Με τον περιοριστικό όρο να παραμείνουν στο νησί αφέθηκαν χτες να βγουν από το κέντρο καταγραφής της Λέρου, το λεγόμενο hotspot, οι πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνταν εκεί από την 1η Απριλίου, έχοντας μεταφερθεί από το Καστελόριζο, όπου παρέμεναν κρατούμενοι για άλλες περίπου δέκα ημέρες.
Πρόκειται για περίπου 70 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και κάποιους από την Ερυθραία, που παρέμειναν κρατούμενοι περίπου 45 ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ το διάστημα των 25 ημερών παραμονής στα κέντρα καταγραφής που προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και όσοι παρέμεναν κρατούμενοι από την ομάδα των 223 προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρθηκαν στη Λέρο από τη Χίο στις 7 Απριλίου και έχουν ήδη ξεπεράσει και αυτοί κατά πολύ τις 25 μέρες κράτησης και στα δύο νησιά.
Αποτέλεσμα της καθυστέρησης, σε συνδυασμό με το κακής ποιότητας φαγητό, ήταν να σημειωθούν έντονες διαμαρτυρίες τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο καταγραφής στη Λέρο.
Ωστόσο, τα πνεύματα ηρέμησαν χτες, καθώς δόθηκαν υποσχέσεις για βελτίωση της σίτισης, ενώ και όσοι συμπληρώνουν 25 ημέρες μπορούν να κυκλοφορούν και να μένουν οπουδήποτε στο νησί ή, αν δεν έχουν τη δυνατότητα, να διανυκτερεύουν στο hotspot.
Η αιτία της παράτασης της κράτησής τους δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση και ότι η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά, ενώ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνουν ότι έχουν δοθεί κανονικά στους πρόσφυγες και μετανάστες τα υπηρεσιακά σημειώματα ότι ολοκληρώθηκαν οι 25 ημέρες για την καταγραφή τους και ότι πρέπει να αφεθούν με περιοριστικούς όρους.
Ενδεχομένως η καθυστέρηση να οφείλεται στη χαώδη κατάσταση που δημιούργησε η εσπευσμένη και αυθαίρετη απόφαση να μετατραπούν τα κέντρα καταγραφής σε κέντρα κράτησης στις 20 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα ισχύος της αμφισβητούμενης συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, που είχε αποτέλεσμα να γίνουν δεκάδες αυθαίρετες συλλήψεις, χωρίς να δοθούν τα προβλεπόμενα έγγραφα σύλληψης και κράτησης, γεγονός που σημαίνει επιπλέον ότι στερήθηκαν οι συλληφθέντες τη δυνατότητα να κινηθούν νομικά κατά της κράτησής τους.
Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και οι αυθαίρετες ενέργειες της αστυνομίας είχαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η καταγραφή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας