Ως μονόδρομο για να λυθεί το προσφυγικό παρουσίασε την αντιμετώπιση των διακινητών στις τουρκικές ακτές ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στις γερμανικές εφημερίδες «Frankfurter Rundschau» και «Handelsblatt».
Μάλιστα, προφανώς για να καλύψει και την περίπτωση που δεν πετύχει πλήρως η επιχείρηση, συμπεριέλαβε και τη μέθοδο της πειθούς.
«Η μοναδική λύση είναι να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στις τουρκικές ακτές και να πείσουμε τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στις βάρκες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Απαξ και βρεθούν στη θάλασσα, είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά και νομικά να τους διασώσουμε», ήταν τα λόγια του.
Δεν διευκρίνισε όμως πώς ακριβώς θα πειστούν οι πρόσφυγες, όταν δεν τους σταματά ο ίδιος ο κίνδυνος για τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους.
Αδιευκρίνιστο
Δεν διευκρίνισε, επίσης, πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστούν οι διακινητές σε ολόκληρα τα τουρκικά παράλια.
Οπως επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός εκπρόσωπος Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γιαν Γιάραμπ, «το ζήτημα μοιάζει κάπως με το εμπόριο ναρκωτικών. Εχουν συλληφθεί πολλοί για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά η θέση τους έχει καλυφθεί από άλλους. [...] Το αποτέλεσμα θα είναι να τιμωρηθούν κάποιοι διακινητές ως πρόσωπα, χωρίς όμως να μειωθεί η ίδια η διακίνηση. Το πολύ πολύ να μετακινηθεί τοπικά».
Τέλος, ακόμα και αν μπορούσαν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και έμεναν οι πρόσφυγες στην Τουρκία, ο υπουργός φάνηκε να ξεχνάει τι τους περιμένει σε μια χώρα που χρειάζεται πολύ χρόνο για να δημιουργήσει ένα κάπως λειτουργικό σύστημα ασύλου και να κατοχυρώσει την πρόσβαση των προσφύγων σε στοιχειωδώς ανεκτές συνθήκες ζωής.
Τη μοναδική κάπως αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό την έχουν επισημάνει από καιρό διεθνείς οργανισμοί, όπως η Υπατη Αρμοστεία και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση: να δημιουργηθούν νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι προς την Ευρώπη.
Βιώσιμες συνθήκες
Μια τέτοια ρεαλιστική πολιτική θα απαιτούσε να επισημαίνεται με έμφαση η ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμες συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, πριν από κάθε άλλη πίεση να μειώσει την προσφυγική ροή, να εφαρμοστεί ένα γενναίο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας προς την Ε.Ε., όπως και να δημιουργηθεί ένα ελεγχόμενο πέρασμα στον Εβρο, για να μη χάνουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι στο Αιγαίο.
Αυτή είναι, άλλωστε, η πάγια θέση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο όταν βρισκόταν το κόμμα στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα.
Δανεικές θέσεις
Αυτά θα περίμενε κανείς να επισημαίνουν προς τους Ευρωπαίους πολίτες και ηγέτες οι εκπρόσωποι μιας κυβέρνησης που εκλέχτηκε κρατώντας ψηλά τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής, αντί να δανείζονται βασικές θέσεις των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης, θέσεις που αποδεικνύονται αδιέξοδες και επικίνδυνες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για το ίδιο το μέλλον της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας