Μπορεί οι μισοί και πλέον κάτοικοι της Ελλάδας (αν υπολογίσουμε και τους μετανάστες) να μην μπορούν να πάνε φέτος ούτε μία μέρα διακοπές, όπως καταγράφεται στις σχετικές έρευνες, όμως ακόμα κι αυτοί που θα πάνε μετράνε και το τελευταίο ευρώ, κόβοντας από οπουδήποτε μπορούν. Αγοράζουν τρόφιμα από το σουπερμάρκετ και μαγειρεύουν μέσα, περιορίζουν τις εξόδους στα τουριστικά ταβερνάκια και ψαλιδίζουν τις δαπάνες για ψώνια στις τοπικές αγορές τουλάχιστον κατά 15%.
Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας των γενικευμένων ανατιμήσεων, η άνοδος του μεταφορικού κόστους και οι πανάκριβες φετινές τιμές των καταλυμάτων είναι οι τρεις βασικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες για όσους σκοπεύουν να πάνε διακοπές, επηρεάζοντας αρνητικά ώς και εφτά στους δέκα ημεδαπούς τουρίστες. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έρευνα καταναλωτικών τάσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), η οποία υλοποιήθηκε με την επιστημονική στήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου και καταγράφει τις αγοραστικές συνήθειες την περίοδο των διακοπών.
Οσο το κόστος διαμονής σε τουριστικά καταλύματα εκτοξεύεται στα ύψη τόσο τα νοικοκυριά αναζητούν την πιο δυνατή οικονομική λύση, με σχεδόν τους μισούς να καταλύουν σε εξοχικές κατοικίες, είτε ως φιλοξενούμενοι (26%) είτε ως διαμένοντες (22%). Οι δύο στους δέκα θα δοκιμάσουν την τύχη τους αναζητώντας ένα όσο γίνεται πιο οικονομικό ενοικιαζόμενο δωμάτιο, μόλις το 9% θα επιλέξει διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και μόνο 2% με πλήρη διατροφή), ενώ μοιρασμένα είναι τα ποσοστά όσων θα επιλέξουν κάμπινγκ ή ταξίδι στο εξωτερικό, με 6% και στις δύο περιπτώσεις.
Στο κουζινάκι του εξοχικού ή του ενοικιαζόμενου δωματίου θα μαγειρέψει το γεύμα του το 45% των παραθεριστών αντί να φάει έξω, ενώ το 66% δηλώνει ότι επισκέπτεται συχνά καταστήματα τροφίμων και σουπερμάρκετ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες εστίασης. Η μέση δαπάνη για αγορές προϊόντων στις διακοπές εκτιμάται στα 230 ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά (118 ευρώ) αφορούν αγορές τροφίμων εκτός εστίασης, π.χ. από το σουπερμάρκετ για μαγειρική στο σπίτι ή στο κατάλυμα ή για απευθείας κατανάλωση στην παραλία. Οι αγορές τουριστικών ειδών θα αγγίξουν κατά μέσο όρο τα 52 ευρώ, ενώ πάνω από τους μισούς δεν περνάνε ούτε καν απέξω από τα μαγαζιά με σουβενίρ.
Μέχρι 59 ευρώ θα ξοδέψουν οι καταναλωτές για άλλα προϊόντα, όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, κοσμήματα καθώς, όπως αναφέρεται, «εντάσσουν την αγοραστική εμπειρία στην καθημερινότητα των διακοπών τους». Το περίεργο είναι ότι η έρευνα δεν διευκρινίζει σε ποιο χρονικό διάστημα αντιστοιχούν αυτά τα ποσά, ενώ σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το ΣΕΛΠΕ δεν δόθηκε σαφής απάντηση. Πάντως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ποιοτική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον εγχώριο τουρισμό (2021), η μέση διάρκεια διανυκτερεύσεων κυμαίνεται από 1 ώς 3 ημέρες για το 25% των ημεδαπών τουριστών και από 4 ώς 7 ημέρες για το 35%, ενώ έκτοτε οι ημέρες διακοπών διαρκώς συρρικνώνονται, σύμφωνα με τις περσινές αλλά και τις φετινές έρευνες.
Συνολικά η εγχώρια τουριστική δαπάνη από τον εσωτερικό τουρισμό εκτιμάται στα 380 εκατ. ευρώ, ένα μικρό κλάσμα του τζίρου των καταλυμάτων και της εστίασης, που πέρυσι άγγιξε τα 7,1 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα τη θερινή τουριστική σεζόν (β’ και γ’ τρίμηνο), πόσο μάλλον των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού, οι οποίες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΣΕΛΠΕ, «τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τα προβλήματα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα κάνει διακοπές και σημαντικές αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά με μειωμένη δαπάνη, κάτι που είναι αποτέλεσμα και της ευρύτερης τάσης για εξοικονόμηση χρημάτων». Η πενία τέχνας κατεργάζεται, και ο ημεδαπός τουρίστας μαθαίνει να ψήνει καφέ στο γκαζάκι και να τη βγάζει με ξηρά τροφή από το σουπερμάρκετ, μήπως και εξοικονομήσει μία παραπάνω ημέρα διακοπών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας