Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της κατάχρησης του αλκοόλ και μάλιστα από την εφηβική ηλικία στη δυτική Ελλάδα. Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τις μέρες του καρναβαλιού, όπου το αλκοόλ πωλούνταν χωρίς κανέναν έλεγχο, αδιακρίτως, σε μικρούς και μεγάλους. Οπως γράψαμε χαρακτηριστικά, τα περιστατικά κατάχρησης αλκοόλ που χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες από ιατρικό προσωπικό ξεπέρασαν τα 80 στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς.
«Το πρόβλημα μπορεί να αναδεικνύεται τις μέρες του καρναβαλιού, αλλά είναι γενικότερο και ισχύει όλο τον χρόνο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Καικιλία Κατσιβαρδά, ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολική εκπαίδευση, στην ειδική αγωγή και στην αντιμετώπιση των εθισμών. Η κ. Κατσιβαρδά εργάζεται ως εθελόντρια στο ΚΟΠΑ Πάτρας (Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα Αλκοόλ) το οποίο συνεργάζεται με το Ιατρείο Αλκοολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, ένα ιατρείο που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά εθισμού στο αλκοόλ.
«Ως ΚΟΠΑ δραστηριοποιούμαστε στην Πάτρα τα τελευταία 12 χρόνια», μας λέει η κ. Κατσιβαρδά. «Είναι μια προσπάθεια από εθελοντές επιστήμονες προκειμένου να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν εμπλακεί στο αλκοόλ ν’ αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους συνολικά».
Το κλαμπ είναι μια πολυοικογενειακή κοινότητα αποτελούμενη από δύο έως δώδεκα οικογένειες, που μπορεί να διαφέρουν ως προς το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, την εκπαίδευση, τους τρόπους ζωής. Αυτό όμως που τις συνδέει είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ. Το κλαμπ έχει στόχο την αλλαγή του τρόπου ζωής των οικογενειών αλλά και της υγειονομικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας.
«Εδώ όλοι έχουν όνομα»
Τα μέλη του κλαμπ δεν θεωρούνται άρρωστοι και ο στόχος του κλαμπ δεν είναι η θεραπεία τους, αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Το κλαμπ δουλεύει με απλούς κανόνες. Οι συναντήσεις των οικογενειών διαρκούν μιάμιση ώρα και λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα. «Δεν είμαστε σαν τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, εδώ όλοι έχουν όνομα και επίθετο και μιλούν για τις εμπειρίες τους» προσθέτει η κ. Κατσιβαρδά.
Το πρόβλημα του αλκοόλ και της αλόγιστης χρήσης είναι διαχρονικό. Η κ. Κατσιβαρδά δηλώνει ότι η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική, αλλά σίγουρα η οικονομική κρίση έχει παίξει μεγάλο ρόλο για την αυξητική τάση των κρουσμάτων: «Η ελληνική οικογένεια είχε μάθει να κρύβει τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί στα χρόνια της ευμάρειας. Τώρα που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι πολλοί εκείνοι που καταφεύγουν στο αλκοόλ, σ’ αυτό το νόμιμο ναρκωτικό, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους».
Από την πλευρά του το Ιατρείο Αλκοολογίας του Ρίου δέχεται ετησίως 150-160 περιπτώσεις αλκοολισμού, με τις μισές από αυτές ν’ αφορούν νέους χρήστες. «Η κατάσταση είναι κάπως πολύπλοκη» λέει ο ψυχολόγος Γρηγόρης Οικονόμου, ένας από τους δύο ειδικούς επιστήμονες που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή το ιατρείο, το οποίο όταν πρωτοξεκίνησε πριν από 10 χρόνια απασχολούσε 6 ειδικούς. «Υπάρχουν νέα περιστατικά, υπάρχουν άνθρωποι που είχαν έρθει στο παρελθόν, διέκοψαν και τώρα επιθυμούν να έρθουν ξανά. Το βασικό σε αυτά τα άτομα είναι να έχουν όρια. Να μάθουν να ζουν μέσα σε πλαίσιο. Η αγάπη του περιβάλλοντός τους είναι σημαντική, αλλά και αυτή πρέπει να είναι μια αυστηρή αγάπη, καθώς τα άτομα αυτά έχουν την ανάγκη των ορίων. Το ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το όριο ηλικίας των ατόμων που δοκιμάζουν το αλκοόλ και πλέον το οριοθετούμε μεταξύ των ηλικιών 14-17. Κανείς δεν λέει σ’ αυτά τα παιδιά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνουν και τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό τους».
«Περισσότερο γονείς»
«Οι γονείς πρέπει να είναι λιγότερο φίλοι με τα παιδιά και περισσότερο γονείς», μας λέει η κ. Κατσιβαρδά. «Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία το αλκοόλ είναι πρότυπο. Το αλκοόλ υπάρχει μόνιμα στο οικογενειακό τραπέζι ή στο χέρι του γονιού όταν επιστρέψει στο σπίτι από τη δουλειά. Υπάρχει στην τηλεόραση, υπάρχει παντού. Ζούμε σε μια κοινωνία που οι γονείς δίνουν στα παιδιά αλκοόλ από μικρή ηλικία προκειμένου να το «δοκιμάσουν». Εμείς προσπαθούμε με διάφορες δράσεις, πέρα από τις συναντήσεις των οικογενειών, να ενημερώσουμε τα παιδιά αλλά και τους γονείς, να επιστήσουμε τον κίνδυνο του αλκοόλ για τη ζωή τους».
«Το αλκοόλ είναι ένα φτηνό, πλην νόμιμο αλλά κακό αντικαταθλιπτικό» συμπληρώνει ο κ. Οικονόμου. «Στο ιατρείο κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά βασικά αυτό που μας απασχολεί είναι να δούμε πόσο αποφασισμένος είναι αυτός που έχει το πρόβλημα να το ξεπεράσει. Ανάλογα την περίπτωση λοιπόν στη συνέχεια τον παραπέμπουμε είτε στο ΚΟΠΑ, είτε στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, είτε σε μια εξαιρετική μονάδα στήριξης που δραστηριοποιείται εδώ και κάποια χρόνια στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί».
Τηλ. Επικοινωνίας ΚΟΠΑ Πάτρας: 6984814013
Τηλ. Ιατρείου Αλκοολογίας Ρίου (για ραντεβού): 2610-990000
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας