Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Προκαταρκτική εξέταση προς πάσα κατεύθυνση θα διενεργηθεί ύστερα από εισαγγελική διάταξη, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έκαναν αναλήψεις χιλιάδων ευρώ εν μέσω του περιορισμού | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ερευνα για τους «έξυπνους» των capital controls

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν πρόσωπα που φέρονται να παρέκαμψαν τα capital controls με τη βοήθεια γνωστών τους που υπηρετούσαν σε θέσεις «κλειδιά», αλλά και εκμεταλλευόμενα «τρύπες» του συστήματος.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ελεγχθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, στις οποίες αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, για περιστατικά παραβίασης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls, αλλά και το πάγωμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο για να αποφευχθεί η έμμεση φυγή κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, η έρευνα θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, καθώς θα αναζητηθεί και τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων που φέρονται να ενεπλάκησαν στο «σπάσιμο» των ελέγχων για την κίνηση κεφαλαίων.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών, αλλά και το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί, από συγκεκριμένα πρόσωπα, αξιόποινες πράξεις όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Συνδρομή αρχών

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός πως η έρευνα ανατέθηκε στον αναπληρωτή διευθύνοντα της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργο Γεράκη, ο οποίος και θα τη διενεργήσει. Μάλιστα, ζητήθηκε η συνδρομή και άλλων αρμόδιων ανακριτικών αρχών, όπως της Εισαγγελίας Διαφθοράς, των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες μέρες των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων υπολογίζεται ότι 20 έως και 25 στελέχη τραπεζών απολύθηκαν, καθώς από εσωτερικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε πως εκείνοι συνέχισαν να πραγματοποιούν κανονικά αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους με ποσά που έφταναν έως και τα 2.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας, εννοείται, τη θέση τους στις τράπεζες.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Εφ.Συν.» είχε ασχοληθεί με το θέμα της διαρροής κεφαλαίων στο εξωτερικό εν μέσω capital controls, με δημοσίευμα πριν από μερικές μέρες. Ειδικότερα, το ρεπορτάζ τότε έλεγε πως «τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί και οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν κατά κύριο λόγο δύο υποκατηγορίες παράνομων ή παράτυπων κινήσεων:

■ Επιχειρηματίες οι οποίοι επιχείρησαν να προσπελάσουν τους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων υποβάλλοντας την ίδια αίτηση για έγκριση εκροής κονδυλίων με στόχο πληρωμές προς το εξωτερικό, σε όλες τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονταν. Πλέον γίνονται διασταυρώσεις των αιτημάτων μεταξύ των τραπεζών, επανέλεγχος των παραστατικών, ενώ προβλέφθηκε και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τους επιχειρηματίες που αιτούνται ποσών.

■ Τραπεζικά στελέχη και υπαλλήλους του τεχνολογικού τομέα των τραπεζών (IT) οι οποίοι τις πρώτες ημέρες των capital controls, αλλά και το Σαββατοκύριακο προ της επιβολής τους, κατάφεραν να «σηκώσουν» πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα 60 ευρώ των κοινών θνητών, εκμεταλλευόμενοι μεταξύ άλλων τους «εσωτερικούς» τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν μεταξύ τους οι τράπεζες (nostro vostro) και άλλες μεθόδους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ερευνα για τους «έξυπνους» των capital controls

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας