Πολλές δίκες που έχουν προγραμματιστεί για φέτος είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό φέρουν ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς πρόκειται για πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν εδώ και χρόνια την επικαιρότητα και θεωρείται σημαντικό το μήνυμα που θα στείλουν οι δικαστές με τις ετυμηγορίες τους. Ποια θα είναι η έκβαση της πρώτης δίκης αστυνομικού για δολοφονία Ρομά; Πώς θα ολοκληρωθούν οι πολύκροτες υποθέσεις του ελληνικού #MeToo; Ποια θα είναι η απάντηση των δικαστών στην υπόθεση που εμπλέκει την ηγεσία ενός από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα με εγκληματική οργάνωση; Oι τακτικοί και λαϊκοί δικαστές αναμένεται να δώσουν την απάντησή τους εντός του 2025 για αυτές και για άλλες πολύκροτες υποθέσεις.
#MeToo: δίκες Πέτρου Φιλιππίδη (σε εξέλιξη) και Δημήτρη Λιγνάδη (21 Μαρτίου)
Οδεύουν προς το τέλος δύο εμβληματικές υποθέσεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον χώρο του πολιτισμού και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του εγχώριου κινήματος #MeToο, το εφετείο του Δημήτρη Λιγνάδη έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, ενώ ο Πέτρος Φιλιππίδης βρίσκεται αυτό το διάστημα ενώπιον λαϊκών και τακτικών δικαστών. Και οι δύο άλλοτε καταξιωμένοι άνθρωποι του θεάτρου έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι την οριστική απόφαση των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξετάζει αυτό το διάστημα τις καταγγελίες δύο γυναικών για δύο απόπειρες βιασμού, το 2010 και το 2014, για τις οποίες ο Πέτρος Φιλιππίδης καταδικάστηκε πρωτόδικα.
Ο ίδιος βρίσκεται σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενώ την υπεράσπισή του ανέλαβε και αυτή τη φορά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Οσο για τον Δημήτρη Λιγνάδη, πρωτόδικα καταδικασθέντα σε 12 έτη, θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τους μηνυτές του στις 21 Μαρτίου. Η επιστροφή του στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο κατηγορούμενος θα δικαστεί για τρεις βιασμούς ανηλίκων και όχι μόνο για τους δύο για τους οποίους καταδικάστηκε πρωτόδικα, έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας Εφετών, Βασιλική Χαλβά.
Η Εισαγγελία άσκησε έφεση και για το ύψος των ποινών, έτσι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είναι αντιμέτωπος και με το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ποινής για κάθε κακούργημα, δηλαδή τα 15 έτη κάθειρξης για κάθε βιασμό.
Ο Απόστολος Λύτρας στον ρόλο του κατηγορούμενου (4 Απριλίου)
Γνωστή ως «υπόθεση Λύτρα», η δίκη με κατηγορούμενο τον γνωστό ποινικολόγο για τον άγριο ξυλοδαρμό τής εν διαστάσει συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου από το Μονομελές Εφετείο. Μετά την καταγγελία της κ. Πολυζωγοπούλου, στον δικηγόρο ασκήθηκε δίωξη για το κακούργημα της σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερος.
Προφυλακίστηκε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν κρίθηκε ότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί περί μη επικοινωνίας με την παθούσα, αφού επικοινώνησε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής με τη σύζυγό του και έστειλε στο σπίτι την κόρη του και την πρώην γυναίκα του. Τελικά αποφυλακίστηκε πρόσφατα ύστερα από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο μετατράπηκε η κακουργηματική κατηγορία που αρχικά του είχε απαγγελθεί σε πλημμέλημα (επικίνδυνη σωματική βλάβη), με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.
Η δίκη της Θύρας 7 (ανοιχτή ημερομηνία)
Αν και η κύρια ανάκριση παραμένει ανοιχτή, δεν είναι απίθανο μέσα στο 2025 να οριστεί δικάσιμος για τους οπαδούς του «ερυθρόλευκου» συλλόγου που βρίσκονται στη μακρά λίστα με τους κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος. Εκατόν εξήντα επτά ήταν τα εντάλματα σύλληψης οπαδών του Ολυμπιακού που εκδόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και σήμερα οι περισσότεροι βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας να παραπεμφθούν σε δίκη - μεταξύ αυτών και τα, κατά τη δικογραφία, ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Θύρας 7, στην οποία αποδίδεται και η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Ο ανακριτής Παναγιώτης Τζιούβας έχει λάβει τις απολογίες και των αξιωματούχων της ΠΑΕ, στην οποία αποδίδονται τα πλημμελήματα της χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης και της υποκίνησης σε αθλητική βία. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, οι αντιπρόεδροι της ΠΑΕ, Κωνσταντίνος Καραπαπάς, Δημήτρης Αγραφιώτης και Μιχάλης Κουντούρης, όπως και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έχουν περάσει το κατώφλι του ανακριτή και έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, πλην Καραπαπά και Κουντούρη στους οποίους έχει απαγορευτεί η επικοινωνία με τα παραρτήματα των συνδέσμων ώς την επικείμενη δίκη. Ολοι τους αποδίδουν τις διώξεις σε εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «παρακράτος» που λειτουργεί «στον δημόσιο βίο της χώρας».
Η πενταετής δικαστική ομηρία της οικογένειας Καττή (27 Μαΐου)
Οι Ορέστης Καττής, Λυδία Καττή, Νικόλας Καβακλής και Μάκης Λιβάνης βρίσκονται σε δικαστική ομηρία από το 2020, όταν τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος με κατηγορίες κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου κ.ά. Το περιστατικό σημειώθηκε στα Σεπόλια στις 17 Νοεμβρίου 2020, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών και τη μεταφορά του Δημήτρη Καττή, του πατέρα της οικογένειας, στο νοσοκομείο. Η συνέχεια είναι γνωστή: ενώ είχε απομείνει μόλις μία δικάσιμος τον Μάιο του 2022 για την απόφαση του αρχικού δικαστηρίου, την τελευταία μέρα παύτηκε η πρόεδρος της έδρας από τα καθήκοντά της με παρέμβαση του Αρείου Πάγου, χωρίς να της επιτραπεί να ολοκληρώσει την υπόθεση, κι ενώ όλα έδειχναν πως το κατηγορητήριο είχε καταρρεύσει. Εκτοτε, πάει από αναβολή σε αναβολή, ενώ τον Δεκέμβριο η οικογένεια έμαθε πως η δίκη είχε «τριχοτομηθεί», με αποτέλεσμα να δικάζονται σε διαφορετικές δικασίμους, από διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίων, διαφορετικοί κατηγορούμενοι, αλλά για την ίδια υπόθεση. Τελικά, αφού η οικογένεια Καττή οδηγήθηκε ακόμη μία φορά στα δικαστήρια, ορίστηκε εκ νέου δικάσιμος και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αναμένεται να δικαστούν μαζί στις 27 Μαΐου.
Τα ανοιχτά μέτωπα του πατέρα Αντώνιου (26 Μαρτίου)
Στις 26 Μαρτίου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», Αντώνιου Παπανικολάου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την πράξη της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Είναι η μεγαλύτερη δικαστική μάχη που αναμένεται να δώσει ο κληρικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί ήδη έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση των τιμωριών και κακοποιητικών συμπεριφορών που υφίσταντο παιδιά, τρόφιμοι της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτή η δεύτερη δίκη αφορά τις καταγγελίες δύο αγοριών, ενός 20χρονου και ενός 15χρονου, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Νομικό, που εισηγήθηκε την παραπομπή του σε δίκη να αποφαίνεται πως ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος το «ιερατικό» του προφίλ, ενεργούσε με ένα «κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς». Τα ίδια χαρακτηριστικά εντόπιζε και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που καταδίκασε τον ιδρυτή της οργάνωσης για βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος φιλοξενούμενων και ηθική αυτουργία. Καταδικάστηκε σε τέσσερα έτη και τρεις μήνες (εξαγοράσιμα), όμως στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναμένεται να δικαστεί εκ νέου από μηδενική βάση κατόπιν έφεσης που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ακόμα και για τις αξιόποινες πράξεις που το δικαστήριο αθώωνε τον ίδιο και τους επτά συγκατηγορούμενούς του.
Το ερώτημα είναι αν ο κατηγορούμενος θα διατηρήσει στη νέα δίκη την ίδια υπερασπιστική γραμμή αφού, όπως φάνηκε, δεν έπεισε τους δικαστές ότι έπεσε θύμα σκευωρίας των παιδιών και της νέας διοίκησης, ούτε ότι δεν είχε ενεργό ρόλο στα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες της οργάνωσης. Στο πλευρό του στο δικαστήριο βρισκόταν η σύζυγος του Σταματία Γεωργαντή, ενώ υπέρ του κατέθεσαν ο αλευροβιομήχανος Κώστας Λούλης, η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή και ο τραγουδιστής Πάνος Μουζουράκης.
Η πρώτη δίκη για δολοφονία Ρομά από αστυνομικά πυρά (13 Ιανουαρίου)
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βέροιας αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη για τη δολοφονία του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη που έχασε τη ζωή του στα Διαβατά από όπλο αστυνομικού ύστερα από καταδίωξη τον Δεκέμβριο του 2022. Το δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου με κατηγορούμενο έναν 35χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και εκτέλεση παράνομων πυροβολισμών εξουδετέρωσης. Είναι η δεύτερη από τις συνολικά τρεις δολοφονίες νεαρών Ρομ από αστυνομικά πυρά που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, με ανατριχιαστικά κοινά μοτίβα στον τρόπο δράσης. Είχε προηγηθεί, το 2021, η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα και ακολούθησε, το 2023, η ανθρωποκτονία του Χρήστου Μιχαλόπουλου στην Αλίαρτο.
Η υπόθεση Φραγκούλη είναι η πρώτη που θα φτάσει στη Δικαιοσύνη. Σε όλες τις παραπάνω υποθέσεις, όλοι οι δράστες αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και κανένας δεν έχει προφυλακιστεί.
Υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης (σε εξέλιξη)
Εντός του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της Ηλιούπολης, με θύμα τη, σήμερα, 22χρονη Ε. που κατήγγειλε πως είχε πέσει θύμα τράφικινγκ από τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο, ο οποίος την κρατούσε εγκλωβισμένη επί μήνες στο σπίτι του το 2021.
Πρωτοδίκως καταδικάστηκαν και ο 42χρονος αστυνομικός και ο Ντάνιελ Βασιλείου, πρώην σύντροφος της καταγγέλλουσας, ο οποίος κατηγορείται επίσης για εμπορία ανθρώπων όπως και για μαστροπεία. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2024, ήταν και οι δύο παρόντες στην τελευταία συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, ακούγοντας το θύμα να αφηγείται στην πολύωρη κατάθεσή του τη φρίκη που έζησε στα χέρια των δύο αντρών.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Ιανουαρίου με την κατάθεση της υπαλλήλου καφετέριας, η οποία κατάφερε να διασώσει την Ε. το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2021.
Η σκανδαλώδης σύμβαση «717» (ανοιχτή υπόθεση)
Φέτος θα οδεύσει προς το ακροατήριο η υπόθεση για την οικονομική διάσταση του εγκλήματος των Τεμπών, δηλαδή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης «717».
Μέχρι στιγμής είναι 25 οι κατηγορούμενοι που, σύμφωνα με τη δικογραφία, έχουν ευθύνες για την πολυετή καθυστέρηση του έργου, το οποίο υπεγράφη το 2014 με περιθώριο υλοποίησης δύο χρόνια και αν είχε ολοκληρωθεί, η σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη θα είχε αποφευχθεί λόγω ύπαρξης συστημάτων ασφαλείας. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, όπως και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας της εταιρείας ΤΟΜΗ (του ομίλου ΑΚΤΩΡ) και της γαλλικής ALSTOM που είχαν αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αρμόδια να ερευνά και να παραπέμπει ενώπιον της Δικαιοσύνης εγκλήματα διασπάθισης ευρωπαϊκού χρήματος, είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης έναν ολόκληρο χρόνο πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η ζημία σε βάρος της Ε.Ε. και του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται στα 15,6 εκατομμύρια ευρώ και η ανάκριση, αν και ανοιχτή, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Οι «Σπαρτιάτες» (7 Μαρτίου)
Μετά από τρεις διακοπές εξαιτίας απουσίας του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα ως μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, η υπόθεση με κατηγορούμενους 11 βουλευτές, τον Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικό αυτουργό και έναν δικηγόρο αναβλήθηκε για τις 7 Μαρτίου. Στην τελευταία συνεδρίαση στις 20 Δεκεμβρίου, ο Β. Στίγκας ήταν παρών, ωστόσο το δικαστήριο διέκοψε λόγω κωλύματος των δικηγόρων της επαρχίας. Η έδρα αποφάσισε τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το πλημμέλημα της απείθειας από τον Στίγκα, αφού κρίθηκε πως αδικαιολόγητα δεν εμφανίστηκε σε προγενέστερη συνεδρίαση. Οσοι εκλέχτηκαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών» κατηγορούνται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Ο Ηλ. Κασιδιάρης δικάζεται και στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης. Το Εφετείο της Χ.Α. θα συνεχιστεί στις 7 Ιανουαρίου και μέσα στον μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας.
Δεκαεπτά αστυνομικοί στο εδώλιο για την προστασία στον Μένιο Φουρθιώτη (ανοιχτή ημερομηνία)
Σε δίκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος έχουν παραπεμφθεί 17 πρώην κορυφαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και εν ενεργεία αξιωματικοί σχετικά με την υπόθεση της πολυάριθμης αστυνομικής φύλαξης που είχε διατεθεί στον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους που έλαβαν κλητήριο θέσπισμα είναι ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, ακόμη δύο αντιστράτηγοι εν αποστρατεία, καθώς και τα μέλη της επιτροπής της ΓΑΔΑ που την περίοδο 2020-2021 είχαν γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη για διάθεση αστυνομικής φύλαξής του, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας