Ναι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λένε οι πρόεδροι των ΤΕΙ «αρκούμενοι στις εγγυήσεις της Πολιτείας», αλλά με την προϋπόθεση να ενεργοποιηθούν άμεσα οι επιχορηγήσεις για το τρέχον έτος. Αυτή είναι η θέση που έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ -κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους- προκειμένου, όπως οι ίδιοι εξηγούν, «να συμβάλουν στην κοινή εθνική προσπάθεια».
Η κραυγή αγωνίας για την τραγική οικονομική κατάσταση των ανώτατων Ιδρυμάτων είναι ίδια με αυτή των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, που πανικοβλημένοι δήλωσαν πως δεν πρόκειται να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση εφαρμογής της ΠΝΠ, ενώ χθες έστειλαν και επιστολή στον πρωθυπουργό για να επισπεύσουν το ραντεβού που έχουν ήδη ζητήσει.
Παρ’ όλα αυτά, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αρκούνται στις εγγυήσεις περί απρόσκοπτης ροής αξιοποίησης των διαθεσίμων των Ιδρυμάτων και θεωρούν δεδομένη τη δέσμευση του υπουργού ότι «οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΠΝΠ».
Κατά τ’ άλλα, στην ίδια σύνοδο οι πρόεδροι συζήτησαν και το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου για το οποίο, όπως και οι πρυτάνεις, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες. «Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν ακολουθούν τις διεθνείς αποδεδειγμένες λειτουργικές πρακτικές, ενώ οι σχετικές μεταβατικές ρυθμίσεις δημιουργούν σοβαρά θέματα δυσλειτουργίας από την επομένη της ψήφισής τους» αναφέρουν στην απόφασή τους, ζητώντας για μία ακόμη φορά -και ενόψει της ριζικής αναδιάρθρωσης του χώρου που έχει εξαγγελθεί- εξομοίωση με τα Πανεπιστήμια, ισότιμη αντιμετώπιση και ακαδημαϊκή ολοκλήρωση με τη δυνατότητα απονομής διδακτορικών τίτλων.
Ψήφισμα της ΟΛΜΕ
Πάντως, για το θέμα της ΠΝΠ πήρε θέση και η ΟΛΜΕ κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι «είναι η δεύτερη φορά που υιοθετεί τη διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που με πάθος, ως αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε».
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, η Ομοσπονδία εμφανίζεται διχασμένη, αφού λίγο αργότερα με ξεχωριστή ανακοίνωση η παράταξη ΣΥΝΕΚ (προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε τη σχετική πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τους «πρόθυμους συνοδοιπόρους, τη ΔΑΚΕ και την ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ)» προκειμένου να εκδοθεί το εν λόγω ψήφισμα από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της ΟΛΜΕ), αφού σπεύδουν να επισημάνουν πως η νομοθέτηση με ΠΝΠ «συνιστά αντιδημοκρατική απόκλιση» και πως «η απόφαση αυτή δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόβλημα στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών», τονίζουν ότι «όσοι ηθελημένα ή αθέλητα εμφανίζονται πολέμιοι της μεταφοράς των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αντικειμενικά συντάσσονται με όλους εκείνους που στην ουσία παίζουν το παιχνίδι των ξένων και των εγχώριων συμφερόντων, που θέλουν τη χώρα έρμαιο των δανειστών και τοκογλύφων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας