Συλλαλητήριο έξω από το δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου σήμερα για το «Βαρδινοπέδι». Εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, μετά δύο αναβολές, η υπόθεση της παραχώρησης 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη, που τη διεκδικεί από κοινού με την Ιερά Μονή Ξενοφώντος και τη Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Το «Βαρδινοπέδι» απειλεί 7 χιλιάδες ιδιοκτησίες στη Χαλκιδική. Ιερές μπίζνες που έγιναν επί χούντας και μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, 41 χρόνια μετά. Πρόκειται για υπόθεση παραχώρησης 53.800 στρεμμάτων στην εταιρεία ΣΕΚΑ Α.Ε., που μαζί με δύο μοναστήρια του Αγίου Ορους (τη Μονή Σίμωνος Πέτρας και τη Μονή Ξενοφώντος) αντιδικούν με το ελληνικό Δημόσιο, τον Δήμο Σιθωνίας κι επτά χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τις «ορέξεις αδηφάγων επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών».
Ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Γιώργος Παρδάλης, ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι «μπορεί η υπόθεση να έχει 41 χρόνια πίσω της, αλλά στην πραγματικότητα τώρα αρχίζει...». Οπως εξήγησε, η εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και τα δύο συγκεκριμένα μοναστήρια του Αγίου Ορους διεκδικούν ουσιαστικά το 1/3 του ποδιού της Σιθωνίας Χαλκιδικής που περιλαμβάνει δημόσιο δάσος, καλλιέργειες, οικισμούς και εννέα νησιά!
«Νομοθετική λύση»
«Από τα 54 χιλιάδες στρέμματα τα 12 χιλιάδες είναι ιδιοκτησίες που ανήκουν κυρίως σε κατοίκους της Χαλκιδικής, με συμβόλαια, είτε από αγορές είτε από κληρονομιές. Ερχονται λοιπόν τα μοναστήρια και η εταιρεία του Βαρδινογιάννη και τα διεκδικούν στηριζόμενοι σε οθωμανικά χρυσόβουλα και σε μια σκανδαλώδη παραχώρηση με απόφαση της χούντας, το 1973. Ε, αυτό δεν θα περάσει. Και δεν νομίζω ότι μπορεί να λυθεί και με δικαστικές αποφάσεις. Νομοθετική και πολιτική λύση ζητάμε», εξήγησε.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η περιοχή δόθηκε επί χούντας στον Βαρδινογιάννη για 2,7 ευρώ το στρέμμα (!) όταν κάθε στρέμμα εκεί αξίζει σήμερα τουλάχιστον 200-300 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία.
«Παρότι η σκανδαλώδης αυτή παραχώρηση ανακλήθηκε από το Δημόσιο μετά την πτώση της δικτατορίας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας -40 χρόνια μετά (!)- δεν έχουν ακυρωθεί με αποτέλεσμα συνεχώς να εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες, οι οποίες αφορούν τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης», υποστηρίζουν.
Ο περιφερειακός σύμβουλος με την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κεντρική Μακεδονία», Θανάσης Αγαπητός, σημειώνει ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι πολιτική, διότι δεν μπορεί «το κράτος που τόσο εύκολα υπερφορολογεί, υποθηκεύει ή κατάσχει τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία –καμωμένη σε μεγάλο βαθμό από τον μόχθο και τον ιδρώτα του λαού– προς όφελος των τραπεζιτών, δανειστών και λοιπών “επενδυτών”, να μη θέλει να δώσει την αναγκαία πολιτική λύση στο πρόβλημα».
Την επίλυση του ζητήματος με νόμο είχε προτείνει πριν από λίγους μήνες και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, Κατερίνα Ιγγλέζη, που συμπαραστέκεται στους κατοίκους.
Το χρονικό
• 1971, ξεκινά η διεκδίκηση από τη Μονή Ξενοφώντος και τη Μονή Σίμωνος Πέτρας 54 χιλιάδων στρεμμάτων στη Σιθωνία επικαλούμενες οθωμανικά έγγραφα.
• 1973, το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δημοσίων Δασών παραπέμπει στο δασαρχείο Πολυγύρου την εξέταση της υπόθεσης.
• Την ίδια χρονιά, το δασαρχείο αποφαίνεται υπέρ των μονών και ο υπουργός Γεωργίας της χούντας υπογράφει την απόφαση παραχώρησης.
• Εντός του έτους τα μοναστήρια πουλάνε την έκταση στη ΣΕΚΑ Α.Ε., συμφερόντων Βαρδινογιάννη.
• Ακολουθεί επανεξέταση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δημοσίων Δασών και η απόφαση παραχώρησης στις μονές ακυρώνεται.
• Μοναστήρια και ΣΕΚΑ προσφεύγουν στο ΣτΕ που το 1980 αποφαίνεται τελεσίδικα ότι η έκταση ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο (αρ. απόφ. 2332/80).
• Έκτοτε, με αγωγές και δικαστικές προσφυγές η ΣΕΚΑ Α.Ε. συνεχίζει να διεκδικεί τις εκτάσεις καθώς το Δημόσιο δεν έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για ακύρωση του τίτλου ιδιοκτησίας.
• 1995, η Δικαιοσύνη συστήνει επιτροπή πραγματογνωμόνων. Το πόρισμα εκδίδεται μετά 9 ολόκληρα χρόνια και αποφαίνεται υπέρ του Δημοσίου. Κρίνει ότι η έκταση βρίσκεται σε δημόσια δασική περιοχή που παραδόθηκε το 1913 από το τουρκικό στο ελληνικό κράτος.
• 2008, η Δικαιοσύνη αποφασίζει να συστήσει άλλη επιτροπή για να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης. Πρόπερσι, 5 χρόνια μετά, η επιτροπή κρίνει πως οι μονές διαθέτουν ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ιδιοκτησία της έκτασης.
• Η δίκη, που αναβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη για σήμερα, είναι και πάλι αμφίβολο κατά πόσο θα ξεκαθαρίσει το θέμα οριστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που κάτοικοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν νομοθετική ρύθμιση σε μια υπόθεση η οποία έπρεπε να έχει τελειώσει μαζί με τη χούντα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας