«Δεν ξέρουμε πού θα πάμε πια γιατί τα σύνορα ανοιγοκλείνουν. Μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, όλοι φοβούνται τους μουσουλμάνους και μας λένε τρομοκράτες. Εμείς απλώς θέλουμε να πάμε κάπου να είμαστε ασφαλείς».
Τα λόγια του 16χρονου Ομίτ από το Αφγανιστάν συνοψίζουν τα συναισθήματα των περισσότερων από τους πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας για τα πολύνεκρα χτυπήματα στο Παρίσι.
Χθες που τους συναντήσαμε αρκετοί έμαθαν για το χτύπημα από εμάς, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους, αλλά όχι και έκπληξη καθώς έχουν δει τζιχαντιστές στη χώρα τους να διαπράττουν εξίσου ειδεχθείς πράξεις.
«Δεν είναι άνθρωποι. Τα ίδια κάνουν και στο Αφγανιστάν, γι' αυτό έφυγα. Σκοτώνουν παιδιά. Βασανίζουν. Δεν ξέρω αν το κάνουν για τη θρησκεία ή έχουν άλλα κίνητρα» μας λέει ο Αλί Ρεζά, που έχει «κολλήσει» εδώ και μια βδομάδα στη Βικτώρια περιμένοντας να του στείλουν χρήματα οι συγγενείς του από τη Σουηδία.
«Εδώ κόβουν τον λαιμό σε μωρά αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα έκαναν αυτά στο Παρίσι;» μας λέει ο Μοχάμεντ Αλι, 17 χρόνων. «Δεν νομίζω ότι στην Ευρώπη πρέπει να μας φοβούνται, εμείς είμαστε πιο φοβισμένοι», καταλήγει.
«Από σένα το μαθαίνω, αλλά είναι σίγουρα τραγικό. Τώρα θα κλείσουν τα σύνορα και άλλα κράτη και το ταξίδι είναι πολύ δύσκολο έτσι κι αλλιώς. Οι περισσότεροι Ελληνες μας φέρθηκαν πολύ καλά, ελπίζω και σε άλλες χώρες να είναι έτσι» μας λέει ο Νατζίπ, φοιτητής Νομικής. Τρεις φίλοι του που κάθονται δίπλα εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες κοιτώντας στο κινητό του ενός τον χάρτη της Ευρώπης και συζητώντας για τον φράχτη της Ουγγαρίας. «Είμαστε στη μέση;» ρωτάει ένας...
Λίγο πιο κάτω κάθεται ο Ομίτ με την οικογένειά του. Είναι ο μόνος που μιλάει αγγλικά και δείχνει να αποτελεί τον φύλακα-άγγελό τους. Πλέον δεν ξέρουν προς τα πού να κατευθυνθούν. Οι γονείς του και ο αδερφός του δεν καταλαβαίνουν τον διάλογο που έχουμε, αλλά η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
«Νομίζω ότι αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύονται από πλούσια αραβικά κράτη. Οι Ταλιμπάν και το “Ισλαμικό κράτος” δημιουργούν μόνο προβλήματα. Στο Αφγανιστάν έχουμε συνέχεια βομβιστικές επιθέσεις», συνεχίζει ο Ομίτ.
Φόβους για το κλείσιμο των συνόρων και την άνοδο της Ακροδεξιάς εκφράζουν και εθελοντές που συναντάμε ή συμπατριώτες τους Αφγανοί που έχουν έρθει να βοηθήσουν όπως μπορούν:
«Δεν ξέρουνε πού θα πάνε πια αυτοί οι άνθρωποι. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να μείνουν, στην Ευρώπη πολλοί δεν τους θέλουν και πίσω είναι αδύνατον να γυρίσουν. Με αυτό που έγινε στο Παρίσι τα πράγματα θα χειροτερέψουν», μας λέει ο Τζαβίντ που βρίσκεται 12 χρόνια στην Ελλάδα και έχει άδεια παραμονής.
«Είμαστε όλοι θύματα αυτών των τρομοκρατών. Ο λόγος που φεύγουμε από την πατρίδα μας είναι εκείνοι. Είναι η τελευταία επιλογή. Νομίζω ότι μετά το χτύπημα στο Παρίσι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση ακραίες αντιμεταναστευτικές φωνές. Η τρομοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι κάτι καινούργιο.
»Αυτοί οι τρομοκράτες θέλουν να χτυπήσουν όπου υπάρχει δημοκρατία, δεν φταίνε οι πρόσφυγες γι' αυτό. Εχουν τρόπους και χρήματα να μετακινηθούν, δεν είναι φτωχοί. Αυτά τα χτυπήματα δεν δείχνουν όμως τη δύναμη του ISIS ή των Ταλιμπάν, αλλά την αδυναμία τους. Θέλουν μόνο να σπείρουν τον φόβο.
»Τα σύνορα δεν πρέπει να κλείσουν. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει προσεκτικά και να κατανοήσει τις αιτίες που γεννούν αυτούς τους τρομοκράτες» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Γιονούς Μοχαμέντ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας