Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία χαρακτηρίζει «εκτός παιδαγωγικού τόπου και χρόνου», προκάλεσε την αντίδραση του Ινστιτούτου Παιδαγωγικής Πολιτικής (ΙΕΠ), που με μια οργισμένη απάντηση επιτίθεται στην ΕΜΕ, επειδή άσκησε αυστηρή κριτική.
Η ΕΜΕ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων σπουδών που αλλάζουν ριζικά το περιεχόμενο των μαθημάτων αλλά και τον τρόπο διδασκαλίας αυτών από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο και δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο μάθημα των Μαθηματικών, υποστηρίζει ότι το ΙΕΠ αναπαρήγαγε το εισαγωγικό κείμενο στόχων και σημασίας των μαθηματικών στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από ηλικίες και εκπαιδευτικές βαθμίδες, με «μοναδικό γνώμονα την οργάνωση εξεταστικών διαδικασιών γύρω από μια τράπεζα θεμάτων και την επιδότηση της έκδοσης βιβλίων».
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τονίζει ότι η έννοια - μοτίβο που ακολουθούν τα ΝΠΣ ειδικά στα Μαθηματικά και η οποία διασχίζει την εκπαίδευση από την Προσχολική Ηλικία έως και το Λύκειο, δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να «αγνοεί ή να αποσιωπά τις συλλογικά καταγεγραμμένες εμπειρίες της εκπαιδευτικής μαθηματικής κοινότητας για συγκεκριμένες δυσχέρειες και ασυμβατότητες από την εφαρμογή των εν ισχύ Αναλυτικών Προγραμμάτων».
Ως τέτοιες νοούνται η σχολική αποτυχία στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών, τα φαινόμενα αποθάρρυνσης και φόβου για τα Μαθηματικά ήδη από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η απομάκρυνση μέρους του μαθητικού πληθυσμού από τη μαθηματική εκπαίδευση, λόγω μη προσβασιμότητας στις εξ αποστάσεως πρακτικές και ακατάλληλων συνθηκών στο σπίτι.
Μάλιστα, η ΕΜΕ είχε πρόσφατα καταθέσει και πρόταση τεσσάρων σημείων για τα νέα προγράμματα, η οποία φαίνεται ότι αγνοήθηκε από το ΙΕΠ.
Η παραπάνω κριτική δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την επιθετική αντίδραση από πλευράς ΙΕΠ, το οποίο φτάνει στο σημείο να εγκαλέσει την ΕΜΕ για εμπάθεια. «Η ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των Προγραμμάτων Σπουδών των Μαθηματικών, μας προκάλεσε έκπληξη.
Εκπληξη, για το πώς είναι δυνατόν κανείς να κρίνει την παιδαγωγική τους διάσταση με τέτοια βεβαιότητα, αλλά ταυτόχρονα με γενικόλογες εκφράσεις και χωρίς καμία τεκμηρίωση, μέσα σε μία ημέρα, και ενώ εκκρεμούν συμπληρωματικά υλικά των Προγραμμάτων Σπουδών», αναφέρει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου, το οποίο κάνει λόγο για «ατεκμηρίωτους και αυθαίρετους ισχυρισμούς», που «μοιάζουν εμπαθείς, εφόσον δεν συνδέονται με μία επί της ουσίας εξέταση του περιεχομένου των Προγραμμάτων Σπουδών».
Το ΙΕΠ, ωστόσο, πάει κι ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «η ανακοίνωση της ΕΜΕ αφενός αδικεί την ιστορία της και αφετέρου δεν συνάδει με τον θεσμικό της ρόλο». Ας μας πει το ΙΕΠ, λοιπόν, ποιος... δικαιούται να ασκεί κριτική, αν όχι οι καθ' ύλην αρμόδιοι;
Κουμουνδούρου: «Απέκρυψε το σημαντικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για «λαθροχειρία», αφού, όπως λέει, το ΥΠΑΙΘ «αποσιώπησε και οικειοποιήθηκε» ενέργειες άλλων και «απέκρυψε το σημαντικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσιαστική ανανέωση του περιεχομένου της εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων, αντίστοιχων βιβλίων και διδακτικών υλικών για όλα τα μαθήματα της γενικής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που συμπεριελάμβανε και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις, που όμως θέτουν εν αμφιβόλω την επιστημονική εγκυρότητα και την παιδαγωγική αρτιότητα των προγραμμάτων σπουδών. «Είναι ενδεικτική, αλλά ασφαλώς όχι μοναδική, η περίπτωση του προγράμματος σπουδών στο μάθημα της Ιστορίας, όπου ακύρωσε διαμιάς το σημαντικό συλλογικό έργο δεκάδων έγκυρων ειδικών επιστημόνων, τόσο πανεπιστημιακών όσο και εκπαιδευτικών της πράξης, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τα πλήγματα, εξάλλου, που υπέστησαν οι κοινωνικές σπουδές και οι καλές τέχνες στο Λύκειο, με τη μείωση ώς και εξαφάνιση αντίστοιχων μαθημάτων, κατέδειξαν τη νεοφιλελεύθερη εργαλειακή αντίληψη για τη γνώση που πρεσβεύει η Ν.Δ. και την απέχθειά της για την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία και τον προβληματισμό στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο Γεράσιμος Κουζέλης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος ΙΕΠ και ο Παύλος Χαραμής, πρώην αντιπρόεδρος ΙΕΠ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας