Δραματική αύξηση του αριθμού και της επικινδυνότητας των καταγραμμένων θαλάσσιων επιχειρήσεων επαναπροώθησης στο Αιγαίο μέσα σε έναν χρόνο δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture και της αδελφής οργάνωσης Forensis. Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στη διαδικτυακή πλατφόρμα των δύο ομάδων (https://aegean.forensic-architecture.org/), που αποτελεί την πληρέστερη και εγκυρότερη καταγραφή των ελληνικών επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, δείχνουν ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων επαναπροώθησης σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια (28 Φεβρουαρίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2022).
Συγκεκριμένα, από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 καταγράφονται 1.002 νέες επαναπροωθήσεις με θύματα 27.981 πρόσφυγες, που προστίθενται στις 1.018 επαναπροωθήσεις με θύματα 27.464 πρόσφυγες των δύο προηγούμενων ετών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.020 επαναπροωθήσεις με θύματα 55.445 πρόσφυγες για την τριετία (28 Φεβρουαρίου) 2020-2023.
Καταγράφονται επίσης 13 νέοι νεκροί κατά τη διάρκεια επαναπροωθήσεων το 2022-2023, αριθμός που προστίθεται στους 11 νεκρούς των δύο προηγούμενων χρόνων, ανεβάζοντας σε 24 τον συνολικό αριθμό των νεκρών για την τριετία. Αντίστοιχα, οι αγνοούμενοι το τελευταίο έτος που καταγράφει η έρευνα ανέρχονται σε 13, που προστίθενται στους 4 της προηγούμενης διετίας, ανεβάζοντας σε 17 τον συνολικό αριθμό των αγνοούμενων για την τριετία.
Το τελευταίο έτος για το οποίο διατίθενται στοιχεία καταγράφονται επίσης 6 νέες περιπτώσεις προσφύγων που τους έριξε το Λιμενικό απευθείας στη θάλασσα, χωρίς χρήση σχεδίας ή σωσιβίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων εγκληματικών περιπτώσεων σε 32. Τέλος, καταγράφονται 10 νέες επαναπροωθήσεις που συμβαίνουν εντός των ελληνικών υδάτων, σε μεγάλη απόσταση από τη συνοριακή γραμμή, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 26 για την τριετία.
Τα στοιχεία προέρχονται από πρόσφυγες και από οργανώσεις που εντοπίζουν και δημοσιοποιούν περιστατικά επαναπροώθησης στο Αιγαίο, όπως το Alarm Phone και η oργάνωση Agean Boat Report, όπως επίσης από τη βάση δεδομένων της Frontex, από το τουρκικό λιμενικό και από ανοιχτές πηγές στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, οι δύο ερευνητικές ομάδες διασταύρωσαν και τεκμηρίωσαν με τεχνικές γεωεντοπισμού και χωρικής ανάλυσης τα στοιχεία, διακρίνοντας μεταξύ των πλήρως επιβεβαιωμένων περιστατικών, των τεκμηριωμένων και αυτών για τα οποία υπάρχει διαθέσιμο το γεωγραφικό στίγμα μιας τοποθεσίας.
Τα περιστατικά απεικονίζονται στον διαδραστικό χάρτη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο οποίος επιτρέπει να περιηγηθεί κάποιος είτε χωρικά στον χάρτη του Αιγαίου είτε χρονικά, με τα περιστατικά να τοποθετούνται στη σειρά ανά ημερομηνία.
«Το Αιγαίο αποτελεί κέντρο κρατικής βίας και δοκιμαστήριο μεθόδων συγκάλυψης»
«Μετά τον Μάρτιο του 2020, εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος βίαιων και παράνομων αναχαιτίσεων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο αναφέρουν ότι αναχαιτίζονται εντός των ελληνικών υδάτων ή συλλαμβάνονται αφού φτάσουν στις ελληνικές ακτές, υπόκεινται σε ξυλοδαρμούς, αφαίρεση των υπαρχόντων τους και στη συνέχεια επιβιβάζονται με τη βία σε σχεδίες liferaft χωρίς μηχανή, που εγκαταλείπονται να πλεύσουν ακυβέρνητες προς τα τουρκικά ύδατα», αναφέρουν στην έρευνά τους οι Forensic Architecture και Forensis.
Και σημειώνουν: «Παρά τα στοιχεία που συσσωρεύονται, μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές αρνούνται ότι γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Το Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα κέντρο κρατικής βίας, αλλά και ένα δοκιμαστήριο μεθόδων συγκάλυψής της. Ολόκληρες ναυτικές ζώνες, στρατιωτικοποιημένες νησίδες και ακατοίκητες βραχονησίδες παραμένουν εκτός της πρόσβασης και της επιτήρησης των πολιτών, αλλά υπό την αποκλειστική διαχείριση και πρόσβαση του Στρατού και του Λιμενικού. Διασώστες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι που δρουν στην περιοχή και καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα δεχθεί ποινικές διώξεις και εκφοβισμό από τις αρχές.
»Οι μετανάστες που αναχαιτίζονται εκεί βλέπουν τα τηλέφωνά τους να κατάσχονται και να καταστρέφονται πριν εξαφανιστούν και οι ίδιοι. Θέτοντας σε κίνηση την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, το Ελληνικό Λιμενικό χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης για να διώξει όσους ζητούν άσυλο χωρίς να πρέπει να εισέλθει σε τουρκικά ύδατα. Αντί γι’ αυτό, οι φυσικές διαδικασίες και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Αιγαίου πελάγους –ρεύματα, κύματα, άνεμοι και ακατοίκητες βραχονησίδες– αναλαμβάνουν την εκδίωξη, διασφαλίζοντας την απόσταση των δραστών από τις επιπτώσεις των φονικών ενεργειών τους.
Αυτές οι φυσικές διαδικασίες παρέχουν έναν βαθμό άρνησης στους δράστες, προστατεύοντάς τους από τη λογοδοσία. Οπως όμως δείχνει η έρευνά μας, αυτή η άρνηση δεν βασίζεται στην πραγματικότητα – αυτό που αναδεικνύεται είναι μάλλον μια συστηματική και υπολογισμένη πρακτική κατά την οποία οι δρώντες γνωρίζουν τις φονικές συνέπειες των πράξεών τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας