Πληθαίνουν οι αντιδράσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο για την εκδικητική δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης μηρυκάζει τη φιλολογία περί ΜΚΟ - διακινητών, μιλώντας με σιγουριά για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, κάτι που ασφαλώς ουδέποτε απεδείχθη έως σήμερα.
«Υπάρχουν κάποιες λίγες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών» τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, εμπλέκοντας έτσι τις ΜΚΟ με τα κυκλώματα διακίνησης. Ο ίδιος, πάντως, σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ 1 παραδέχτηκε ότι η επαφή με τους πρόσφυγες επιτρέπεται όταν αυτοί έρθουν σε ελληνικό έδαφος.
Επαφές δηλαδή όπως αυτή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, τις οποίες όμως το Λιμενικό κατέγραψε ως ενοχοποιητικά στοιχεία στη σχετική δικογραφία. Ο ίδιος από εκεί και πέρα εμφανίστηκε σίγουρος για την ύπαρξη κυκλωμάτων διακίνησης στις οποίες εμπλέκονται ΜΚΟ, κινούμενος στα όρια επηρεασμού της δικαιοσύνης.
Στο μεταξύ, η πρώτη αντίδραση σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και το τμήμα δικαιωμάτων που σε ανακοίνωση του κάνει λόγο «για απόφαση που παραπέμπει ευθέως σε διώξεις υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ολοκληρωτικά αυταρχικά καθεστώτα» και αποτελεί «πλήρη υιοθέτηση μιας συνωμοσιολογικής, ακροδεξιάς και αντιδραστικής αντίληψης ποινικοποίησης της αλληλεγγύης (...), ανοίγοντας τον δρόμο σε εξαιρετικά νοσηρά φαινόμενα. Οι μόνοι που ωφελούνται από την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι η κυβέρνηση και οι ακροδεξιοί συνοδοιπόροι της».
Παράλληλα εξαπολύει βολές για τη συνεχιζόμενη εγκληματική τακτική των επαναπροωθήσεων και τονίζει ότι η δικαιοσύνη θα έπρεπε να διερευνά αυτές και όχι τις οργανώσεις που τις καταγγέλλουν. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Παναγιώτη Δημητρά και μας καλεί «να αντισταθούμε στο κυνήγι μαγισσών και στον ολισθηρό δρόμο της Ορμπανοποίησης».
Την ιδιαίτερη ανησυχία της για την ποινική δίωξη του Παναγιώτη Δημητρά εκφράζει και η Διεθνής Αμνηστία, που σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει και τα όσα είχε αναφέρει η Μέρι Λόλορ. Τότε, τον Ιούνιο και στο πλαίσιο δεκαημέρης επίσκεψης στην Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ έκανε λόγο για «ασφυκτική επίδραση, που έχει η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας στις υπερασπίστριες και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παράλληλα η ίδια, παρουσιάζοντας την προκαταρκτική έκθεσή της, είχε διαπιστώσει από τότε τη στοχοποίηση οργανώσεων και ανθρώπων που ασχολούνται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Διαπιστώσεις που βρίσκουν σύμφωνη και τη Διεθνή Αμνηστία: «Η οργάνωση ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Δημητράς γίνεται στόχος ποινικοποίησης επειδή πραγματοποιεί το νόμιμο έργο του (...) Οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να ποινικοποιούνται και να στοχοποιούνται για το νόμιμο έργο τους στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το The Observatory for the Protection of Human Rights Defenders. Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια σύμπραξη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), χαρακτηρίζει «αντίποινα» τη δίωξη εναντίον Δημητρά και Τόμι Ολσεν και την καταδικάζει. Παράλληλα καλεί τα μέλη του να αποστείλουν μαζικά e-mails διαμαρτυρίας σε κυβερνητικούς φορείς και σε διπλωμάτες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Είκοσι μία οργανώσεις
Συνολικά 21 οργανώσεις, μέχρι στιγμής, συνυπογράφουν την ανακοίνωση της Καμπάνιας για το Ασυλο, που κάνει λόγο για απόπειρα φίμωσης του Π. Δημητρά (ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη & την Κατοικία, ΕΠΣΕ, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Θετική Φωνή, Κίνηση Εθελοντών SCI-Hellas, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μωβ, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Equal Rights Beyond Borders, HIAS, Fenix, Legal Centre Lesvos, Refugee Biriyani and Bananas, Refugee Legal Support – έχουν προστεθεί 7 οργανώσεις στον αρχικό κατάλογο των 14 που υπέγραφαν).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας