Εν όψει της δίκης των συλληφθέντων οπαδών της ΑΕΚ την Παρασκευή, που κατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια και τους τραμπουκισμούς στα Θεοφάνεια, η πρόσφατη ανακοίνωση του Συντονιστικού Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας υπενθυμίζει το χρονικό όσων συμβαίνουν στην πόλη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κατονομάζοντας άλλη μια φορά ως ηθικό αυτουργό των απειλών και των επιθέσεων τον Δημήτρη Μελισσανίδη και επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους του προσφέρουν εξυπηρετήσεις μέσα από παρασκηνιακές συναντήσεις και εκδουλεύσεις ή υιοθετούν τη λογική των «ίσων αποστάσεων». Αναφέροντας τη συμβολή των κινημάτων των πολιτών στην υπεράσπιση του ενιαίου δασικού χαρακτήρα του Αλσους, θεωρούν ότι ο Δήμος προσέφυγε στο Σ.τ.Ε. κατά του Ρυθμιστικού Σχεδίου υπό την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων και θέτουν μια σειρά από αιτήματα στο Δήμο, την Περιφέρεια και την ερχόμενη κυβέρνηση. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Συντονιστικού:
«Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα Μελισσανίδη χτυπούν λυσσασμένα την πόρτα της Νέας Φιλαδέλφειας με σκοπό να αλώσουν την πόλη μας και να αρπάξουν το πολύτιμο στολίδι της, το Άλσος. Αρχικά εξασφάλισαν την υποτακτική συναίνεση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τη δημόσια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής υπό τον Γιάννη Σγουρό, υπαγόρευσαν τη νομοθετική ρύθμιση που θα όριζε τις πολεοδομικές παρεκκλίσεις στη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και επιχείρησαν να την ψηφίσει η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, μέσα από παρασκηνιακές συναντήσεις και μυστικές διαβουλεύσεις με την με τη νυν δημοτική αρχή και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τότε έκανε την εμφάνισή του το Συντονιστικό Κατοίκων και κατάφερε να αναδείξει την υπερτοπική σημασία υπεράσπισης του δάσους της πόλης αγνοώντας τις απειλές κατά ζωής, την ανοιχτή τραμπούκικη βία, τις επιθέσεις σε πολίτες και τους βανδαλισμούς στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Στρούγκας. Κατάφερε, μάλιστα, να συνεισφέρει στη μεγαλειώδη και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης διαδήλωση της 3ης Ιουλίου 2014, που έδωσε ηχηρή απάντηση στον ιδιωτικό στρατό του επιχειρηματία και στους εντόπιους εντεταλμένους του. Ο αγώνας του Συντονιστικού Κατοίκων και των αλληλέγγυων υποχρέωσε την αξιωματική αντιπολίτευση σε θεαματική μεταστροφή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Παρά τα όσα έχουν γίνει ως εδώ, σήμερα βλέπουμε την εισαγόμενη βία στην πόλη μας να κλιμακώνεται με επιθέσεις σε δημοτικούς συμβούλους, με διάλυση συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, καθώς με την επίθεση πριν λίγες μέρες από ομάδα τραμπούκων στον κοινωνικό αγωνιστή και μαχητικό δημοσιογράφο τη πόλης μας Μανώλη Καμπούρη.
Αυτοί που ευθύνονται για το ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι εμπροσθοφυλακές του δεν έχουν ακόμη αποκρουστεί οριστικά δεν είναι άλλοι από όσους όλο αυτό τον καιρό του προσφέρουν ειρήνη κι εκδουλεύσεις, μέσα κι έξω απ’ την πόλη. Είναι αυτοί που όχι μόνο δεν επιδιώκουν αλλά υπονομεύουν υποκριτικά τη δημόσια συζήτηση για το Άλσος, είναι οι θιασώτες της θεωρίας των δύο άκρων, των ίσων αποστάσεων, της καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται.
Η λαϊκή κινητοποίηση των προηγούμενων μηνών μπορεί να μην απέτρεψε την ψήφιση ενός εμφανώς αντισυνταγματικού νόμου, ανάγκασε, όμως, το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των χαριστικών νομοθετικών ρυθμίσεών του. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Ο Δήμος θα πρέπει να επιστρέψει ως απαράδεκτη την αίτηση της Δικέφαλος ΑΕ για την υψομετρική μελέτη και να σταματήσει να αναγνωρίζει την εταιρεία.Επίσης, να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να εγκρίνει υψόμετρα για τα 6 στρέμματα του Άλσους, που περιλαμβάνονται στη μελέτη που κατέθεσε η Δικέφαλος 1924 ΑΕ επικαλούμενη το νόμο 4277/2014, κατά του οποίου έχει προσφύγει. Οφείλει τέλος να παραιτηθεί επισήμως από την έφεση που κατέθεσε η προηγούμενη δημοτική αρχή κατά της περσινής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που κρίνει τις παράνομες κατασκευές μέσα στο Άλσος αυθαίρετες και κατεδαφιστέες. Η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να διαγράψει την επιχορήγηση του Δημήτρη Μελισσανίδη με 20 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της. Τέλος, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει στη νέα Βουλή την κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου 4277/2014
Όσον αφορά τους επίδοξους άρπαγες του άλσους, το ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά: Δε σκοπεύουμε να αφήσουμε το δάσος να παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όσα κεφάλια κι αν ανοίξουν, με όσο αίμα κι αν μας απειλούν, ο αγώνας για την υπεράσπιση του ενιαίου δασικού κι αναδασωτέου χαρακτήρα του Άλσους, αλλά και την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερο σθένος και αποφασιστικότητα από τους κατοίκους που επαγρυπνούν κι υπερασπίζονται το Άλσος και την πόλη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας