Το σχέδιο με τις προτεραιότητες τόσο σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια στα σχολεία όσο και σχετικά με τα αμιγώς εκπαιδευτικά ζητήματα συνεχίζει να επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Η επιβεβαίωση της ήδη έτοιμης μελέτης για την εξασφάλιση κονδυλίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή μικρογευμάτων στα σχολεία της χώρας (δεκατιανά στα ολοήμερα, πρόχειρα γεύματα στα υπόλοιπα) αποτελεί τον βασικό κοινωνικό άξονα του σχεδίου, ενώ ήδη δρομολογούνται οι επείγουσες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων ανακοινώθηκαν το Σάββατο από το υπουργείο, σε μια προσπάθεια αποφυγής συγχύσεων στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Η πρόθεση να μην αλλάξει φέτος το εξεταστικό σύστημα προκειμένου να μην αναστατωθούν, μεσούσης της χρονιάς, οι φετινοί υποψήφιοι αποτέλεσε τον κύριο λόγο που το υπουργείο έσπευσε να προβεί σε ανακοίνωση όπου αναφερόταν ρητά από τη μια, η διατήρηση «των εξεταστικών διαδικασιών και ρυθμίσεων που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια» και, από την άλλη, οι άμεσες πρωτοβουλίες οι οποίες -όπως έγραφε η «Εφ.Συν.»- περιλαμβάνουν την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, των πανελλαδικών τύπου εξετάσεων σε Α΄ και Β΄ Λυκείου, του συνυπολογισμού του βαθμού των προαγωγικών Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, επανέρχεται ο γενικός μέσος όρος ως βαθμός πρόσβασης, διευρύνονται τα επιστημονικά πεδία για τους φετινούς υποψήφιους –με τη δυνατότητα επιλογής σχολών από δυο διαφορετικά πεδία–, δρομολογείται η αναθεώρηση αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, ετοιμάζονται ρυθμίσεις που αφορούν άλλες βαθμίδες, όπως η ακύρωση της διαγραφής των αιωνίων αλλά και έκτακτες ρυθμίσεις για τη μισθολογική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ.
Ολα θα συμπεριλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, από τις οποίες, φυσικά, δεν θα λείψει το βασικό στίγμα της εκπαιδευτικής πολιτικής της νέα κυβέρνησης που ξεκινά από τη 12χρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση και καταλήγει στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου, «το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει έπειτα από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους». Μέχρι τότε, όμως, οι επιβεβλημένες αλλαγές θα γίνουν. Αλλωστε, όπως τονίζεται: «Απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της λυκειακής βαθμίδας.
Με νηφαλιότητα
Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο, ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για επόμενα έτη.
Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας