Μειωμένη κατά 4%, συγκριτικά με πέρυσι, προβλέπεται η μισθολογική δαπάνη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2015, διαμορφώνοντας σωρευτικά μια μείωση ύψους 23% από το 2011. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που απεικονίζουν την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους της γενικής κυβέρνησης την τελευταία πενταετία και μεταβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Αφαίμαξη προσωπικού
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μισθολογικό κόστος το 2015 προβλέπεται να πέσει στα 15,084 δισ. ευρώ, από τα 19,641 δισ. το 2011. Η μείωση, δηλαδή, της μισθολογικής δαπάνης ανέρχεται στα 4,557 δισ. (βλ. πίνακα). Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2009 το μισθολογικό κόστος άγγιζε τα 24,5 δισ., προκύπτει ότι η μείωση σε βάθος επταετίας προβλέπεται στο 38%.
Στο ίδιο χρονικό βάθος υπενθυμίζεται ότι είναι τεράστια και η «αφαίμαξη» του Δημοσίου από προσωπικό: το 2009 εργάζονταν (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας) 952.625 υπάλληλοι, ενώ τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, ήταν συνολικά 574.803.
Πέρα από τις αθρόες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, στη μείωση της μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης συνέβαλε και ο τρομακτικός ρυθμός μείωσης του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων από την αρχή της κρίσης.
Στη διάρκεια της πενταετίας 2009-2013 καταγράφηκαν σωρευτικά μεσοσταθμικές μειώσεις από 25% έως 38% στις αποδοχές των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων, ενώ στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές κυμάνθηκαν από 21% έως 35%, ανάλογα με τον βαθμό του εργαζομένου. Τις μεγαλύτερες μειώσεις υπέστησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι με μικρή προϋπηρεσία και χαμηλής βαθμίδας εκπαίδευση («Εφ.Συν.» 21/3/2015).
Αρνηση περικοπών
Στην πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές καταγράφεται η άρνηση της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στο 47σέλιδο κείμενο προβλέπονται οι εξής αλλαγές: Υλοποίηση από 1/1/2016 του νέου ενιαίου μισθολογίου, ξεκινώντας με βάση τους μισθούς της 31/12/2015. Αποκατάσταση της επαγγελματικής ανέλιξης των υπαλλήλων και σταδιακή αποκαθήλωση των μισθολογικών ωριμάνσεων από το β’ εξάμηνο του 2016. Ιση αμοιβή για ίση εργασία. Σύνδεση βαθμολογίου με θέσεις ευθύνης.
Σύμφωνα με μελέτες (του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ενδεικτικά), μια πολιτική αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ακριβώς επειδή τα ποσά θα διατεθούν στην εσωτερική ζήτηση, μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ειδικά σε οικονομίες όπως η ελληνική. Απώτερο αποτέλεσμα, να οδηγηθεί η οικονομία σε ανάκαμψη, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ενός ανοδικού σπιράλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας