Τη μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ιθαγένεια και γενικότερα στις πολιτικές ένταξης μεταναστών καταγράφει ο Δείκτης Πολιτικών Ενταξης Μεταναστών (MIPEX), που παρουσίασε χτες το ΕΛΙΑΜΕΠ στην αίθουσα Europe Direct στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (συμμετείχαν εκπρόσωποι της οργάνωσης ASSANTE, του Συνηγόρου του Πολίτη και της «Εφημερίδας των Συντακτών»).
Σύμφωνα με τον δείκτη, που καταγράφει και βαθμολογεί τις πολιτικές ένταξης μεταναστών στην Ε.Ε. των 15 κρατών-μελών (πριν από τη διεύρυνση) και σε άλλες δέκα χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισλανδία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Σουηδία και Τουρκία), η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 44, πολύ κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε. των 15 (60) ή του μέσου όρου του συνόλου των χωρών του δείκτη (52).
Η κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια το 2013 επανέφερε μία από τις πιο περιοριστικές διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας σε όλη την Ευρώπη, ενώ με την κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής μεταναστών και ομογενών στις δημοτικές εκλογές η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στη σύγχρονη ιστορία που καταργεί το δικαίωμα ψήφου μεταναστών. «Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λιγότερο ανοιχτές δημοκρατίες του αναπτυγμένου κόσμου», παρατηρεί η έρευνα.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που συζητείται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έστω και αν το νομοσχέδιο έχει περιορισμούς σε σχέση με τον νόμο Ραγκούση.
Προκειμένου να συμμορφωθεί με την αμφιλεγόμενη απόφαση του ΣτΕ, που ζητούσε να καλύπτεται η προϋπόθεση του «γνήσιου δεσμού» του αλλοδαπού με το ελληνικό έθνος, ο νέος νόμος εξαιρεί από τη διαδικασία παιδιά που δεν παρακολούθησαν ελληνικό σχολείο ή δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Αδειες διαμονής
Το σημείο αυτό μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως προβληματικό, καθώς η πρόσβαση των μεταναστών στην εκπαίδευση παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες. Τα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης είναι περιορισμένα και τα προγράμματα διδασκαλίας ελληνικών δεν είναι πάντα υψηλής ποιότητας, τη στιγμή που το 40% των δεκαεξάχρονων μεταναστών μαθητών το 2012 προερχόταν από οικογένειες που δεν μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που βελτιώνουν τη διαδικασία ένταξης σε τομείς όπως οι άδειες μόνιμης διαμονής, η οικογενειακή επανένωση και η ρύθμιση της εποχικής εργασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας