Διαστάσεις πογκρόμ αρχίζει να παίρνει η επίθεση του υπουργείου Παιδείας στους εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, επιβεβαιώνοντας, έτσι, το χειρότερο σενάριο «τιμωρίας» στη μαζικότερη των τελευταίων ετών αντίδραση του κλάδου ενάντια στην επιβολή του μοντέλου αξιολόγησης που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση.
Μετά την αντικατάσταση μιας προϊσταμένης σχολικής μονάδας στην Αργολίδα και τις κλήσεις σε απολογία προς δύο διευθυντές σχολείων στην Αχαΐα, ο νεοδιορισμένος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής με έγγραφό του προς όλες τις σχολικές μονάδες ζητεί ενημέρωση για όσους «δεν συνέπραξαν στην αξιολόγηση» και προειδοποιεί για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος Κεραμέως, ήτοι παύσεις, καθαιρέσεις και άλλα ακόμη σοβαρότερα. Τα ίδια απειλητικά έγγραφα αρχίζουν να λαμβάνουν τα σχολεία σε όλες τις διευθύνσεις.
«Το δικαίωμα στην απεργία δεν τιμωρείται, δεν “παύεται”, δεν “αντικαθίσταται”!» απαντούν τα συνδικαλιστικά όργανα στα στελέχη εκπαίδευσης και διαμηνύουν για αντεπίθεση με προσφυγές για «παράβαση καθήκοντος» και «πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες» που απορρέουν από την παρεμπόδιση του νόμιμου δικαιώματος στην απεργία. «Το θέμα δεν είναι στενά εκπαιδευτικό. Η δημοκρατία στην εκπαίδευση, η πάλη ενάντια στην αξιολόγηση/κατηγοριοποίηση/ιδιωτικοποίηση σχολείων και η υποταγή των εκπαιδευτικών αφορά όλη την κοινωνία» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, καλώντας τις συνδικαλιστικές ενώσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να αναλάβουν αγωνιστικές δράσεις.
Το έγγραφο που αρχίζει να φτάνει στα περισσότερα σχολεία δεν είναι παρά αντιγραφή του περιβόητου τελεσίγραφου που είχε στείλει προ μηνών ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γ. Κατσαρός, όταν δεν μπορούσε να συγκρατηθεί η τεράστια αποτυχία επιβολής της αξιολόγησης της Ν.Δ. και αντιστρόφως ανάλογα η μεγαλύτερη -σε διάρκεια και συμμετοχή- απεργία-αποχή από τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας. Οι δε συνεχείς προσφυγές του υπουργείου Παιδείας δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον απεργιακό αγώνα. Λίγο αργότερα προκηρύχθηκαν οι εκλογές και όλοι αναρωτιούνταν πώς θα συνεχιστεί το κυνηγητό. Ενα από τα σενάρια ήταν οι διώξεις μόλις κλείσουν τα σχολεία. Και αυτό γίνεται.
Το περιβόητο έγγραφο προς πάσα κατεύθυνση, εκπαιδευτικούς αλλά και στελέχη εκπαίδευσης, αφού παραπέμπει στις κυρώσεις του άρθρου 56 του ν. 4823/21 «για όσους δεν συνέπραξαν στην αξιολόγηση», ζητεί να καταχωριστούν στην πλατφόρμα τα μονομερή πρακτικά για όσους δεν αξιολογήθηκαν και εγκαλεί τα στελέχη (διευθυντές, προϊστάμενες σχολικών μονάδων) που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης ή την «παρεμπόδισαν» με όποιον τρόπο.
Ηδη οι αντιδράσεις του κλάδου είναι έντονες και συντονίζονται σε κινητοποιήσεις. Ψηφίσματα συμπαράστασης στους πρώτους διωκόμενους και ανακοινώσεις για τις προθέσεις του κλάδου πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό, με σταθερή πάντα τη θέση τους απέναντι στην πολιτική του υπουργείου. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την απειλή για καθαίρεση των δύο διευθυντών στην Αχαΐα, αναφέρει: «Τα διοικητικά όργανα, τα οποία τυχόν ήθελαν επιχειρήσουν να επιβάλουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 56 του ν. 4823/2021 συνέπειες εις βάρος απεργών υπαλλήλων, υπέχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ιδίως δε για παράβαση καθήκοντος, αφού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους επιχειρούν να εμποδίσουν την άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος και την ίδια στιγμή παραβιάζουν τις, από το άρθρο 22 του Συντάγματος και από το άρθρο 23 παρ. 1 σε συνδυασμό προς το άρθρο 14 παρ.2 του ν. 1264/1982 απορρέουσες υποχρεώσεις τους».
Να σημειωθεί ότι οι ποινές που προβλέπονται ξεκινούν από την απλή επίπληξη και φτάνουν στην καθαίρεση, στην απαγόρευση δικαιώματος κατάταξης στους πίνακες για οχτώ χρόνια (!) και στην περικοπή μισθών. Τα περισσότερα προβλέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, αλλά η κ. Κεραμέως -που πρώτη δοκίμασε τη σφοδρή αντίδραση του κλάδου- φρόντισε να σημειώσει στον κατασταλτικό της νόμο (περί πειθαρχικών διώξεων) ότι η περικοπή ενός μισθού είναι το μίνιμουμ της σχετικής ποινής.
Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως η κλήση σε απολογία παραπέμπει σε σοβαρή ποινή, όπως η καθαίρεση και ό,τι άλλο «παραδειγματικό» μπορεί να σκεφτούν τα πειθαρχικά όργανα. Θεωρούν, επίσης, βέβαιο ότι δεν θα σταματήσει εκεί το κυνηγητό. Θα διωχθούν αρκετοί προς ικανό παραδειγματισμό των υπολοίπων. Ο δε νυν περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης έχει παρελθόν σε διώξεις από τη θητεία ως διευθυντής Εκπαίδευσης στην Α’ Αθήνας, όπως και ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Πειραιά. Είναι από τα πιο σκληρά παλικάρια του υπουργείου Παιδείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας