Είναι ένας επιστημονικός άθλος και, ταυτόχρονα, εξαιρετικά εύληπτο και, κυρίως, χρήσιμο βιβλίο αυτό που έγραψε ο Νίκος Παρασκευόπουλος ειδικά στο φόντο του σχεδίου για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο στην Ε.Ε. και ενώ η Ακροδεξιά και οι νεοφασίζουσες δυνάμεις καλπάζουν στην Ευρώπη. Μέσα σε 141 σελίδες, η μελέτη του ομότιμου καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ για λογαριασμό του ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστα Αρβανίτη, κατορθώνει να συμπυκνώσει το παρελθόν και το παρόν της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και προβληματισμούς και ιδέες για το άμεσο μέλλον -μια πολύτιμη δηλαδή συμβολή στην επιστημονική και πολιτική φαρέτρα της Αριστεράς/The Left.
Κάθε πόνημα του σπουδαίου νομικού και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης είναι ένα επιστημονικό γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον -και εν προκειμένω ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα και η συντροφιά των ανθρώπων που κλήθηκαν να συζητήσουν με αφορμή το θέμα «Ευρωπαϊκοί θεσμοί ένταξης: από τους νομάδες στους σύγχρονους πρόσφυγες και μετανάστες». Στην εκδήλωση, που οργάνωσε τη Δευτέρα ο αρμόδιος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό - προσφυγικό και μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην επιτροπή LIBE, Κώστας Αρβανίτης, στο Σεράφειο, η ίδια η σύνθεση του πάνελ προϊδέαζε για μια συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην ανίχνευση απαντήσεων στα καυτά θέματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και στην πολιτική και ιδεολογική μάχη που επηρεάζει και τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της.
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος επικεντρώθηκε στην ψευδεπίγραφη αλληλεγγύη του Συμφώνου. «Προβλέπει, ουσιαστικά, ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετακίνηση των μεταναστών από τις χώρες υποδοχής, αλλά ότι οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να πληρώνουν και με τον τρόπο αυτόν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δέχονται μετανάστες. Εμένα αυτό μου φαίνεται άθλιο, δηλαδή να πληρώνεις και να πληρώνεσαι, για να προκαλείς δυστυχία στους ανθρώπους. Ετσι έχει το πράγμα, όταν μια χώρα πληρώνει τον οβολό της προκειμένου να δυστυχούν άνθρωποι στις χώρες πρώτης υποδοχής».
«Το Σχέδιο για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο το εμπνεύστηκαν, ως επί το πλείστον, η κ. Φον Ντερ Λάιεν, η κ. Γιόχανσον και ο κ. Σχοινάς. Ως συνήθως, η Κομισιόν προσπάθησε με το αναμενόμενο “επιθετικό μάρκετινγκ” των διθυράμβων και των εγκωμίων να εντυπώσει προς πάσα κατεύθυνση μια μαγική εικόνα για το “προϊόν” της», τόνισε ο Κώστας Αρβανίτης. «Το σχέδιο του κ. Σχοινά ήταν ο ορισμός της AltRight αντίληψης για την Ευρώπη». Ο Αρβανίτης, που αναφέρθηκε εκτενώς στις σκληρές επιθέσεις από την ελληνική Δεξιά με βαρείς και ακραίους χαρακτηρισμούς -«Μας είπαν “Εφιάλτες”, μας είπαν “συνεργάτες του Ερντογάν”»-, τόνισε την ανάγκη για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, δικαιωμάτων, ελευθερίας.
Αντλώντας από την εμπειρία του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ως Συνήγορος του Πολίτη αλλά και ως δήμαρχος Αθηναίων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης αλλά και της κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μη δημιουργούνται γκέτο. «Κι αυτό ισχύει στο επίπεδο της πόλης, ισχύει στο επίπεδο της επικράτειας, ισχύει, βεβαίως, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό άλλωστε είναι από τους λόγους που υποστηρίζουμε την ευρύτερη κατανομή των προσφύγων και την κατανομή της ευθύνης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., δίκαιη κατανομή».
«Η ατζέντα για το μεταναστευτικό έχει μπει από τις κυβερνήσεις του Βίσεγκραντ», είπε ο καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «ή θα συνεχιστεί και θα εδραιωθεί μια κρούστα ρατσιστικής ή μεταφασιστικής πολιτικής, η οποία θα μας είναι τόσο οικεία που πλέον δεν θα τη λέμε έτσι, αλλά θα τη συνηθίσουμε. Το άλλο σενάριο είναι να προσπαθήσουμε με κάποια κράτη να συνεννοηθούμε. Κάποιες δυνάμεις και μέσα στο Κοινοβούλιο το ευρωπαϊκό αλλά και σε ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο να γίνουν μερικές συνεννοήσεις, μπας και σώσουμε την παρτίδα. Είμαστε, δυστυχώς, όμως, στην παράταση και προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος».
«Ορθά επισημαίνει ο συγγραφέας ότι ο πλούσιος κόσμος, η Δύση, στην προκειμένη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αποφασίσει ότι θα δαπανήσει χρήματα, για να βοηθήσει πληθυσμούς που βρίσκονται σε περιοχές με τεράστια προβλήματα για να παραμείνουν στον τόπο τους», ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογράμμισε πως «θα πρέπει να πάψει να παράγει προβλήματα η Δύση, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ροών οφείλεται στο ότι μπορούν να χρηματοδοτούν τις συγκρούσεις φυλών, εσωτερικών εμφυλίων ή και πολέμων που εκπηγάζουν από τα συμφέροντα ισχυρών χωρών της Δύσης».
Για την αναπόφευκτη όσο και οφειλόμενη ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωπαϊκού εθνικισμού μίλησε η Σία Αναγνωστοπούλου. Με το βλέμμα και της ιστορικού, η καθηγήτρια στο Πάντειο και βουλεύτρια Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για την παραδοξότητα στην Ε.Ε., όπου «ο ευρωσκεπτικισμός που προωθούν ακροδεξιές δυνάμεις, μεταφασιστικές, νεοφασιστικές κ.λπ. αντιμετωπίζεται με έναν ευρωπαϊκό εθνικισμό, ο οποίος γίνεται όλο και πιο σκληρός», για να καταλήξει πως «το αντίπαλο δέος είναι ένας νέος διεθνισμός».
Μήνυμα συνεργασίας
Το μήνυμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο έστειλαν με μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις τους οι Κορνήλια Ερνστ (Γερμανία, The Left) και Τίνεκε Στρικ (Ολλανδία, Πράσινοι), μέλη της Επιτροπής LIBE. Τη συζήτηση έκλεισαν δύο πρώην υπουργοί της Αριστεράς που διαχειρίστηκαν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Την ανάγκη η Αριστερά να δώσει έμπρακτες λύσεις σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως «ο λαϊκισμός του φασισμού κερδίζει σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο οφείλουμε να κρατήσουμε την αισιοδοξία της βούλησης».
📌 Το βιβλίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στη σελίδα kostasarvanitis.eu/evropaikoi-thesmoi-entaxis/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας