Για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ένα νόμο της μνημονιακής περιόδου αντισυνταγματικό.
Οπως έγινε χθες γνωστό, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 1506/2016 απόφασή της έκρινε ότι οι αναδρομικές από τον Αύγουστο του 2012 περικοπές των συντάξεων των πρώην μελών (συνταξιούχων) των ΔΕΠ των ΑΕΙ παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, αλλά και την υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι λόγοι που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά για να δικαιολογήσει τις περικοπές των συντάξεων των εκπαιδευτικών, δηλαδή η επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».
Δημόσιο συμφέρον
Οπως εξηγούν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «ανεξαρτήτως του ότι το δημόσιο συμφέρον, για την εξυπηρέτηση του οποίου επιβλήθηκαν οι νέες μειώσεις, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων των νόμων 3833/2010 και 3845/2012 που ελήφθησαν, προ του κινδύνου άμεσης χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν όμως και πάλι -κατά παράβαση του άρθρου 25 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης- την ίδια κατηγορία πολιτών».
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα σε καμία περίπτωση δεν έχουν επιστραφεί χρήματα σε όσους πολίτες ανήκουν σε κατηγορίες (π.χ. ειδικά μισθολόγια) που υπέστησαν περικοπές, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Επισημαίνεται ότι η διατύπωση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι μη δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές των συντάξεων «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν», αλλά ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί η κατ' επανάληψη οικονομική επιβάρυνση των ίδιων προσώπων.
Παράλληλα αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες περικοπές των συντάξεων των καθηγητών είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει την περιουσία των πολιτών, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη.
Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο εξηγεί στην απόφασή του ότι «πρόκειται για στέρηση γεννημένου περιουσιακής φύσεως δικαιώματος (σύνταξης συγκεκριμένου ποσού που έχει ήδη καταβληθεί), χωρίς να προκύπτει ότι η αναδρομική αυτή μείωση υπαγορεύθηκε από επιτακτικούς λόγους δημοσίας ωφέλειας, ενώ δεν τεκμηριώνεται ούτε η αναγκαιότητα και προσφορότητα της εν λόγω αναδρομικής για την επίτευξη του επιδιωκομένου με τη συνολική ρύθμιση του νόμου 4093/2012 σκοπού δημοσίου συμφέροντος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας