Αν βασιζόταν κανείς στην επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ψήφισμα σχετικά με το κράτος δικαίου, όπως και στο πρωτοφανές ψήφισμα της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επιχειρούσε να αντικρούσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, θα πίστευε λανθασμένα ότι ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, έχει συλληφθεί στην Κω και ότι έχουν βρεθεί συνδιαλέξεις του με διακινητές προσφύγων στην Τουρκία.
Θα έκανε όμως λάθος. Οπως διευκρινίζει ο ίδιος ο κ. Δημητράς με αναλυτική αναφορά του στον Αρειο Πάγο, που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, δεν υπάρχει καμία σύλληψή του στην Κω ή αλλού, σήμερα ή παλιότερα, ενώ δεν έχει συνομιλήσει με διακινητές στην Τουρκία, ούτε υπάρχουν τέτοιες συνδιαλέξεις ούτε υπάρχει στη δικογραφία παρόμοια τεκμηρίωση ή κατηγορία.
Ζητά από την πρόεδρο και τον εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να αναζητήσουν τις δικογραφίες και να διερευνήσουν τις κατηγορίες, ώστε να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρξε προσήλωση στις εγγυήσεις της δίκαιης δίκης αλλά εξόφθαλμες παραβιάσεις των εγγυήσεων αυτών. Παράλληλα, σημειώνει ότι κατέθεσε μήνυση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, για παράβαση καθήκοντος και συκοφαντική δυσφήμηση.
Η περίπτωση Δημητρά αναδεικνύει άλλη μια φορά την προχειρότητα, τις ανακρίβειες και την προφανή σκοπιμότητα που έχουν καταλογιστεί στο ψήφισμα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τη σφοδρή κριτική για υπονόμευση, καταφέρνει τελικά να προσφέρει άλλο ένα επιχείρημα στους επικριτές.
Και όσο και αν δεν ξαφνιάζουν κανέναν οι αναληθείς ισχυρισμοί της κυβέρνησης σε σειρά υποθέσεων που αφορούν το κράτος δικαίου, προκαλεί αίσθηση η αναφορά εξόφθαλμων αναληθειών σε επίσημο κείμενο, όπως αυτή που έστειλε στο Ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, την οποία κατέθεσε και την επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή: «Οσον αφορά την υπόθεση Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος συνελήφθη στην Κω, του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όρoi ως κατηγορούμενου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για παράνομη διακίνηση μεταναστών».
Το ίδιο και για το ψήφισμα του Αρείου Πάγου που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούν [...] να παραγνωριστούν και σαφώς συνιστούν πρόβλημα προς εξέταση, κατά τα προεκτεθέντα, τηλεφωνικές λ.χ. συνεννοήσεις τους με τους διακινητές, ενόσω μεταφορείς και μεταφερόμενοι βρίσκονται ακόμα στα παράλια της Τουρκίας λίγο ή αρκετά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για την Ελλάδα».
Τι λέει ο ίδιος
«Οι τοπικές δικαστικές αρχές που σας έδωσαν αυτόν τον ισχυρισμό ψεύδονται με πρόδηλο στόχο να με συκοφαντήσουν. Ουδέποτε είχα επαφή με διακινητές ούτε στη συγκεκριμένη υπόθεση ούτε σε καμιάν άλλη. Αλλωστε, παρόμοιος ισχυρισμός δεν υπάρχει καν στο σχετικό κατηγορητήριο», υπογραμμίζει στην αναφορά του στον Αρειο Πάγο ο κ. Δημητράς. Διευκρινίζει ότι υπήρξαν επαφές με αλλοδαπό που βρισκόταν στην Τουρκία επειδή είχε επαναπροωθηθεί από την Ελλάδα μαζί με άλλους πρόσφυγες, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι διακινητής, αλλά είναι σήμερα αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Οπως επισημαίνει ο κ. Δημητράς, μέσω του πρόσφυγα αυτού συλλέχθηκαν τα στοιχεία των θυμάτων της επαναπροώθησης και υποβλήθηκαν στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ.
Επισημαίνει επίσης τις ένορκες καταθέσεις εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας και του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη που επισημαίνουν πως η δράση του κ. Δημητρά ήταν η προβλεπόμενη από τον νόμο και μάλιστα επαινούν την πληρότητα των ενεργειών της οργάνωσης σε περιπτώσεις άφιξης προσφύγων στην Ελλάδα.
Και σημειώνει: «Τις δύο αυτές καταθέσεις ανώτερων εκπροσώπων θεσμικών φορέων του ΟΗΕ και της Ελλάδας όφειλε να συνεκτιμήσει η κυβέρνηση στην απάντησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που επίσης κατέθεσε στη Βουλή, ώστε, αντί να παραπληροφορήσει και παραπλανήσει τα δύο Κοινοβούλια με τη συκοφαντία περί δήθεν “σύλληψής” μου, τουλάχιστον να τηρήσει ουδέτερη στάση σε εκκρεμούσα δικαστική υπόθεση και όχι να κατασκευάσει μια συκοφαντία με στόχο την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλής αλλά και τον επηρεασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Απάντηση και για τις οικονομικές διώξεις
Ο κ. Δημητράς απαντά και στο «πάγωμα» των λογαριασμών του, έπειτα από πόρισμα της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εγκληματικής Δραστηριότητας, κάτι που το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να σταματήσει. Γράφει ο Αρειος Πάγος: «Με το ψήφισμα [του Ευρωκοινοβουλίου] επιχειρείται a priori o χαρακτηρισμός ως νομικά αβάσιμου του ελέγχου οικονομικών δραστηριοτήτων σε κάθε περίπτωση, δημιουργώντας την εντύπωση ύπαρξης μη θεσμοθετημένης ασυλίας».
Ο κ. Δημητράς επισημαίνει σειρά σοβαρών παραβιάσεων της διαδικασίας, ότι πρόκειται για καταχρηστική και αβάσιμη απόφαση όχι νόμω αλλά στην ουσία, υπογραμμίζει ότι δεν έχει καταφέρει να έχει γνώση του φακέλου για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες και ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε χρηματικό όφελος, καθώς η οργάνωση λειτουργεί σε εθελοντική βάση. «Η απόφαση δέσμευσης είναι όντως καταχρηστική και ουσία αβάσιμη αφού εκδόθηκε το 2023 και αφορούσε τελικά δήθεν κατάχρηση δωρεών προς το ΕΠΣΕ (…) την περίοδο 2010-2015, παρ’ ότι τα ποσά αυτά είχαν δηλωθεί ως δαπάνες στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις της ΜΚΟ και ταυτόχρονα κανένας από τους δωρητές δεν διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση της δωρεάς του», σημειώνει ο κ. Δημητράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας