Η περίπτωση του 10χρονου ασυνόδευτου πρόσφυγα που κρατούνταν στα Σέρβια Κοζάνης ήρθε στη δημοσιότητα και κινητοποίησε τις αρχές, αλλά δεν είναι η μοναδική, αφού οι ανήλικοι ασυνόδευτοι κρατούμενοι είναι εκατοντάδες. Εξήντα τρεις στη Βόρεια Ελλάδα και 331 καταμετρήθηκαν συνολικά στη χώρα από την Κοινωνική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και για τα αναγκαία μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού Covid-19.
«Από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, οι αρμόδιες οργανώσεις αποφάσισαν την αναστολή των τοποθετήσεων στις περισσότερες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού», αναφέρει η οργάνωση, τονίζοντας πως «αν και το προστατευτικό αυτό μέτρο εφαρμόστηκε με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών που ήδη φιλοξενούνται σε δομές, έχει συγχρόνως αποτέλεσμα τον συνωστισμό ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρους κράτησης, όπου πραγματοποιείται προστατευτική φύλαξη».
Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και με τα διαθέσιμα σήμερα στοιχεία «συνολικά 63 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, εκ των οποίων 47 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, 15 στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας και ένας στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης στο Κορδελιό, ενώ σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών σε προστατευτική φύλαξη είναι 331 και όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά».
Η πραγματική ανάγκη
Με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες στις οποίες τα παιδιά αυτά κρατούνταν δεν ήταν οι καλύτερες, η οργάνωση παρατηρεί πως «το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικό σε συνθήκες πανδημίας», πόσο μάλλον που υπάρχουν ανήλικοι σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης για τουλάχιστον τρεις μήνες!
Στην έκκλησή της η ΑΡΣΙΣ ζητά να μεταφερθούν σε δομές οι ανήλικοι και: «α) να συστηματοποιηθεί η διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό Covid-19 και στους ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς και τακτικών εξετάσεων για μεταδοτικά νοσήματα (ψώρα, φυματίωση), οι οποίες προαπαιτούνται για την τοποθέτηση σε δομές φιλοξενίας, αλλά και των λοιπών εξετάσεων (ψυχιατρικών, παθολογικών κ.ά.), όταν προκύπτουν κατά περίπτωση στη διάρκεια της προστατευτικής φύλαξης, β) να προβλεφθεί η δημιουργία μεταβατικών δομών ή εναλλακτικών της κράτησης μέτρων ώστε οι ανήλικοι να τίθενται σε μια μορφή καραντίνας πριν από την τοποθέτησή τους και γ) σε κάθε περίπτωση, να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία για τις ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις παιδιών (παιδιά με δυσκολίες ψυχικής υγείας, πρόσφατη τραυματική εμπειρία, νεαρό ηλικίας)». Και φυσικά το διακύβευμα πάντα είναι «η οριστική κατάργηση της κράτησης ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης (και όχι η επ’ αόριστον επιμήκυνσή της, όπως προκύπτει σήμερα), η οποία με διαδοχικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηριστεί παράνομη και εξευτελιστική μεταχείριση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας