Eνα νέο κρούσμα απόπειρας φίμωσης της δημοσιογραφικής κάλυψης –που εντέλει έπεσε στο κενό– με βάση την τυποκτόνο διάταξη Φλωρίδη καταγράφηκε χθες στη δίκη της «Κιβωτού του Κόσμου», σχεδόν τρεις μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία. Η προσπάθεια παρεμπόδισης της δημοσιογραφικής καταγραφής, αυτή τη φορά, έγινε από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αντώνιου Παπανικολάου, που επικαλέστηκαν το περίφημο άρθρο 31 για την κάλυψη των δικών, κάνοντας λόγο για «ρητή απαγόρευση» της καταγραφής των όσων λέγονται μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Στο ακροατήριο βρίσκονταν μόνο οι δημοσιογράφοι Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου (The Manifold) και Τάσος Θεοφίλου (OmniaTv) του παρατηρητηρίου Kivotos Trial Watch, το οποίο μεταδίδει σε ζωντανό χρόνο στο διαδίκτυο την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που μετρά πάνω από 20 συνεδριάσεις. Η υπεράσπιση έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την έδρα να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο οι δύο δημοσιογράφοι!
Η επιτηδευμένη αοριστία του νέου νόμου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπής δημοσιογράφων από τη δικαστική αίθουσα ανάλογα με την «ανάγνωση» της διάταξης από τους εκάστοτε δικαστές, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρόεδρο της έδρας: «Με προβληματίζει αυτή η διάταξη... Με προβλημάτισε γιατί δεν απαγορεύει, αν δεν υπάρχει πρόγραμμα [σ.σ. λογισμικό speech-to-text]. Απαγορεύει, αν κατάλαβα καλά, την τοποθέτηση μηχανισμού στην αίθουσα και την ταυτόχρονη μετάδοση» ήταν η επισήμανση του προέδρου. «Eδώ δεν γίνεται χρήση λογισμικού». Οι τρεις δικαστές μετά από ολιγόλεπτη διακοπή απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης.
Αξιοσημείωτο ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που έδρα δικαστηρίου αποφασίζει πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν απαγορεύει την άμεση ανταπόκριση δημοσιογράφων, αλλά μόνο τη χρήση λογισμικού. Οπως έχει καταγράψει επανειλημμένα η «Εφ.Συν.», η διάταξη εφαρμόστηκε διασταλτικά με το «καλημέρα» της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ηταν στις 11 Ιουλίου, στη δίκη για το ρατσιστικό πογκρόμ εις βάρος προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Τότε, η έδρα απέβαλε τα μέλη του αντίστοιχου Παρατηρητηρίου από το δικαστήριο, με το σχόλιο πως η νέα διάταξη είναι «ανοιχτή σε ερμηνεία». Το δεύτερο κρούσμα, λίγες μέρες αργότερα, καταγράφηκε στη δευτεροβάθμια δίκη της Χ.Α., με την έδρα να παραπέμπει το σχετικό αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με άγνωστη μέχρι στιγμής έκβαση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας