Πέρασαν δεκαπέντε μήνες από όταν βγήκε στο φως της δημοσιότητας η φρικώδης υπόθεση κακοποίησης με θύμα το μικρό κορίτσι από τον Κολωνό, που προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα στήριξης για εκείνο και την οικογένειά του. Αυτό το κύμα μεταφράστηκε χθες σε δεκάδες ανθρώπους που βρέθηκαν έξω από το κτίριο του Πρωτοδικείου Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης, κρατώντας πανό: «Καμία ανοχή στα κυκλώματα τράφικινγκ-παιδοβιαστών και στο κράτος που συγκαλύπτει», «Αλληλεγγύη στη 12χρονη και την οικογένειά της», «Καμία ανοχή». Tηλεοπτικά συνεργεία και δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονταν από νωρίς στον χώρο, περιμένοντας τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης να εμφανιστούν. Η χθεσινή μέρα ήταν ιστορικής σημασίας για τον αλληλέγγυο κόσμο που απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για το ανήλικο θύμα βιασμού και μαστροπείας.
Οι 26 κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στην οδό Δέγλερη, όπου βρίσκεται η είσοδος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο ακροατήριο βρισκόταν η οικογένεια της 12χρονης που ζητεί δικαίωση για το κορίτσι και τη μητέρα του, ενώ το «παρών» στον αύλειο χώρο του δικαστηρίου έδωσαν και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου.
Ενταση επικράτησε όταν η μητέρα του κοριτσιού και ο Ηλίας Μίχος βρέθηκαν μαζί στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η 38χρονη γυναίκα ξέσπασε κατά του κατηγορουμένου για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων σε βάρος του παιδιού και χρειάστηκε να απομακρυνθεί προσωρινά από την αίθουσα μαζί με τον δικηγόρο της, Απόστολο Λύτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος Φίλιππος Ντόβας, πρώην διαιτητής της Α’ Εθνικής και πρώην υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, δέχθηκε προπηλακισμό από συγκεντρωμένο κόσμο όταν βγήκε από την αστυνομική κλούβα.
Στην παρουσία των κατηγορουμένων και των αστυνομικών, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε συνθήματα αποδοκιμασίας αλλά και στήριξης στην κατηγορούμενη μητέρα: «Εξω η μάνα από τη φυλακή, καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή», «Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει, στον δρόμο, στη δουλειά, ποτέ καμία μόνη» ήταν κάποια από τα συνθήματα. Δυνάμεις των ΥΜΕΤ παρατάχθηκαν στον προθάλαμο του δικαστηρίου και δημιούργησαν φραγμό με τις ασπίδες τους, εμποδίζοντας τον κόσμο να εισέλθει στην αίθουσα και περιορίζοντας ασφυκτικά τον χώρο στον οποίο μπορούσε να κινηθεί.
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τεταμένο κλίμα που καταλάγιασε μόνο όταν η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας από τον Κολωνό έκανε έκκληση προς τον κόσμο να απομακρυνθεί: «Εκτιμώ πάρα πολύ αυτό που κάνετε, αλλά η δίκη πρέπει να γίνει. Ευχαριστώ πολύ έναν προς έναν, αλλά έχουμε έρθει εδώ για να δικαιωθεί η μάνα μου και η αδελφή μου (...), αν δεν προχωρήσει η διαδικασία, σε λίγους μήνες όλοι θα είναι ελεύθεροι».
Η δικηγόρος του ανήλικου θύματος, Ασπασία Ταραχοπούλου, ζήτησε από την έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να γίνει όλη η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις ιδιαιτέρως ειδεχθών εγκλημάτων, για να αποφευχθεί ο διασυρμός του θύματος. Η επιλογή να πραγματοποιηθεί όλη η αποδεικτική διαδικασία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει ξεχωριστή σημασία αφού, αν και πρόκειται για υπόθεση με μεγάλη κοινωνική απήχηση, η δικηγόρος έκρινε ότι το να θυσιαστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης είναι ο μόνος τρόπος για να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε να διασύρει ένα ανήλικο παιδί επειδή βρήκε το θάρρος να μιλήσει για την κακοποίησή του. Αλλωστε, από τη μέρα που το έγκλημα είδε το φως της δημοσιότητας, η προσοχή στράφηκε στις καταθέσεις του κοριτσιού, χωρίς να δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα στο πώς η υπερπροβολή θα μπορούσε να επηρεάσει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία του.
Παρουσία κόσμου
Στο αίτημα της δικηγόρου συμφώνησαν και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μόνο θέμα που απασχόλησε χθες τους δικαστές, οι οποίοι και το αποδέχθηκαν. Με δεδομένο ωστόσο το τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον, η σταθερή και δυναμική παρουσία κόσμου έξω από τη δικαστική αίθουσα είναι βέβαιη, πόσο μάλλον που από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος κόσμος πλαισίωσε και στήριξε έμπρακτα την οικογένεια του παιδιού.
Η πρώτη συνεδρίαση έγινε σε μια μικρή αίθουσα του Πρωτοδικείου, ενώ οι επόμενες έχουν προγραμματιστεί με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να γίνουν σε μεγαλύτερη αίθουσα του Εφετείου λόγω των δεκάδων προσώπων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Το έργο των δικαστών, τακτικών και λαϊκών, θα είναι δύσκολο αφού πρέπει να ολοκληρωθεί η πρωτόδικη δίκη μέσα σε τρεις μήνες προκειμένου να μην παρέλθει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης: έτσι, οι καταθέσεις των 14 μαρτύρων κατηγορίας, των μαρτύρων υπεράσπισης όπως και οι απολογίες των 26 κατηγορουμένων πρέπει να «ολοκληρωθούν» ταχύτατα για να λάβουν οι δικαστές την τελική ετυμηγορία, πριν αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι. Τρεις φορές τη βδομάδα θα πραγματοποιούνται συνεδριάσεις προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία. Πρώτη στο βήμα του μάρτυρα θα ανέβει η θεία της ανήλικης, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού τον τελευταίο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία.
Το κορίτσι που τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες αποτυπώθηκε στον δημόσιο διάλογο ως «12χρονη» δεν θα βρεθεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο μπροστά στους βιαστές του για λόγους προστασίας. Θα χρειαστεί ωστόσο να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις των δικαστών από απόσταση: θα απαντήσει δηλαδή σε προαποφασισμένες ερωτήσεις των δικαστών με παρουσία εξειδικευμένου παιδοψυχολόγου σε ασφαλές περιβάλλον. Η κατάθεσή της θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να προβληθεί αργότερα ενώπιον των δικαστών κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας