Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ισίδωρος Λοΐζος

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ

Από τη Χίο ξεκίνησε στην Ελλάδα και την Ευρώπη το ταξίδι μιας 9χρονης προσφυγοπούλας από τη Συρία που αναζητά μια ειρηνική ζωή και στέλνει το μήνυμα προς τους κυβερνώντες: «Μη μας ξεχνάτε». Της Αμάλ, που στα αραβικά σημαίνει Ελπίδα.

Σημείο εκκίνησης ήταν το Γκαζιαντέπ στα σύνορα της χώρας της με την Τουρκία όταν, 27 Ιουλίου, ξεκίνησε για να τη διασχίσει, να φτάσει Ελλάδα και να συνεχίσει στην Ευρώπη μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας τη μητέρα της.

Αυτό είναι το «ταξίδι» της μικρής Αμάλ. Μιας κούκλας ύψους 3,5 μέτρων, με τη μορφή ασυνόδευτης προσφυγοπούλας, που θα περπατήσει 8.000 χιλιόμετρα για να φωτίσει ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών-προσφύγων.

Από τις 7 Ιουλίου έως τις 3 Νοεμβρίου, σε κάθε χωριό, περιοχή ή πόλη που επισκέπτεται, η μικρή Αμάλ γίνεται δεκτή με νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, δραστηριότητες της κοινότητας σε όλη την πόλη, αλλά και με ξεχωριστές συναντήσεις.

Στη Χίο ήδη από τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την προβολή της κινηματογραφικής δημιουργίας του Caravan Project με τον Στρατή Βογιατζή σε συνεργασία με την Ελενα Μαργαριτίδη και τον Ihab Awad Abu Armana. Μια συμμετοχική ταινία μικρού μήκους με θέμα την ιστορία μιας νεαρής Σύρας προσφυγοπούλας. Για τρεις εβδομάδες και με την καθοδήγηση της ομάδας του Caravan Project, επτά έφηβοι από τη Χίο και επτά παιδιά από τη Συρία που ζουν στο νησί μυήθηκαν στο κόσμο του σινεμά, κινηματογράφησαν, πρωταγωνίστησαν και ολοκλήρωσαν την ταινία μυθοπλασίας με τον τίτλο «Amal».

Η υπόθεση της ταινίας

Επειτα από ένα ναυάγιο, ένα νεαρό κορίτσι από τη Συρία φτάνει στις όχθες ενός ελληνικού νησιού, όπου σύντομα καταλήγει να εργάζεται για έναν ψαρά που εκμεταλλεύεται τον κόπο της. Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο νησί, συναντά άλλα παιδιά από τη Συρία, τα οποία παίρνουν τη μικρή Αμάλ υπό την προστασία τους. Για να βοηθήσουν την καινούργια τους φίλη να φύγει από το νησί και να αναζητήσει την οικογένειά της, τα παιδιά καταστρώνουν ένα σχέδιο.

Χθες στη Χίο οι κάτοικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην Αμάλ. Εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι έσπευσαν στο λιμάνι να την υποδεχτούν με τυμπανοκρουσίες και συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου, ενώ σε όλη τη διαδρομή προς την πλατεία, παιδιά τής τραγουδούσαν «παινέματα» σε παραδοσιακούς σκοπούς και με στίχο ειδικά διασκευασμένο για την περίπτωση καθώς και ευχές. Στο τέλος τής χάρισαν και ένα κόκκινο κουτί με δώρα που είχαν κατασκευάσει στις σχολικές τους τάξεις και στο οποίο υπήρχαν ζωγραφιές, μικρές κατασκευές και ένα κλαδί μαστιχόδεντρου που θα μείνει στην Αμάλ ως ενθύμιο από το νησί.

Ολες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τους συνεργάτες του «Ταξιδιού». Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδρομή της μικρής Αμάλ μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές τους.

Ισίδωρος Λοΐζος

Οι επόμενοι σταθμοί είναι τα Ιωάννινα στις 27 και 28/8, η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα στις 29/8, η Λάρισα στις 31/8 και η Ελευσίνα την 1η/9. Από όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα συναντήσει στη μεγάλη της διαδρομή η μικρή Αμάλ, πρώτη θα είναι η Αθήνα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, από φόβο μη χάσει τον δρόμο της, θα δέσει μια κλωστή από φωτεινό κόκκινο νήμα σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο, με τον οποίο θα γίνει φίλη. Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στον Πειραιά λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία, όπου θα συνεχίσει το ταξίδι της.

Η άφιξη της Αμάλ στο Μάντσεστερ σηματοδοτεί το τέλος της επικής περιπλάνησής της. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ θα παρουσιαστεί μια ξεχωριστή έκθεση με θέμα την παιδική ηλικία, δημιουργία τοπικών σχολείων σε συνεργασία με κοινότητες προσφύγων.

Καθώς η Αμάλ εξερευνά την έκθεση, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα καινούργιο, ακόμα μακρύτερο ταξίδι: να χτίσει μια καινούργια ζωή στη νέα πατρίδα της.

Η μικρή Αμάλ αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων παιδιών-προσφύγων, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Το μήνυμά της προς όλο τον κόσμο είναι «Μη μας ξεχνάτε».


Για τη λειτουργία της Αμάλ χρειάζονται τρεις χειριστές: ένας πάνω σε ξυλοπόδαρα, που ζωντανεύει επίσης το πρόσωπό της και ένας σε κάθε της χέρι. Εχει στελεχωθεί μια ομάδα δέκα χειριστών, μεταξύ των οποίων δύο με προσωπικά βιώματα εκτοπισμού που έχουν κάνει και οι ίδιοι το συγκεκριμένο ταξίδι.

Η κούκλα είναι κατασκευασμένη από ειδικά διαμορφωμένο καλάμι και ανθρακόνημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ταξίδι της μικρής Αμάλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας