«Συμβολική» έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ως προς την τοποθέτηση του Νικολάου Σακελλαρίου στη θέση του επικεφαλής του ΣτΕ. Αν και ο νέος πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με πλούσιο και αξιόλογο βιογραφικό, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ήταν ένας από τους δικαστές που αρνήθηκαν την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών ακυρώνοντας ως αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση.
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τους φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αντίθετα είχε ικανοποιήσει την τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά.
Η τετράμηνη καθυστέρηση στην ανάδειξη της ηγεσίας της δικαιοσύνης οφείλεται σε καθυστερήσεις των διασκέψεων των προέδρων της προηγούμενη Βουλής πριν από τη διάλυσή της λόγω εκλογών. Εγκρίθηκε εμπρόθεσμα μόνο η επιλογή της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.
Στη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι βέβαιο ότι είχε πλέον λόγο και ο τ. εισαγγελέας και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.
Ειδικά για τον πρόεδρο του ΣτΕ υπάρχουν πληροφορίες ότι η πρόταση του υπουργού ήταν ο Δημοσθ. Πετρούλιας, με εξίσου πλούσιο βιογραφικό και ένας από τους δικαστές που μειοψήφησαν στο ΣτΕ κρίνοντας ότι ο νόμος για την ιθαγένεια ήταν στο πλαίσιο του Συντάγματος.
● Στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρόεδρος επελέγη η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αντιπρόεδρος μέχρι σήμερα του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου.
● Στη θέση της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη η Ευτυχία Φουντουλάκη.
Επίσης επελέγησαν:
● Αντιπρόεδροι Αρείου Πάγου: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Ευφημία Λαμπροπούλου, Ασπασία Καρέλλου, Γεράσιμος Φουρλάνος, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη, Δήμητρα Μπουρνάκα
● Αντιπρόεδροι ΣτΕ: Χρήστος Ράμμος, Νικόλαος Μαρκουλάκης, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Ιωάννης Γράβαρης
● Αντιπρόεδροι Ελεγκτικού Συνεδρίου: Γεωργία Μαραγκού, Αγγελική Μαυρουδή
● Γενική επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων: Ευτυχία Φουντουλάκη
● Ελληνες Δικαστές στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Δημήτριος Γρατσίας, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ
Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και της Σχολής Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών με μεταπτυχιακό στη Γαλλία. Από το 1977 που διορίστηκε στο ΣτΕ, κατόπιν διαγωνισμού, μέχρι και σήμερα, ανελίχθη σε όλες τις βαθμίδες του ΣτΕ.
Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής καθώς και άλλων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του υπ. Δικαιοσύνης. Διετέλεσε επίσης εθνικός εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και εκπρόσωπος του υπ. Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας