Τρεις μέρες φαγούρα για… πρύτανη μισής θητείας στο ΑΠΘ! Αργά χθες το βράδυ, ύστερα από μια πολύμηνη περιπέτεια «μαγειρεμάτων» που ευνόησε ο νόμος Κεραμέως, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναδείχτηκε πρύτανης ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαράλαμπος Φείδας.
Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε με μυστική ψηφοφορία και ηλεκτρονικά, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ». Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ οι υποψήφιοι έλαβαν τις εξής ψήφους:
Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Κυριάκος Αναστασιάδης: 2 ψήφοι.
Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής, Ευστράτιος Στυλιανίδης: 2 ψήφοι.
Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαράλαμπος Φείδας: 6 ψήφοι.
Λευκά: 1 ψήφος.
Το θέμα ασφαλώς είναι ότι η θητεία του κ. Φείδα ξεκινά υπό καθεστώς επισφάλειας αφού, για να πετύχει την εκλογή του, έχει συμφωνήσει να μοιραστεί την πρυτανική θητεία με τον έως τώρα προσωρινό πρύτανη, καθηγητή Απόστολο Αποστολίδη. Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, αφού δεν στιγματίζεται απλώς ως «ανορθόδοξη» κι «έξω απ’ τα ακαδημαϊκά ήθη», αλλά βάλλεται ήδη και από δικαστικές προσφυγές.
Από την περασμένη εβδομάδα ακόμη έγινε γνωστό ότι ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υποψήφιος πρύτανης και σύζυγος της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, Στράτος Στυλιανίδης, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προχθές ο επίσης υποψήφιος πρύτανης Κυριάκος Αναστασιάδης υπέβαλε ένσταση στο 11μελές όργανο, επιφυλασσόμενος για περαιτέρω νομικές ενέργειες… Αλλά και το υπουργείο Παιδείας έχει τις ενστάσεις του που εκφράστηκαν διά του γενικού γραμματέα, ομότιμου καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα. «Η συμφωνία των κ. Φείδα και Αποστολίδη να μοιραστούν την πρυτανική θητεία στερείται νομιμότητας», έχει ξεκαθαρίσει.
«Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως στο ΑΠΘ δεν έχει προηγούμενο. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος και δύο εκλογικές διαδικασίες, μία κανονική και μία επαναληπτική, για να καταφέρει το ΑΠΘ να εκλέξει πρύτανη. Αιτία, ένας κακός νόμος που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ., που για να μην εμπιστευθεί τη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια, ακύρωσε τον πάγιο τρόπο ανάδειξης του πρύτανη, όπως ίσχυε πάντοτε και όπως ισχύει παντού. Αποτέλεσμα αυτού είναι πρύτανης να μην εκλέγεται εκείνος που η πανεπιστημιακή κοινότητα ανέδειξε με την ψήφο της πρώτο, αλλά ο τρίτος στη σειρά εκλογής. Ο οποίος, για να κερδίσει τις ψήφους υποστήριξής του στο Συμβούλιο, οδηγήθηκε στη συναλλαγή, έναντι ανταλλαγμάτων, με άλλα μέλη του…» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας