Με εννέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, κυρίως των ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, απαντά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο κλείσιμο των τραπεζών που επέβαλαν στη χώρα μας οι δανειστές, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας, πέρα από τους συγκοινωνιακούς και άλλους φορείς που ελέγχονται από το Δημόσιο, ανταποκρίθηκαν θετικά οι μεγαλύτερες εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ενώ όλα δείχνουν ότι θα δώσουν το δικό τους «παρών» και οι εργολάβοι των αυτοκινητόδρομων, που φέρεται ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν τις μπάρες των διοδίων το Σαββατοκύριακο, διευκολύνοντας τους πολίτες που θα μετακινηθούν, για να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα.
«Είναι οι στιγμές που πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη σε ειδικές ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση, που πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Πιστεύω ότι αυτό είναι το στοίχημα του λαού μας αυτήν την περίοδο, για να διατηρήσουμε την Ελλάδα σαν μια χώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τούς δύο γενικούς γραμματείς που οργάνωσαν τις κοινωνικές δράσεις, την Πέτη Πέρκα και τον Δημήτρη Τζώρτζη.
Απένειμε τα εύσημα στους εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών, για τους οποίους τόνισε ότι «βάζουν και την ψυχή τους, για να διευκολύνουν πολιτικές και κοινωνικές δράσεις», και πρόσθεσε ότι «σε έκτακτες καταστάσεις όλοι μας έχουμε την ευθύνη και την πατριωτική συνείδηση να λειτουργήσουμε, ξεπερνώντας δογματισμούς και κακές συνήθεις του παρελθόντος». Τα μέτρα που ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο περιλαμβάνουν:
1. Δωρεάν μετακίνηση ώς τις 6 Ιουλίου όλων των πολιτών με τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, εκτός από τον προαστιακό. Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 4-5 εκατ. ευρώ για όλο το επταήμερο και προβλέπεται να επεκταθεί αν συνεχιστεί η αργία των τραπεζών.
2. Μονιμοποίηση του μέτρου τής δωρεάν μετακίνησης για όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Εξετάζεται η επέκταση του μέτρου σε πόλεις όπου οι αστικές συγκοινωνίες γίνονται από ιδιωτικούς φορείς.
3. Διαγραφή με νομοθετική ρύθμιση όλων των διοικητικών προστίμων που έχουν επιβληθεί, λόγω μη πληρωμής εισιτηρίου ή διοδίου. Αφορά και περιπτώσεις που έχει κινηθεί η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης. «Δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από ανέργους πρόστιμα 45.000 ευρώ», είπε ο Χρ. Σπίρτζης.
4. Κατάργηση των «κεφαλοκυνηγών» που κάνουν ελέγχους σε λεωφορεία και τρόλεϊ, χωρίς να είναι ελεγκτές, ενώ αμείβονται με ποσοστά επί των προστίμων.
5. Πάγωμα των διακοπών υδροδότησης από την ΕΥΔΑΠ για νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές και για όσο διαρκεί το κλείσιμο των τραπεζών.
6. Καταβολή της πλήρους σύνταξης για δικαιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που έχουν επιλέξει να πληρώνονται μέσω των ΕΛΤΑ.
7. Αναστολή των διακοπών για ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και Internet. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ήδη ο όμιλος του OTE, η Vodafone και η Wind.
8. Αίτημα στους εργολάβους των εθνικών δρόμων για τη διευκόλυνση των πολιτών που θα μετακινηθούν για το δημοψήφισμα. Η θετική ανταπόκριση θα ανακοινωθεί επίσημα μετά τη συνάντηση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.
9. Δημιουργία ομάδας στο υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς για την καταγραφή των παραπόνων, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Σχόλια πολιτών στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» για τις δωρεάν μετακινήσεις μέχρι το δημοψήφισμα
«Θετικό μέτρο, αλλά είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει...»
Θετικό βρίσκουν γενικά το μέτρο για τις δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέχρι το δημοψήφισμα όσοι τα χρησιμοποιούν, ωστόσο αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι εξελίξεις και η επόμενη μέρα. Στο άκουσμα της λέξης «δημοσιογράφος» ρωτάνε για πληροφορίες, εκτιμήσεις και το τι μέλλει γενέσθαι. Στην απάντηση «δεν ξέρω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή» συνεχίζουν την κουβέντα, άλλοι πιο ψύχραιμοι και άλλοι προβληματισμένοι.
Στα Σίδερα Χαλανδρίου συναντάμε τη Μαρία, που κρίνει το μέτρο σίγουρα καλό και πιστεύει ότι θα βοηθήσει τον κόσμο να πάει στις δουλειές του. «Δεν μου άρεσε η απόφαση για το δημοψήφισμα. Φοβάμαι το ενδεχόμενο της δραχμής. Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω ακόμα», μας λέει. Λίγο μετά έρχεται ο Χρήστος, δικηγόρος. «Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, έλαβαν μέριμνα για κάποιον κόσμο, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει... Ισως γίνει κάτι μεγάλο, ίσως μας πάρει ο διάβολος...», λέει με μια δόση χιούμορ.
Οι διαδηλωτές του «ΝΑΙ»
Φτάνοντας στον «Ευαγγελισμό» συναντάμε διαδηλωτές τού «Μένουμε Ευρώπη», οπαδούς της ρήξης, αλλά και κόσμο που είναι απλώς προβληματισμένος. «Θεωρώ ότι το θέμα με τα ΜΜΜ είναι άσχετο. Νομίζω ότι τα χρήματα για το εισιτήριο είναι αμελητέα ποσότητα. Είμαι απαισιόδοξη. Θα ψηφίσω το "ναι". Πριν από λίγες μέρες συμμετείχα για πρώτη φορά σε συγκέντρωση στο "Μένουμε Ευρώπη". Δεν είμαι εύπορη, αλλά νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στην ευρωζώνη», μας λέει η Δώρα.
Ο Νίκος, που συναντάμε λίγο πιο κάτω, έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη: «Είναι καλό αυτό που κάνανε με τα μέσα μεταφοράς, οπωσδήποτε βοηθάει. Εγώ δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι υπέρ της ρήξης. Δεν ξέρω τι θα ψηφίσει ο κόσμος, αλλά γίνεται προπαγάνδα για το "ναι", δεν ανησυχώ». Γ
ια τον Κλεάνθη πάλι, φοιτητή, που περιμένει στο ΑΤΜ του σταθμού, για να πάρει 40 ευρώ να πάει τη βόλτα του, το μέτρο αυτό είναι μεν θετικό, αλλά εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να σκύψει ακόμα περισσότερο επάνω στις ευπαθείς ομάδες αυτή τη στιγμή: «Τρομοκρατούν τον κόσμο για το "ναι". Εγώ πάλι λέω "όχι" και στα μέτρα των δανειστών και σε αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει.
Στο Σύνταγμα μιλάμε και με τουρίστες. Η Γαλλίδα Κλερ λέει ότι είχε ενημερωθεί για την κατάσταση, έφερε μαζί της παραπάνω μετρητά και θα συνεχίσει κανονικά τις διακοπές της. Δεν θέλει να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά εκτιμά ότι και η χώρα μας πρέπει να δεχτεί να κάνει κάποια πράγματα παραπάνω.
Μια παρέα Νοτιοαφρικανών μας λέει μετ' επιτάσεως ότι δεν επηρεάστηκε από την κατάσταση με τις τράπεζες και θεωρεί ότι είναι λάθος οι ακυρώσεις και η καλλιέργεια ενός πολεμικού κλίματος. Τέλος, ο Μάκης, φοιτητής, συστήνει ψυχραιμία: «Ο κόσμος πρέπει να ηρεμήσει και να πάει στις δουλειές του και αυτό το μέτρο θα τον βοηθήσει. Ο,τι και να γίνει, θα το αντιμετωπίσουμε, έχουμε περάσει πολύ χειρότερα σαν λαός».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας