Πυκνώνουν στη Λέσβο οι διαμαρτυρίες αναφορικά με τους γιατρούς των ΜΚΟ που δρουν στο νησί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, χωρίς όμως στη συντριπτική τους πλειονότητα να έχουν παραδώσει στον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να κατανεμηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες.
Ως «αναρχία» περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Στρατής Κλεάνθης την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι άμεσα πρέπει να μπει τάξη, ενώ άλλοι εργαζόμενοι εξηγούν ότι με ύφος πολλών καρδιναλίων εκπρόσωποι των ΜΚΟ επί 24ώρου βάσεως βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, αμφισβητούν τις ιατρικές διαγνώσεις, παρεμβαίνουν στο έργο του προσωπικού και δίνουν εντολές.
Εκτός νοσοκομείου, επίσης, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. «Μόνο δύο ΜΚΟ έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, εδώ και δύο μήνες, του ιατρικού συλλόγου να δώσουν πτυχία και άδεια άσκησης επαγγέλματος, ώστε να παραχωρήσουμε διαπιστεύσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέντζας.
«Θα μπορούσατε να διανοηθείτε να πήγαινα εγώ μια ωραία πρωία στη Δανία, τη Σουηδία και όπου αλλού και ν’ αρχίσω να εξετάζω γυναίκες ως γυναικολόγος;» αναρωτιέται και εξηγεί ότι «η Λέσβος αυτή τη στιγμή μπορεί να δέχεται ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, δεν είναι όμως εμπόλεμη ζώνη ώστε ο κάθε γιατρός να κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι θέλει».
Την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του επιτρόπου Υγείας με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο στη Λέσβο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι θα παρέμβει, ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός ανάμεσα στις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας με τις ΜΚΟ, αλλά και για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή, την εποπτεία και τον συντονισμό των ΜΚΟ για την πρόσβασή τους στο πεδίο και την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Η Ζωή Λειβαδίτου, εθελόντρια και διασώστρια, είχε δηλώσει στην ΕΡΑ Αιγαίου για τις ΜΚΟ:
«Απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες, δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, γίνονται επικίνδυνοι, αφού όταν βγαίνει η βάρκα, αντί να περιθάλψουν και να ζεστάνουν τα μωρά, φωτογραφίζονται και αγνοούν βασικούς κανόνες περίθαλψης.
»Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη και εγώ θα πάω στον εισαγγελέα και ζητώ τη συνδρομή του ιατρικού κόσμου του νησιού».
«Εφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ένα σχεδιάγραμμα στον διοικητή του νοσοκομείου, στο οποίο χώριζαν με τσιφλίκια τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους», είχε υποστηρίξει σχετικά ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα στο ΑΠΕ, μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο, μαζί με τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών μελών της Σένγκεν:
«Τους είπαμε πως πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία, ότι η Μυτιλήνη έχει γίνει ένας τόπος για περίεργους όπου όποια στιγμή θέλουν έρχονται και φεύγουν, Μερσεντές γυρνούν στο νησί με επίσημες ακολουθίες […]
»Θέλουμε να μπει μια τάξη, να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας. Ολες οι επισκέψεις πλέον θα γίνονται έπειτα από αιτήματα στο ελληνικό κράτος και είναι σαφές ότι δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Τα αιτήματα θα ικανοποιούνται, αλλά η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για κανέναν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας