«Στους κυνηγημένους δεν υπάρχουν κατηγορίες». Κι αυτό το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές, γι’ αυτό ούτε ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία τούς αφήνει αδιάφορους ούτε ξεχνούν παράλληλα το προσφυγικό δράμα εξ Ανατολών. Γι’ αυτό και συγκεντρώνονται σήμερα στις 6 απόγευμα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη διαμαρτυρία που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Διαχείρισης του Προσφυγικού στην Κεντρική Μακεδονία (ΣΩΜΕΠΡΟ) προκειμένου να διαδηλώσουν «κόντρα στους πλαστούς διαχωρισμούς μεταξύ “αληθινών” και “ψεύτικων” προσφύγων, κόντρα στην εργαλειοποίηση των θυμάτων, ενάντια στον διαχωρισμό προσφύγων δύο ταχυτήτων και τον επιλεκτικό ανθρωπισμό».
Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, παρακολουθούν «με αγωνία το δράμα εκατομμυρίων Ουκρανών που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να βρουν διέξοδο από την κόλαση του πολέμου, είτε εσωτερικά εκτοπισμένοι είτε ζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες», τονίζοντας ότι «η απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και ο ουκρανικός λαός πληρώνει άδικα το τίμημα να βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Δύσης-Ρωσίας, στο πλαίσιο των ενεργειακών ανταγωνισμών.
Το ψευδές ενδιαφέρον των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων για τις ζωές των άμαχων Ουκρανών, όσο και το όψιμο ενδιαφέρον των ηγετών της Ε.Ε. δεν μας πείθουν». Σχολιάζουν μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων σημειώνοντας πως «οι απαράδεκτες δηλώσεις από την κυβέρνηση για “αληθινούς” και “ψεύτικους” πρόσφυγες, οι τεχνητοί και αυθαίρετοι διαχωρισμοί σε πρόσφυγες διαφορετικών «ταχυτήτων» και κατηγοριών, έχουν τις ρίζες τους αφ’ ενός σε βαθιά ρατσιστικές αντιλήψεις και αφ’ ετέρου σε γεωπολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες» και υπενθυμίζουν ότι «οι πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή ή την Αφρική δεν έχουν λιγότερα ή περισσότερα δικαιώματα από τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ακριβώς γιατί στον πόλεμο, τον θάνατο, την καταστροφή και τον κίνδυνο, τα θύματα δεν διαφοροποιούνται».
Τονίζουν ακόμη ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, «άμεση παραχώρηση ειδικού καθεστώτος διαμονής για ένα έτος, άμεση έκδοση ΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑΑ, υποστήριξη για στέγαση, εύρεση εργασίας, πρόσβαση στην εκπαίδευση», πρέπει να ισχύσουν για όλους τους πρόσφυγες.
Παρατηρούν ακόμη ότι κοντά στα προβλήματα των προσφύγων επιβαρύνεται και η δική τους εργασιακή συνθήκη «με τη συνέχιση μειώσεων προσωπικού, όπου αυξάνεται ο φόρτος εργασίας και πολλοί συνάδελφοι και πολλές συναδέλφισσες επωμίζονται μεγάλο βάρος και αυξανόμενα ηθικά διλήμματα, χειροτερεύουν οι ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και μεγαλώνει τρομακτικά ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας