Aντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, Ειρήνη Κεχαγιά, για το μπάζωμα του σημείου στα Τέμπη μόλις τρεις μέρες μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων. Πλέον ο τέως περιφερειάρχης θεωρείται υπόλογος για την πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και θα κληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δώσει επί της ουσίας απαντήσεις στις εισαγγελικές αρχές για τον λόγο που το σημείο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος αλλοιώθηκε.
Ο τρόπος με τον οποίο συντελέστηκε το πρωτοφανές μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προβλεπόμενη διαδικασία για την προστασία, τη συλλογή, τη διατήρηση και την εξασφάλιση κρίσιμων στοιχείων για τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου 58 ανθρώπων και τραυματισμού δεκάδων άλλων επιβαινόντων, έχει τονιστεί από δεκάδες φωνές συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Αύγουστο, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και του Κ. Αγοραστού από τους συγγενείς θυμάτων του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος στα Τέμπη, που ζητούσαν από την Εισαγγελία Λάρισας να ξεκινήσει ποινική διερεύνηση για τις «εκτεταμένες παρεμβάσεις» που έγιναν στο σημείο. Μάλιστα, εστίαζαν στο γεγονός πως η αλλοίωση έγινε έπειτα από «απόφαση αγνώστων», αφού δεν ήταν οι δικαστικές αρχές εκείνες που έδωσαν άδεια.
Η μήνυση είχε προκαλέσει τότε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, ο οποίος παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα κατήγγειλε ο Σύλλογος για «αλλοίωση κρίσιμου αποδεικτικού υλικού». Ετσι, σχεδόν έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, ο κ. Αγοραστός παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, αφού οι απαντήσεις που έδωσε κατά την ανωμοτί κατάθεσή του μέσω υπομνήματος δεν ήταν αρκετές για να εξηγήσουν την παρέμβαση στον χώρο. Γιατί μπαζώθηκε άρον άρον το σημείο, πριν επισκεφτεί τον χώρο κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας για να προβεί σε δειγματοληψία υλικών, πριν διοριστούν δικαστικοί πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών των θυμάτων; Ποιος έδωσε εντολή να πάνε τα βαγόνια σε προστατευόμενο χώρο του ΟΣΕ, ενώ μάλιστα αργότερα, υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού κατέληξαν κατηγορούμενοι στην υπόθεση; Για ποιο λόγο δεν ζητήθηκε η συναίνεση των αρμόδιων δικαστικών αρχών;
Ο ίδιος ζητούσε να μην του ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, ισχυριζόμενος ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε καθαρά υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και επέρριπτε ευθύνες στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, που έδιναν εντολές και καθοδήγηση για ό,τι γινόταν στον τόπο του δυστυχήματος. Ισχυρίστηκε ακόμη πως μετά την περαίωση της έρευνας από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό θυμάτων, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες.
Επιχειρήματα
Για να ενισχύσει το επιχείρημα περί μη εμπλοκής του, ο ίδιος είχε καταθέσει πως η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος αξιωματικού της Πυροσβεστικής, του Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και συνήλθε εκτάκτως Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο παρίσταντο άτομα από διαφόρους φορείς, μεταξύ άλλων και ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Για αυτό και στη συμπληρωματική μήνυση που κατέθεσαν τον Δεκέμβριο συγγενείς θυμάτων, στρέφονται και κατά όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων.
«Είναι το πρώτο πρόσωπο που διώκεται για την επέμβαση που έγινε στο σημείο του δυστυχήματος. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το ποιος έδωσε την εντολή», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ένας εκ των δικηγόρων που είχαν αναλάβει τη σύνταξη και κατάθεση της μήνυσης. «Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν πουθενά και όλα αυτά πρέπει να εξηγηθούν. Να ερωτηθούν οι εμπλεκόμενοι για ποιο λόγο δεν υπήρξε σχετική εντολή των αρμόδιων δικαστικών αρχών, ούτε εντολή φύλαξης του χώρου για να προφυλαχθούν τα στοιχεία. Πρέπει να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις» κατέληξε.
Ο τέως περιφερειάρχης σε χθεσινή δήλωσή του χαρακτήρισε «άδικη» την παραπομπή του, επανέλαβε ότι «ενήργησε ως όφειλε να πράξει χωρίς να έχει καμία πρωτοβουλία ενεργειών» και πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί «ότι δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση».
♦ Προθεσμία έλαβαν χθες για να απολογηθούν τα 15 υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος. Τα στελέχη, που πρόκειται να απολογηθούν σταδιακά από τις 29 Φεβρουαρίου ώς τις 8 Μαρτίου, εργάζονταν στον οργανισμό από το 2016 μέχρι και την ημέρα του δυστυχήματος και οι διώξεις τους συνδέονται με τη μη υλοποίηση της σκανδαλώδους σύμβασης «717».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας