Αρχαιοκαπηλία κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά όλα τα μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτήρισε η αστυνομία, αφέθηκαν ελεύθερα μετά τις απολογίες τους στους ανακριτές σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες! Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι «κάτι δεν πάει καλά», είτε δηλαδή οι δικαστικές αρχές παραείναι επιεικείς, είτε η αστυνομία τα παραφουσκώνει για να παρουσιάζει επιτυχίες...
Γεγονός είναι ότι ούτε χθες ούτε τις προηγούμενες μέρες που απολογήθηκαν οι συνολικά 23 συλληφθέντες κατέληξε κάποιος προφυλακισμένος. Μάλιστα, ακόμα και οι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν ήταν επιεικείς, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοπρόσωπη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα. Μόνο ένας υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, που υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών ως νυχτοφύλακας και φέρεται ότι έδινε πληροφορίες στους άλλους, τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη.
Απολογούμενοι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Εν τω μεταξύ σε βάρος τους έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για εννέα αδικήματα, κατά περίπτωση, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεσης μνημείων, αποδοχής και διάθεσης μνημείων, παράνομης ανακάλυψης αρχαιοτήτων και αρχαιολογικής έρευνας, παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών, παράνομης κατοχής και χρήσης ανιχνευτή μετάλλου, κλοπής μνημείου από χώρο ανασκαμμένο, κατοχής πυρομαχικών όπλων και κατοχής εκρηκτικών υλών.
Την υπόθεση ερευνούσε για μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και τελικά προχώρησε σε 23 συλλήψεις. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ανήκουν σε τρεις εγκληματικές οργανώσεις από τις οποίες η μία δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη και οι άλλες δύο στις Σέρρες. Μάλιστα τους αποδίδεται πολυετής δράση στο αντικείμενο της αρχαιοκαπηλίας, αλλά με την ποινική μεταχείριση που είχαν προκαλείται η εύλογη απορία γιατί δεν προφυλακίστηκε κανείς.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι παρίσταναν τους κυνηγούς και έτσι αποπροσανατόλιζαν τις Αρχές και έσκαβαν για να βρουν αρχαία αντικείμενα με σκοπό να τα πουλήσουν στο εξωτερικό. Δραστηριοποιούνταν κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους στη Βόρεια Ελλάδα, τους οποίους σάρωναν και με ανιχνευτές μετάλλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κινήθηκαν ακόμη και στον λόφο Καστά! Μάλιστα, κατά την αστυνομία, έκαναν χρήση εκρηκτικών TNT προκειμένου να μπορέσουν να αναζητήσουν ευρήματα βαθύτερα στο χώμα, δίχως να υπολογίζουν τη ζημιά που προκαλούσαν στους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τις τοποθεσίες.
Η αστυνομία διενήργησε περισσότερες από 40 έρευνες σε σπίτια σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως αναφέρει, κατάσχεσε χιλιάδες νομίσματα και αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανιχνευτές μετάλλων, εκρηκτικά καθώς και 50 χιλιάδες ευρώ που κατασχέθηκαν ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας