Σε μια προσπάθεια σολομώντειας λύσης, που όμως δεν αγγίζει τη φιλοσοφία των αρνητών στράτευσης, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (στρατιωτικό εφετείο) αθώωσε χθες τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, Γιάννη Γκλαρνέτατζη.
Η απαλλακτική απόφαση ήρθε κατόπιν σχετικής πρότασης του εισαγγελέα, λόγω μη σωστής επίδοσης της πρόσκλησης για τη συγκεκριμένη κατάταξη.
Ερήμην
Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης είχε καταδικασθεί πρωτόδικα ερήμην σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με διετή αναστολή και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Το τραγελαφικό, ωστόσο, εκείνης της απόφασης που άφηνε έκθετο τον ελληνικό στρατό ήταν ότι ο «κατηγορούμενος» δεν είχε λάβει ποτέ κλήση για να παραστεί στη δίκη του, διότι στάλθηκε σε λάθος διεύθυνση.
Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης είναι δραστήριο μέλος του κινήματος αντιρρησιών συνείδησης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τους Αντιρρησίες Συνείδησης και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αρνούμαι», ενεργό και δραστήριο μέλος πολλών κινημάτων (αντιρατσιστικού, οικολογικού, ειρηνιστικού, γυναικείας απελευθέρωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστικού) και γνωστός στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως και πανελλαδικά, λόγω της συνεπούς στάσης του και της ανιδιοτελούς δράσης του στα κινήματα τα τελευταία 25 χρόνια.
«Εγώ, ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης, αρνούμαι να ενταχθώ σ’ αυτή τη διαδικασία, αρνούμαι να υπηρετήσω στις ένοπλες δυνάμεις, να πάρω μέρος σε κάθε είδους πόλεμο ή βίαιη σύγκρουση.
»Πιστεύω ότι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και των λαών πρέπει να επιλύονται με τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση, ότι κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ότι η μη βία είναι ο δρόμος για την ελευθερία.
»Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να καταταχθώ στον στρατό, αυτόν τον μηχανισμό βίας και καταστολής, τυφλής υποταγής και ανεξέλεγκτης εξουσίας, σεξισμού και σύνθλιψης του διαφορετικού», έχει γράψει στο παρελθόν απευθυνόμενος στο στρατολογικό γραφείο Σερρών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης χρόνια τώρα διώκεται συνεχώς και έχει δικαστεί επανειλημμένως από τον Μάρτιο του 1996, οπότε αρνήθηκε την κατάταξη με δημόσια δήλωσή του.
Το κράτος στο πρόσωπό του, όπως και σε άλλους αντιρρησίες συνείδησης, εφάρμοσε την εκδικητική και εξοντωτική πρακτική των αλλεπάλληλων κλήσεων προς κατάταξη στον στρατό, που συνεπάγεται αλλεπάλληλες αρνήσεις στράτευσης και συνεπώς αλλεπάλληλες καταδίκες.
Μετά τη νέα κλήτευσή του στον στρατό το καλοκαίρι του 2000, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της πρόσκλησης κατάταξης, και πέτυχε την ακύρωση της πρόσκλησης, κάτι που όπως φαίνεται δεν έλαβαν υπόψη του οι στρατιωτικές αρχές, με αποτέλεσμα την περσινή ερήμην καταδίκη του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας