Η κυβέρνηση επιμένει να εκτίθεται καθημερινά για το θέμα του «μαύρου» που επιβάλλει στη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών με την αντισυνταγματική και αόριστη διάταξη που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις θετικές μάλιστα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ. Χθες σε εμφανή πανικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε το ίδιο αφήγημα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει «καμία νέα απαγόρευση για τις αναμεταδόσεις των δικών».
Πρόκειται βέβαια για καθαρό ψέμα. Υπενθυμίζεται πως η παλιά -επίσης αμφιλεγόμενη αλλά σεβαστή από όλους τους δημοσιογράφους- διάταξη απαγόρευε τη μετάδοση της δίκης από τηλεόραση, ραδιόφωνο καθώς και την κινηματογράφηση/μαγνητοσκόπησή της. H νέα διάταξη περιλαμβάνει μια πολύ πιο ευρεία απαγόρευση. Αναφέρει ρητά: «Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση [της δίκης] με οποιονδήποτε τρόπο».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρηματολόγησε υπέρ της διάταξης, αναφέροντας πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν, καθώς με αυτήν «προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των παραγόντων που είναι μέσα σε μια δίκη και κυρίως του κατηγορουμένου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συνέχεια υποστήριξε πως δεν τίθεται κάποιο θέμα παρουσίας των Παρατηρητηρίων στις δίκες. Ομως, ακριβώς όπως έγραψε πριν από δύο μέρες η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή», «με τη διάταξη που ψηφίστηκε τώρα δεν επιτρέπεται ούτε η παρουσία Παρατηρητηρίων, η δραστηριότητα των οποίων άλλοτε είχε γίνει δεκτή από διαδίκους με θετικό τρόπο και άλλοτε με αρνητική διάθεση» («Καθημερινή», 8/7/2024). Επομένως, ή δεν ισχύει αυτό που έγραψε η έμπειρη συνάδελφος ή ο κ. Φλωρίδης δεν λέει την αλήθεια και αυτός, όπως και ο κ. Μαρινάκης.
Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή ανέφερε πως τα «παρατηρητήρια θα συμμετέχουν στην παρακολούθηση της δίκης με βάση τις διατάξεις και όχι με βάση επιλογές δικές τους που επιχειρούν να παρακάμψουν τις συγκεκριμένες διατάξεις χωρίς την άδεια του δικαστηρίου». Σε τι αναφέρεται όμως ο υπουργός; Ποιος δημοσιογράφος παρακάμπτει τις διατάξεις μέχρι σήμερα; Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και μια αποστροφή του λόγου του κ. Φλωρίδη στο πλαίσιο της ίδιας τοποθέτησης.
«Ακουσα πολλούς δημοσιογράφους που είναι χρόνια στις δίκες αυτές συμμετέχοντας στο δικαστικό ρεπορτάζ να λένε ότι έχουμε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό από αυτές τις τεχνολογικές μεθόδους και όσους τις χρησιμοποιούν, για τον λόγο ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή κρατάμε μόνοι μας πρακτικά και στη συνέχεια τα μεταδίδουμε και κάποιοι, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, έχουν απευθείας μετάδοση κατά παράβαση του νόμου των διαδραματιζομένων σε μια δίκη, ενώ δεν έχει παραχωρηθεί η άδεια του δικαστηρίου», υποστήριξε ο υπουργός.
Πρόκειται βέβαια για ισχυρισμό ο οποίος προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως από κανέναν ρεπόρτερ του δικαστικού ρεπορτάζ. Τίθεται εδώ ακόμα ένα προφανές ερώτημα: Πώς είναι δυνατό η κυβέρνηση να νομοθετεί βασιζόμενη σε υποτιθέμενες συνομιλίες με δημοσιογράφους; Σημειώνεται πως η γραπτή ανταπόκριση μέσω δημοσιογραφικής καταγραφής και παρατήρησης της ακροαματικής διαδικασίας δεν αποτελεί μετάδοση ήχου και εικόνας και δεν απαιτεί τεχνολογικά μέσα και ειδικά λογισμικά, που ορισμένοι φαντασιώνονται ή επικαλούνται για δικούς τους λόγους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα Παρατηρητήρια δικών (καλή πρακτική σε πλήθος χωρών του εξωτερικού) ενοχλούν: την πολιτική και δικαστική εξουσία, ειδικά συγκεκριμένους δικαστικούς που δεν θέλουν να δημοσιοποιούνται διάφορα κακώς κείμενα, ορισμένους δικηγόρους που απολαμβάνουν μια μοναδική, ιδιότυπη ασυλία εντός των αιθουσών αλλά και, κατά πώς φαίνεται, ενδεχομένως και ορισμένους δημοσιογράφους με προνομιακές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία και ηγεσία της Δικαιοσύνης, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να ελέγχουν την πληροφορία και την ενημέρωση. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις, οι ενώσεις δικαστών και οι δικηγορικοί σύλλογοι οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας