Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
stratos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EPA/NECATI SAVAS
Ο αγώνας του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης στα κατεχόμενα της Κύπρου

«Καλύτερα η φυλακή, παρά ο στρατός»

Ο διδάκτωρ Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Μουσταφά Χέρμπεν, αρνήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου να ανταποκριθεί σε κλήση για μετεκπαίδευση εφέδρων. ● Δικάζεται στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας στις 18 Ιανουαρίου. ● Τι δηλώνει ο ίδιος.

Χαρακτήρα εκστρατείας κατά της υποχρεωτικής στράτευσης και υπέρ της αναγνώρισης της άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης στα κατεχόμενα της Κύπρου δίνει ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης Μουσταφά Χέρμπεν, που δικάζεται στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας στις 18 Ιανουαρίου για άρνηση στράτευσης.

Ο Χέρμπεν, διδάκτωρ Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, αρνήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου να ανταποκριθεί σε κλήση για μετεκπαίδευση εφέδρων και οδηγήθηκε ενώπιον του στρατοδικείου με την κατηγορία της άρνησης στράτευσης. Παρότι νομικά θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει τη θητεία του, ο Χέρμπεν δεν έχει πάει στρατό ούτε μία μέρα, εκμεταλλευόμενος διάταξη που πέρασε το ψευδοκράτος την περίοδο της πανδημίας, δίνοντας το δικαίωμα εξαγοράς μέρους της θητείας. Ωστόσο, η υποχρέωση του Χέρμπεν να παρουσιαστεί στη μετεκπαίδευση εφέδρων εξακολουθεί να ισχύει, καθώς στο ψευδοκράτος δεν έχει θεσπιστεί δυνατότητα εναλλακτικής θητείας.

Το στρατοδικείο συνεδρίασε στα μέσα Δεκεμβρίου κι έδωσε αναβολή για τις 18 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει νόμος για την άρνηση στράτευσης και ότι μέχρι τότε εναπόκειται είτε στην Εισαγγελία να αποσύρει τις κατηγορίες είτε στο Κοινοβούλιο του ψευδοκράτους να ψηφίσει νόμο που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, διαφορετικά ο Χέρμπεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

«Νομικά φαίνεται ότι ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία. Με καλούν επισήμως σε μετεκπαίδευση εφέδρων. Αλλά δεν έχω στρατιωτική εκπαίδευση, δεν έχω καν στρατιωτική στολή. Τι θα κάνω όταν πάω σε μετεκπαίδευση;», δήλωσε ο Χέρμπεν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yenidüzen.

Μετά το δικαστήριο, προέβη σε επίσημη δήλωση αντίρρησης συνείδησης ενώπιον του γραφείου της στρατολογίας των κατεχόμενων, επισημαίνοντας: «Δεν ήθελα να είμαι σε ένα ίδρυμα που παρέχει εκπαίδευση για να σκοτώνει κανείς ανθρώπους, είτε για αμυντικούς είτε για επιθετικούς σκοπούς. Οι θάνατοι χιλιάδων ανθρώπων στα περιστατικά Ισραήλ-Παλαιστίνης πρέπει να μας θυμίζουν ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα και να τα αλλάξει ριζικά. Αν πρέπει να υπηρετήσω την πατρίδα με κάποιον τρόπο, νομίζω ότι θα ήταν πιο παραγωγικό να το κάνω στο πεδίο που σπούδασα. Αυτό θα ωφελούσε πραγματικά τον λαό, αλλά θυμάμαι ότι σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν γίνεται προς όφελος του λαού. […] Σήμερα, αντιτίθεμαι μόνο σε μία από τις πολλές ελλείψεις ή προβλήματα σε αυτή τη χώρα και δηλώνω την αντίρρηση συνείδησης επειδή δεν μου φαίνεται σωστό να είναι έγκλημα για ένα άτομο να μη θέλει να ενταχθεί στον στρατό για πολλούς λόγους».

Τόσο ο δικηγόρος του όσο και η Πρωτοβουλία για την Αντίρρηση Συνείδησης στην Κύπρο δήλωσαν ότι ο Χέρμπεν δεν θα παρουσιαστεί στην επιστράτευση και ότι είναι πρόθυμος να πάει στη φυλακή, επισημαίνοντας ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκκρεμούν υποθέσεις κατά της Τουρκίας για παραβίαση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης καταδίκασε τη δίωξη του Χέρμπεν, ζήτησε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον αρχισυντάκτη του Γραφείου, Ντέρεκ Μπρετ, παρατηρητή στη δίκη, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Κύπριους αντιρρησίες συνείδησης πραγματοποίησε την τελευταία γενική του συνέλευση στα τέλη Οκτωβρίου στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.

Τη συμπαράστασή τους στον Μουσταφά Χέρμπεν εκδήλωσαν με παρουσία στο δικαστήριο οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) των κατεχόμενων, Σάμι Οζουσλού, Ντογκάς Ντεριά και Τσϊάν Μπίριντσι.

Συμπαράσταση στον Χέρμπεν εκδήλωσε και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών της Κύπρου. «Στην κατεχόμενη Κύπρο, το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης δεν αναγνωρίζεται και αποτελεί λιποταξία η άρνηση στράτευσης, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καταπιέζει ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», σημειώνει.

Φυλακίσεις και διώξεις αντιρρησιών σε Ισραήλ και Ουκρανία

Η έξαρση της ένοπλης βίας οδηγεί σε περαιτέρω παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία, παρ’ όλο που, όπως υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης, το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης το εγγυάται η Διεθνής Σύμβαση για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και δεν είναι διαπραγματεύσιμο ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Γι’ αυτό αρνούμαι να καταταγώ σ’ αυτή τη σφαγή», Κορίνα Βασιλοπούλου, 31/12/2023), ο 18χρονος αντιρρησίας συνείδησης Ταλ Μίτνικ καταδικάστηκε σε έναν μήνα φυλακή στο Ισραήλ επειδή αρνήθηκε να στρατευτεί, κάτι που είναι υποχρεωτικό στο Ισραήλ για άνδρες και γυναίκες (με την εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών του πληθυσμού), σημειώνοντας: «Δεν πιστεύω πως σφαγή μπορεί να είναι η λύση για μια άλλη σφαγή. Η εγκληματική επίθεση στη Γάζα δεν μπορεί να είναι η λύση για τη φρικιαστική σφαγή που εξαπέλυσε η Χαμάς. Η βία δεν είναι η λύση για τη βία».

Τέσσερις οργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), η Διεθνής των Αρνητών Πολέμου (WR), η Διεθνής Συλλογικότητα Συμφιλίωσης (IFOR) και η Διεθνής Υποστήριξη Αντιρρησιών Συνείδησης και Λιποτακτών (Connection E.V.), εκφράζουν τη βαθιά τους απογοήτευση και τις σοβαρές τους ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη καταστολή κατά ειρηνιστών και αντιρρησιών συνείδησης στην Ουκρανία, με αυθαίρετες διώξεις και άδικες δικαστικές αποφάσεις, όπως και με δυσανάλογες διατάξεις επιστράτευσης του ουκρανικού στρατού. Ζητούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να αποφυλακιστούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις όλοι οι αντιρρησίες συνείδησης και οι ειρηνιστές, μεταξύ των οποίων οι Ντμίτρο Ζελίνσκι, Αντρι Βισνεβέτσκι, Βίταλι Αλεξέγενκο, Μιχαΐλο Γιαβόρσκι και Γιούρι Σελιαζένκο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Καλύτερα η φυλακή, παρά ο στρατός»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας