Απολογείται σήμερα το μεσημέρι, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καλείται να προβάλει τα δικά του επιχειρήματα αθωότητας -όπως έχει ισχυριστεί και στην έναρξη της δίκης- προκειμένου να αντικρούσει τις εις βάρος του κατηγορίες για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
«Η κορύφωση της διαδικασίας είναι αύριο με την απολογία του κ. Παπακωνσταντίνου», σχολίασε λίγο πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της έδρας Νικόλαος Πάσσος.
Ωστόσο χθες περατώθηκε η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, με τις καταθέσεις του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή Παναγιώτη Πάτση και του Σωκράτη Κάτσικα, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους οποίους είχε προτείνει η πλευρά του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.
Καταθέτοντας ενώπιον των δικαστών, ο Παναγιώτης Πάτσης χαρακτήρισε «αόριστες» τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ και «ανεπαρκή» τον χρόνο προσκόμισης στοιχείων για τη λίστα Λαγκάρντ, αναφερόμενος στο ζεύγος εξαδέλφων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ελένης Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδη.
«Δεν δόθηκε επαρκής χρόνος, παρά μόνο δέκα ημέρες (όταν ο νόμος ορίζει 20), να συλλέξουν στοιχεία» τόνισε ο μάρτυς, προσθέτοντας ότι δεν ικανοποιήθηκε ούτε το αίτημα παράτασης ενός μήνα που υπέβαλαν οι ίδιοι. Σύμφωνα με τον κ. Πάτση, δεν υπάρχει εκ μέρους τους «καθόλου αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».
«Δεν ζήτησαν έναν, αλλά δύο μήνες παράταση· αυτά που μας λέτε δεν είναι ακριβή», ανέφερε απευθυνόμενη στον μάρτυρα η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου. Πάντως, με βάση την κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα, υπάρχει σύγχυση των εισοδημάτων του συγγενικού ζεύγους του πρώην υπουργού, με αναλήψεις-καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, πληρωμές δικηγόρων, αλλά και καταθέσεις τρίτων.
«Δεν είναι όπως τα λέτε, δεν έχουμε δύο αντιφατικές αποφάσεις στις εκθέσεις του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), δεν ελέγχουν τα ίδια πράγματα οι μέθοδοι αυτές...» εκτίμησε λίγο αργότερα η εισαγγελέας. «Το ΚΕΦΟΜΕΠ δεν έκανε ελέγχους, πήρε ως είχαν τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, το οποίο έχει λάβει υπόψη του καταθέσεις, διακινήσεις τραπεζικών διαθεσίμων...» απάντησε ο μάρτυς.
«Παίρνουν τους... σκληρούς»
«Είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων να παίρνουν φεύγοντας και τους σκληρούς δίσκους», σχολίασε καταθέτοντας ακολούθως ο Σωκράτης Κάτσικας, ειδικός σε θέματα ψηφιακών συστημάτων. «Ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος τι έχεις αφήσει σε έναν σκληρό δίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές «τα μέλη του πολιτικού προσωπικού δεν είναι πολύ σχετικά» με τα της πληροφορικής.
«Αν υπήρχε αυτό το πρώτο cd που χάθηκε, θα βοηθούσε;» ρώτησε ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος. «Ενδεχομένως ναι. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε το usb στο οποίο έγινε η μεταγραφή των στοιχείων. Και πάντως οι πληροφορίες μας εξαρτώνται από τον τρόπο μεταγραφής», είπε ο μάρτυς.
«Αυτή η μεταγραφή μπορεί να αφήνει ίχνη στο usb, και πώς μπορούν να μην αποτυπωθούν αυτά τα ίχνη;» επέμεινε ο πρόεδρος. Ο μάρτυρας εξήγησε μεταξύ άλλων ότι αν η μεταγραφή γινόταν αρχικώς στον σκληρό δίσκο και από εκεί στη φορητή μονάδα αποθήκευσης, το usb δεν θα έφερε ίχνη.
–Εισαγγελέας: Η αλλαγή ημερομηνίας θα άφηνε ίχνη πάνω στο usb;
–Μάρτυρας: Οχι, θα άφηνε στο σύστημα που έγινε, αν δεν είχαν καλυφθεί και εκεί...
–Γ. Μπόμπολης (αναπληρωτής εισαγγελέας): Γιατί έγινε η μετουσίωση σε usb, θα μας πείτε;
–Μάρτυρας: Και εγώ το ίδιο θα έκανα για λόγους ευχρησίας.
–Β. Δημακόπουλος: Εχει λογική η καταστροφή του usb του κ. Παπακωνσταντίνου από τον κ. Διώτη, υπηρεσιακό παράγοντα, που έφτιαξε ένα δικό του;
–Μάρτυρας: Αν υπάρχει, μου διαφεύγει εμένα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας