Με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν άμεση σχέση με το «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά συνεχίστηκε η δίκη του πρώην προέδρου του οικοτροφείου, Κωνσταντίνου Λαλαούνη, που κατηγορείται για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και ενδοοικογενειακή βία. Ο 89χρονος κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί δύο φορές και εκτίει ποινή κάθειρξης 28 ετών, αλλά η δίκη επαναλαμβάνεται έπειτα από προσφυγή του στον Αρειο Πάγο. Στα πενήντα χρόνια λειτουργίας του το οικοτροφείο είχε πρόεδρο μόνο τον Κωνσταντίνο Λαλαούνη και σύμφωνα με τις καταθέσεις των τροφίμων αλλά και του φροντιστή που έμενε μαζί τους τα βράδια, το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν άφαντο, καθώς τα μέλη του πήγαιναν ελάχιστες ώρες και δεν έδειχναν το παραμικρό ενδιαφέρον για τα παιδιά. Τρία από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατέθεσαν χθες και παρότι επιχείρησαν να υπερασπιστούν τον κατηγορούμενο, οι ισχυρισμοί και οι αντιφάσεις τους ανέδειξαν τις συνθήκες που βίωναν οι ανήλικοι ένοικοι του οικοτροφείου.
Αυστηρός, παλαιών αρχών
Οι μάρτυρες περιέγραψαν τον Κ. Λαλαούνη ως πολύ αυστηρό και παλαιών αρχών και παρ’ όλο που παραδέχτηκαν ότι βρίσκονταν στον χώρο μόνο δύο φορές την εβδομάδα από δυο-τρεις ώρες, επιχείρησαν να δείξουν ότι ήταν γνώστες της κατάστασης που επικρατούσε στο σπίτι.
Ωστόσο, ένας από αυτούς, ταμίας του οικοτροφείου από το 2002 και μέλος του Δ.Σ. από το 2005, δεν ήξερε ούτε ποια περίοδο ζούσαν στο σπίτι κάποια από τα παιδιά, ενώ ο ισχυρισμός του ότι τα παιδιά μπορούσαν να συναντούν τους οικείους τους εκτός σπιτιού διαψεύδεται από τις καταθέσεις του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γ. Μόσχου, που παρενέβη για να μπορέσουν δύο παιδιά να συναντήσουν το αδελφάκι τους για λίγη ώρα εκτός σπιτιού.
Διαψεύδεται, επίσης, από την κατάθεση συγγενικού προσώπου ότι ύστερα από επανειλημμένες εκκλήσεις μπόρεσαν να συναντηθούν άλλα αδέλφια και μάλιστα ούτε καν στο οικοτροφείο, αλλά σε ένα γραφείο στο κέντρο του Πειραιά παρουσία του κατηγορούμενου.
Αλλη μία αντίφαση, που επισήμανε η έδρα του δικαστηρίου, ήταν για όσα υποστήριξαν μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος για τον Γ.Α., παιδί με νοητική υστέρηση που έμενε στο «Παιδικό Σπίτι» και ήταν το πρώτο που εκμυστηρεύτηκε σε δασκάλα του σχολείου του ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον κατηγορούμενο και ξεκίνησε η έρευνα.
Οι μάρτυρες έκαναν λόγο για ένα παιδί με πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει, δεν ήταν αυτοσυντήρητο και δυναμίτιζε το κλίμα στο σπίτι επειδή ήταν ενοχλητική η παρουσία του για τα άλλα παιδιά, αλλά οι δικαστές επισήμαναν: «Αυτό το παιδί γιατί δεν το πήγατε σε ειδικό γιατρό; Ολόκληρο Διοικητικό Συμβούλιο, μορφωμένοι άνθρωποι, επιστήμονες, είχατε ένα παιδί στην κατάσταση που περιγράφετε και δεν ζητήσατε διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του;». Οχι μόνο δεν απευθύνθηκαν σε γιατρό, αλλά στο οικοτροφείο δεν υπήρχαν κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος.
Ο Γ.Α. δεν εκμυστηρεύτηκε μόνο στην καθηγήτρια τις ασελγείς πράξεις αλλά και στην παιδοκόμο-μαγείρισσα του σπιτιού, που ήταν καθημερινά πολλές ώρες στο σπίτι. Οπως κατέθεσε η μάρτυρας, «μου είπε ότι ο Κ. Λαλαούνης τον χούφτωνε και τον αγκάλιαζε, ότι τον είχε σαν κορίτσι του και ότι στο εξοχικό του στη Δροσιά, εκεί που πήγαινε ο κατηγορούμενος τα παιδιά τα καλοκαίρια, είχε προβεί σε πράξη αυνανισμού». Το παιδί το περιέγραψε αναλυτικά και το προσδιόρισε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.
Κατέθεσε, επίσης, ότι ο Γ.Α. έκανε μπάνιο μόνος του και έτσι αντέκρουσε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι έμπαινε στο μπάνιο μαζί του και έκλεινε την πόρτα προκειμένου να τον βοηθήσει να πλυθεί. Οσο για τα μέλη του Δ.Σ., ήταν κατηγορηματική: «Δεν έρχονταν πολύ στο σπίτι, μόνο έναν είχα δει να κάνει μάθημα, άρχισαν να έρχονται συνέχεια αφότου ξεκίνησε η έρευνα για την υπόθεση».
Μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος επέμειναν ότι τα τρία αδέλφια που κατέθεσαν στην αστυνομία και στο πρωτόδικο δικαστήριο ή άλλο παιδί δεν τους είχαν ποτέ εκμυστηρευτεί το παραμικρό για κακομεταχείριση και σεξουαλική ασέλγεια. Απέδωσαν τις κατηγορίες στον θυμό που ένιωθαν τα παιδιά, είτε επειδή δεν είχαν πρόσβαση στις πολλές δωρεές και στον πλούτο του ιδρύματος είτε επειδή έβλεπαν στο πρόσωπο του Λαλαούνη τον δικό τους πατέρα, τον οποίο ήθελαν να εκδικηθούν.
Ετσι είπε ο τότε υπεύθυνος τεχνικών έργων και μετέπειτα μέλος του Δ.Σ., ο οποίος δήλωσε χτες ότι έχει μεταπτυχιακό Παιδαγωγικής, προκαλώντας το σχόλιο της έδρας «εδώ μας ήρθατε με γνώσεις ψυχιατρικής».
«Μα τα παιδιά δηλώνουν πως σας έβλεπαν σαν ένα με τον Λαλαούνη - πώς να σας εμπιστευτούν; Οταν έγιναν γνωστές οι κατηγορίες, εσείς τις ερευνήσατε, τα ρωτήσατε τα παιδιά;», ρώτησε η έδρα. «Δεν τους ρωτήσαμε άμεσα για τις παρενοχλήσεις. Δεν μπορούσα εγώ να το ρωτήσω», απάντησε ο μάρτυρας. Περίμενε όμως από τα παιδιά να του εμπιστευτούν πολύ προσωπικές και τραυματικές καταστάσεις, για τις οποίες δεν μπορούσε να ρωτήσει, αν και σε θέση ευθύνης στο ίδρυμα...
● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Απριλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας