Επειτα από σχεδόν μια δεκαετία η υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor One» φτάνει στο τέλος της. Ενοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκαν οι επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απέρριψε ομόφωνα το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που τους είχε δοθεί με την εφετειακή απόφαση.
Η υπόθεση έφτασε ξανά στο ακροατήριο ύστερα από αναίρεση του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που τους είχε χορηγήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια που είχαν επιβληθεί στους πέντε από αυτούς, να τους επιβληθεί κάθειρξη 18 ετών και να αποφυλακιστούν οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γεώργιος Μπουρδούβαλης με τη διαδικασία τής υφ’ όρον απόλυσης.
Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη ποινή των ισοβίων για τη διακίνηση των ναρκωτικών στους Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους που συσκεύαζαν την ηρωίνη σε αποθήκη στο Κορωπί.
Ο ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά, Κωνσταντίνος Καρτσώνης, καταδικάστηκε σε 15 έτη κάθειρξη και 80.000 ευρώ χρηματική ποινή και ο Ιρανός συνοδός του φορτίου (Μπονιάντ) στο πλοίο σε 15 έτη και 60.000 ευρώ.
Ο Ιρανός και ο ένας Τούρκος δικάστηκαν «ωσεί παρόντες», καθώς έχουν διαφύγει προ πολλού στο εξωτερικό. Ο Τούρκος στο Βέλγιο έπειτα από πενθήμερη άδεια που έλαβε από τη φυλακή και ο Ιρανός επαναπατρίστηκε με διοικητική απέλαση, παρότι υπήρχε σε βάρος του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας των ελαφρυντικών είχαν αρχικά αποφυλακιστεί οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες μετά το Εφετείο και χρειάστηκε η αναίρεση του Αρείου Πάγου για να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα.
H εισαγγελέας της έδρας στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό που έκρινε πως πρέπει να δοθούν τα ελαφρυντικά ήταν η Βασιλική Βλάχου, μετέπειτα εισαγγελέας της ΕΥΠ και εμπλεκόμενη με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η ίδια στο Εφετείο είχε υποστηρίξει πως η απόδοση του ελαφρυντικού τής μετέπειτα καλής διαγωγής ήταν «μονόδρομος» με βάση τον (τότε) Ποινικό Κώδικα. Οπως ανέφερε σχετικά: «Μάλλον με δεσμεύει η διάταξη. Η συμπεριφορά του Γιαννουσάκη δεν μου δείχνει μεταμέλεια. O νομοθέτης λέει «δεν μπορώ να αντιλέξω ότι δεν είσαι καλός κρατούμενος αν δεν έχω στοιχεία» και εγώ δεν έχω στοιχεία».
Εντελώς διαφορετικά έκρινε την υπόθεση η εισαγγελέας της έδρας στο πρόσφατο δικαστήριο, Βασιλική Κρίνα, υπογραμμίζοντας ότι για να συντρέχει η ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς, θα πρέπει να είναι επωφελής κοινωνικά και ατομικά για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη. «Η συμμόρφωση του κατηγορουμένου με μεροκάματα μέσα στη φυλακή δεν αρκεί. Καλή συμπεριφορά και εκπαίδευση δεν αρκούν», τόνισε. Ως προς το επιχείρημα του Γιαννουσάκη ότι έχει βοηθήσει τις αρχές, η αντεισαγγελέας Εφετών ανέφερε πως «το διάστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό διάστημα», σημειώνοντας πως «η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα πράξης και ποινής. Αυτή η υπόθεση αφορά 2,1 τόνους ηρωίνης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας