Μέχρι αργά το βράδυ λογοδοτούσε ενώπιον του ανακριτή η δεύτερη «ομάδα» κατηγορουμένων του κυκλώματος (δημοσίων υπαλλήλων) εκβιαστών που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας εκβιάζοντας και εισπράττοντας χρηματικά ποσά από καταστηματάρχες, πουλώντας προστασία. Η διάρκεια των απολογιών ήταν αναμενόμενη, αφού ανάμεσα στους 6 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται πρόσωπα που τους αποδίδεται ηγετικός ρόλος στην εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων και η 43χρονη αρχηγός της, «Νάνσυ», που ήταν και το τελευταίο πρόσωπο που μπήκε στο γραφείο του ανακριτή και τελικά κρίθηκε προφυλακιστέα, μαζί με ακόμα 4 συγκατηγορουμένους της. Συνολικά μέσα στο διήμερο των απολογιών, από τους 14 συλληφθέντες, οι 7 οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Η κατηγορούμενη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων, έχει συλληφθεί δύο φορές κατά το παρελθόν για διάπραξη κακουργημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία της αρνήθηκε ότι είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ενώ στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τις δοσοληψίες που μαρτυρούν τα σημειωματάριά της, υποστήριξε πως αναλάμβανε να βοηθήσει επιχειρηματίες να διευθετήσουν και να διεκπεραιώσουν εκκρεμότητες που είχαν με δημόσιες υπηρεσίες. Για να ενισχύσει αυτό το επιχείρημα, υποστήριξε πως κανένας από τους 48 επιχειρηματίες, με καταστήματα κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, που έπεσαν θύματα του κυκλώματος δεν έχει καταθέσει εναντίον της. Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο αδερφός της, αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που παραλάμβανε και έκρυβε τα χρηματικά ποσά από τα καταστήματα. Τον δρόμο για τη φυλακή έδειξαν οι δικαστικές αρχές και σε ακόμη δύο υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, ενώ το μόνο πρόσωπο που αφέθηκε ελεύθερο υπό όρους ήταν ένας κατηγορούμενος που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έκανε τα «θελήματα» της οργάνωσης.
Προφυλακιστέος όμως κρίθηκε και ο 64χρονος συγγενής υψηλόβαθμου στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν το έτερο διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και του καταλογίζονται και οι κακουργηματικές κατηγορίες του 187 Π.Κ., αλλά και οι κατηγορίες της εκβίασης και δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ηταν το πρόσωπο που θεωρείται πολύ προσεκτικό στον τρόπο που δρούσε για τις παράνομες δραστηριότητες που συντόνιζε μαζί με τη 43χρονη και προαποφάσιζε ποια καταστήματα θα ελεγχθούν από τη Δημοτική Αστυνομία, το ύψος των χρηματικών ποσών που θα ζητούσαν αλλά και έδινε εντολές στους άλλους δημοσίους υπαλλήλους-μέλη της οργάνωσης πού θα κάνουν έλεγχο, ώστε να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν αδρά για να ενταχθούν υπό την προστασία τους.
Ο «τιμοκατάλογος» του κυκλώματος διέφερε ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσέφερε το κάθε μέλος και κυμαινόταν από 150 ευρώ έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να ζητούσαν από 3.000 έως 6.000 ευρώ ανά κατάστημα. Μικρότερη ήταν η λεία των υπαλλήλων του Υγειονομικού που λάμβαναν από 150 ώς 2.000 ευρώ, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού μπορεί να ζητούσαν ακόμη και 25.000 ευρώ.
Παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκόμενων ζητά η ΑΔΕΔΥ
«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να κατέχει κάθε εμπλεκόμενος», ζητά με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στο κύκλωμα των εκβιασμών. Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων τονίζει ότι «απαιτείται οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση αυτή αλλά και σε κάθε άλλη σχετικά καταγγελία».
Ζητά την άμεση και ταχύτατη ποινική και πειθαρχική διερεύνηση των υποθέσεων και την «παραδειγματική τιμωρία» των ενόχων και, παράλληλα, τη δημιουργία ισχυρού θεσμικού πλαισίου διαφάνειας και λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και ένας συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, για τον οποίο η παράταξή του (Δημοκρατική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία - ΔΗΣΥΠ) ανέστειλε την ιδιότητά του ως μέλους της και τον απομάκρυνε από το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό όργανο. Οι επίορκοι υπάλληλοι «δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα στους χιλιάδες υπαλλήλους που με εντιμότητα και ευσυνειδησία επιτελούν το έργο τους», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Στέργιος Ζιαμπάκας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας