Επιστολή απηύθυνε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για το ζήτημα της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας απολυμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών στους προσωρινούς πίνακες που ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στα δημόσια σχολεία τον Σεπτέμβριο.
Σε συνέχεια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί («Τους αφήνει άνεργους μια ασάφεια του ΑΣΕΠ», «Εφ.Συν.», 4.8.2023) η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών τονίζει ότι έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων οργής και αγωνίας από απολυμένους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις των δύο ετών πλήρους προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και της διαπιστωτικής πράξης απόλυσης από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η προϋπηρεσία τους δεν προσμετρήθηκε στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ.
«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συναδέλφου μας με πολυετή προϋπηρεσία σε ιδιωτικό σχολείο που οι υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ αρνούνταν να δεχθούν τα έγγραφά της, επειδή στη διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης αναγραφόταν η έκφραση “λύεται η εργασιακή σχέση λόγω καταγγελίας σύμβασης” κι όχι “λόγω απόλυσης”.
Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ χαρακτηριστική της άγνοιας, των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της αποφυγής ανάληψης ευθύνης από υπαλλήλους του υπουργείου, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η καταγγελία σύμβασης είναι η πράξη του εργοδότη και η απόλυση το νόμιμο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει απόλυση χωρίς καταγγελία σύμβασης», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ. Στην επιστολή η Ομοσπονδία θέτει ακόμη δύο βασικά ζητήματα: Κατά τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και τη διαχείριση προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - ΟΠΣΥΔ οι απολυμένοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να δηλώσουν ότι δεν εργάζονται σε άλλο ιδιωτικό σχολείο.
«Θα ήταν παράλογο η Πολιτεία να ζητά από έναν εκπαιδευτικό και δη απολυμένο να μην εργάζεται πουθενά ή να παραιτηθεί (!) την ημέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών του. Κανείς δεν του εγγυάται ότι με τα μόριά του θα προσληφθεί στο δημόσιο και θεωρούμε αδιανόητο η πολιτεία να ζητά από έναν εκπαιδευτικό να μένει άνεργος για 2 ή 3 έτη προκειμένου να δηλώσει συμμετοχή σε έναν Πίνακα προσλήψεων», τονίζει η ΟΙΕΛΕ και ζητά να διορθωθεί η συγκεκριμένη ρήτρα.
Επίσης ζητά να αποκατασταθεί η αδικία, όπως τη χαρακτηρίζει, σε βάρος μιας σχετικά ολιγάριθμης ομάδας εκπαιδευτικών, κυρίως νηπιαγωγών, που υπηρέτησαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε θέση δασκάλων, που αν και βάσει νόμου (ν. 4115/2013, αρ. 39) προβλέπεται η αναγνώριση της εκπαιδευτικής τους προϋπηρεσίας στον κλάδο που επιτρέπεται να ενταχθούν σύμφωνα με το βασικό τους πτυχίο, ο ΑΣΕΠ αρνείται να την αναγνωρίσει.
«Λόγω των ασαφειών της διάταξης, αλλά κυρίως επειδή η πολιτική ηγεσία επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου δεν τοποθέτησε αυτή την κατηγορία στις διατάξεις του ν. 4589/2019, ο ΑΣΕΠ δεν προσμετρά την προϋπηρεσία για τους πίνακές του ούτε για όσους έχουν απολυθεί τεχνικά (λόγω λήξης των μονοετών συμβάσεων), ούτε για όσους απολύθηκαν στη συνέχεια, μετά την ψήφιση του ν. 4415/2013. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας να μπαίνουν στους πίνακες με μηδενική προϋπηρεσία» σχολιάζει η Ομοσπονδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας