Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., το οποίο δέχεται σκληρή κριτική από οργανώσεις και φορείς για το απάνθρωπο πρόσωπο που δείχνει απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως επίσης για αθρόες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και για υπονόμευση του κράτους δικαίου, και 15 κράτη της Ε.Ε., της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, σπεύδουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη πιο σκληρές αντιπροσφυγικές πολιτικές.
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνυπογράφει επιστολή προς την Κομισιόν μαζί με άλλα 14 κράτη-μέλη (Κύπρος, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Φινλανδία), τα περισσότερα με συντηρητικές ή υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις, μερικές με τη συμμετοχή της Ακροδεξιάς, για να ζητήσει άμεσες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών σε υποτιθέμενες ασφαλείς τρίτες χώρες, χωρίς περίοδο αναμονής, για όσο εξετάζεται το αίτημα ασύλου, ενώ πιέζουν την Ε.Ε. να υιοθετήσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τον ορισμό των «ασφαλών τρίτων χωρών», κάτι που σήμερα επιτρέπεται μόνο σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας.
Ξενοφοβικό μπλοκ
Φαίνεται πως οι σημαντικές παραχωρήσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου στο αντιπροσφυγικό ξενοφοβικό μπλοκ δεν έφτασαν για να λειτουργήσουν τάχα εξισορροπητικά, όπως διατεινόταν η ηγεσία της Ε.Ε., αλλά αντιθέτως άνοιξαν την όρεξη για περισσότερο απάνθρωπες και ξενοφοβικές πολιτικές.
Τα 15 κράτη προτείνουν αυστηρότερες πολιτικές για «τον εντοπισμό, αναχαίτιση ή, σε περιπτώσεις κινδύνου, τη διάσωση μεταναστών στην ανοικτή θάλασσα και τη μεταφορά τους σε προκαθορισμένο ασφαλές σημείο σε χώρα εταίρο εκτός της Ε.Ε., όπου θα μπορούσαν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τους εν λόγω μετανάστες, στη βάση επίσης μοντέλων όπως το Πρωτόκολλο Ιταλίας - Αλβανίας».
Ζητούν την επέκταση της ευρωτουρκικής και ευρωτυνησιακής συμφωνίας, ώστε να απελαύνονται σε πρόθυμες τρίτες χώρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, πριν από την τελική απέλασή τους στις χώρες προέλευσης.
Ζητούν επιπλέον να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πιο άμεσης και εύκολης αντιμετώπισης της μετανάστευσης με στρατιωτικούς όρους σε περίπτωση «εργαλειοποίησης» από άλλες χώρες, όπως και τη δημιουργία νόμιμων οδών βάσει των αναγκών σε εργατικό δυναμικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας