Αντί για Μυλόπουλος... Λαόπουλος, στο ΑΠΘ! Εν μέσω καταγγελιών από τον πρώην πρύτανη που προειδοποιεί για «μακρά νύχτα» ώσπου να επανέλθει η δημοκρατική νομιμότητα στο Ιδρυμα, στη θέση του ακυρωθέντος από το ΣτΕ Περικλή Μήτκα μεταβατικός πρύτανης ώς τις εκλογές αναλαμβάνει ο διορισθείς από τον ίδιο αντιπρύτανης Θεόδωρος Λαόπουλος.
Σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργείου Παιδείας και σε απάντηση σχετικού εγγράφου του ΑΠΘ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 4009/11, «ο πρύτανης ορίζει, για την υποβοήθηση του έργου του, καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές του ιδρύματος ως αναπληρωτές πρύτανη, στους οποίους μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του, με απόφασή του που εγκρίνεται από το Συμβούλιο», καθώς και ότι «με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται η σειρά με την οποία αναπληρώνουν τον πρύτανη αν απουσιάζει, κωλύεται ή ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο», ενώ «ο αριθμός των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος».
Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας καταλήγει ότι «όταν ο πρύτανης ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο, έχει εφαρμογή η προαναφερόμενη διάταξη», με αποτέλεσμα ο κ. Λαόπουλος, αν και όχι εκλεγμένος, αλλά διορισμένος από τον κ. Μήτκα, να αναλαμβάνει τη θέση του πρύτανη.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, που άλλες νομικές ερμηνείες υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να ανακληθεί ως μεταβατικός πρύτανης ώς την επανάληψη των εκλογών στο Πανεπιστήμιο, επισημαίνει με καταγγελτικό τρόπο στη σελίδα του στο facebook:
«Δυστυχώς, επαληθεύθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τις εξελίξεις στο ΑΠΘ. Συνοψίζοντας, ας δούμε τα πράγματα από την αρχή:
1. Σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου, τα μισά μέλη του Σ.Ι., σε συνθήκες αδιαφάνειας, διόρισαν τα άλλα μισά.
2. Το Συμβούλιο που προέκυψε με αυτόν τον... δημοκρατικό τρόπο, αφού απέκλεισε παράνομα και για ευνόητους πολιτικούς λόγους από τη σύνθεσή του τον τότε πρύτανη, απέρριψε στη συνέχεια με αδιαφανή και καταφανώς αναξιοκρατικό τρόπο τις υποψηφιότητες δύο πρώην αντιπρυτάνεων οικονομικού προγραμματισμού, με αποδεδειγμένα μεγάλη διοικητική εμπειρία.
3. Το ΣτΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά, ακυρώνει αυτή την εκλογή και τον διορισμό του πρύτανη που προέκυψε από την ως άνω παράνομη διαδικασία, ορίζοντας ρητά την επανάληψή της με τη συμμετοχή τού τότε πρύτανη. Σημειωτέον, αυτή η «ερμηνεία» του νόμου, όπως αποκαλούν την αυθαιρεσία τα μέλη του Σ.Ι., η οποία κρίθηκε από το ΣτΕ παράνομη, στο μόνο πανεπιστήμιο που συνέβη ήταν στο ΑΠΘ. Σε όλα τα άλλα οι εκλογές έγιναν κανονικά.
4. Το υπουργείο Παιδείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει ό,τι διασώζεται από την κυβερνητική πολιτική, παρεμβαίνει στην αυτοδιοίκηση του ΑΠΘ και προλαβαίνοντας την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, διορίζει ως πρύτανη στο ΑΠΘ, τον αναπληρωτή πρύτανη που διόρισε ο πρύτανης του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε. Ο διορίσας του διορίσαντος δηλαδή, σε ένα πανεπιστήμιο υπό καθεστώς πραξικοπήματος.
5 Από σήμερα στο ΑΠΘ θα έχουμε την εξής ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία: Θα έχουμε ακυρωθείσες, ως παράνομες, πρυτανικές εκλογές, με πρύτανη όμως, που προέκυψε από αυτές. Οι πράξεις του μπορούν, άραγε, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, να θεωρηθούν ως νόμιμες;
6 Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, στις συνεδριάσεις του Σ.Ι. για την εκλογή του επόμενου πρύτανη θα κληθεί ο προηγούμενος πρύτανης. Ο οποίος, όμως, δεν θα έχει την ιδιότητα του πρύτανη που είχε όταν διεξήχθη η επίμαχη συνεδρίαση, αφού πρύτανης θα είναι άλλος, ο διορισθείς από την κυβέρνηση. Με ποια ιδιότητα λοιπόν θα συμμετάσχει ο πρώην πρύτανης και ποιος ο λόγος μιας τέτοιας συμμετοχής;
7 Εν τω μεταξύ, στην ίδια συνεδρίαση, για να είναι νόμιμη, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ, πρέπει να κληθεί και ο διορισθείς από την κυβέρνηση εν ενεργεία πρύτανης. Η σύνθεση αυτού του οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν ταυτοχρόνως δύο πρυτάνεις, ένας πρώην και ένας νυν, θα είναι νόμιμη;
Προφανώς ενός κακού, μύρια έπονται...
Καλά ξεμπερδέματα. Στο ΑΠΘ η νύχτα αναμένεται να είναι μακρά...
Η επαναφορά στη δημοκρατική νομιμότητα μπορεί να επανέλθει πλέον μόνο από τη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας