Με συνοπτικές διαδικασίες τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση της άσκησης τρομοκρατίας εις βάρος εξαρτημένων ατόμων από την ομάδα «Δίας», όπως είχε καταγγείλει πριν από έναν μήνα η θεραπευτική ομάδα του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω».
Αυτό καταγγέλλει τώρα με αφορμή την απαντητική επιστολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που κλείνει την υπόθεση, η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω» και τέως διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω».
«Με επιστολή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λέει ότι διεξήγαγε έρευνα, δεν εντόπισε καμία παράβαση από τους συγκεκριμένους αστυνομικούς και βάζει την υπόθεση στο αρχείο» τονίζει η Κατερίνα Μάτσα και επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Υγείας το οποίο, όπως λέει, «παρά τα όσα δήλωνε τότε, δεν είχε καμία διάθεση να κάνει κάτι, ήθελε να κλείσει το θέμα».
Όπως αναφέρει η επιστολή, οι καταγγελίες «εξετάστηκαν με τη δέουσα προσοχή από Αξιωματικό, ο οποίος πρότεινε η υπόθεση να μην αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διοικητικής εξέτασης, καθώς δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη των Αστυνομικών και η συμπεριφορά τους ήτο η ενδεδειγμένη, και ως εκ τούτου, με απόφαση της Υπηρεσίας μας, τέθηκε στο Αρχείο».
Η καταγγελία
Οι θεραπευτές του «18 Άνω» είχαν καταγγείλει ότι το απόγευμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου πέντε-έξι άνδρες της ομάδας «Δίας» έκλεισαν με τις μηχανές τους την είσοδο της Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω» στην Κυψέλη κι επί δυόμισι ώρες βρίσκονταν στην πόρτα της θεραπευτικής δομής κι έκαναν σωματικό και προφορικό έλεγχο με ειρωνικό ύφος και απειλητική διάθεση σε θεραπευτές και θεραπευόμενους που εισέρχονταν.
«To είδος των ερωτήσεων που έθεταν και ο τρόπος τους κατέλυαν κάθε έννοια απορρήτου, καταστρέφοντας την ίδια τη θεραπευτική διαδικασία στο πιο λεπτό της σημείο, την επανένταξη», επισήμαινε τότε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Μάτσα.
Το «18 Ανω» ζητούσε από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τους δημόσιους λειτουργούς της Αστυνομίας να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές κατάχρησης εξουσίας, που όχι μόνο δεν βοηθάνε τους απεξαρτημένους, αλλά στέκονται ενάντια στον αγώνα που δίνουν για τη ζωή τους.
Απευθυνόταν δε και στο υπουργείο Υγείας, διότι «έχει τεράστια ευθύνη να διασφαλίσει τον σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος, μακριά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους».
«Εάν όντως συνέβησαν τα πράγματα έτσι, τότε έχουμε πρόβλημα», είχε πει τότε στην «Εφ.Συν.» ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, και αποσαφήνιζε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό άμεσα.
Στις επανειλημμένες ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» για την πορεία της υπόθεσης στο μεσοδιάστημα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεν είχε νεότερα. Χθες αναμενόταν να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του «18 Ανω» και να απαντήσει στην επιστολή της ΓΑΔΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας