«Σεβαστή ως προσωπική εκτίμηση και επιλογή» η παραίτηση του πρύτανη μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά «αντιβαίνει στην εξ αρχής κοινή γραμμή της πρυτανικής μας ομάδας να κινηθεί σταθερά υπεράνω κομμάτων με προσήλωση στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ΕΚΠΑ» τονίζουν οι πρώην συνεργάτες του υποψήφιου πλέον βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης, σε μια εμφανή προσπάθεια διάσωσης του κύρους της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Πριν από λίγους μήνες, αναλάβαμε με τον κ. Φορτσάκη τη διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου. Ο κ. Φορτσάκης για λόγους δικούς του, τους οποίους σεβόμαστε, αποφάσισε να μεταπηδήσει στον πολιτικό στίβο. Δεν το αποδοκιμάζουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και το ασπαζόμαστε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο εκ των πέντε αναπληρωτών πρυτάνεων, Αντώνης Καλοκαιρινός, και συνεχίζει:
«Εμείς θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο θέλει τη βοήθειά μας στο μέτρο των δυνάμεών μας και θεωρούμε έντιμο να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Δεν τον απαξιώνουμε, απεναντίας τον σεβόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και συμφωνούμε μαζί του».
Πάντως, η απόφαση των πέντε (Κώστας Μπουραζέλης, Αντώνης Καλοκαιρινός, Γιώργος Πολυμενέας, Νίκος Μυλωνάς και Γιώργος Ζωγράφος) αντανακλά τη γενική αποδοκιμασία στην απόφαση Φορτσάκη, καθώς είναι πολύ νωπή ακόμα η σφραγίδα που θέλησε να δώσει ο ίδιος στη θητεία του με την επίμονη διακήρυξη της θέσης ότι «τα κόμματα δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμια».
Η πεντάδα, με επικεφαλής τον πρώτο τη τάξει κ. Μπουραζέλη, αναλαμβάνει προσωρινά τη διοίκηση του ΕΚΠΑ, καθώς τις προσεχείς ημέρες ξεκινά η διαδικασία επαναπροκήρυξης των εκλογών, μια διαδικασία που αλλιώς θα ξεκινήσει και αλλιώς ενδέχεται να ολοκληρωθεί.
Βάσει νόμου, όλη τη διαδικασία (προκήρυξη, διεξαγωγή, κρίση) αναλαμβάνει το Συμβούλιο, ένας θεσμός που έχει αμφισβητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με προαναγγελία της κατάργησής του. Η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις εθνικές εκλογές κι αν το αποτέλεσμα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή, τότε η αναστολή της διαδικασίας (ανεξαρτήτως της τελικής διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού) θεωρείται δεδομένη.
Οσο για τους διεκδικητές της θέσης, αναμένονται οι ίδιοι. Ο πρόεδρος της Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος (με αξιώσεις), που ήδη έχει εκφράσει πρόθεση, ο καθηγητής Ιατρικής Γεώργιος Χρούσος και η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου, που ακόμα δεν έχουν λάβει την οριστική απόφαση. Δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα και ο κ. Μπουραζέλης, που θα αναπληρώνει μέχρι τότε τον παραιτηθέντα κ. Φορτσάκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας