Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε, φαινομενικά, όλες τις προϋποθέσεις για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ομως οι ευρωβουλευτές δεν πήγαν στο Στρασβούργο για να ακούσουν, αλλά μόνο για να πουν πόσο καλά πάει η Ε.Ε.! | EUROPEAN UNION 2018 - SOURCE EP

Ευρώπη, πότε θ’ αρχίσεις να ακούς τους νέους σου;

Αποστολή στο Στρασβούργο

Περισσότεροι από 8.000 νέοι απ’ όλη την Ευρώπη επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο -πανέμορφο μεν, οικονομικά απλησίαστο δε- Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη φορά, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, συζητήσεις και εργαστήρια, η θεματολογία των οποίων ποίκιλλε από ζητήματα ασφάλειας μέχρι την ψηφιακή επανάσταση και πώς συμβαδίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με αυτήν.

Η διοργάνωση ήταν αναμφισβήτητα εντυπωσιακή. Ο χώρος μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε μεταμορφωθεί σε ένα μικρό χωριό με τον κόσμο να παρακολουθεί καλλιτεχνικά δρώμενα και να συμμετέχει σε ανοιχτές συζητήσεις.

Την ίδια ώρα τεράστιες, αργοκίνητες ουρές σχηματίζονταν στην είσοδο του κτιρίου, με χιλιάδες ανθρώπων να περιμένουν υπομονετικά για να περάσουν από τους πολλαπλούς ελέγχους, άλλοτε κάτω από τον καυτό ήλιο και άλλοτε κάτω από τη βροχή, προκειμένου να μπουν στο κυρίως κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, που επί δύο μέρες βούιζε σαν μελίσσι.

EUROPEAN UNION 2018 - SOURCE EP

Η Βασιλική Πλέσσια, δευτεροετής φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επικεφαλής της ομάδας των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω πρόσβαση στην καρδιά της δημοκρατίας της Ε.Ε. και να συμμετάσχω σε εργαστήρια και συζητήσεις με ειδικούς αλλά και να ανταλλάξω απόψεις με νέους γύρω από ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία τού σήμερα. Μια εμπειρία αξέχαστη, που θα την πρότεινα σε κάθε νέο, ακόμα και σε αυτόν που νιώθει πληγωμένος, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως όταν ο καθένας ψηφίζει, ο καθένας νικά μέσω της δημοκρατίας».

EUROPEAN UNION 2018 - SOURCE EP

Τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές τονίζει η Εύα Τσουκαλά, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ και μέλος της ομάδας των γραφείων του Ε.Κ. στην Ελλάδα:

«Το να συμμετέχω στο συνέδριο και να βρεθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν για μένα συγκινητικό. Σε μια εποχή όπου ο ευρωσκεπτικισμός έχει τρυπώσει στις ευρωπαϊκές χώρες και καταφέρνει να χρησιμοποιεί τον λαϊκιστικό λόγο ώστε να διασπά και να γεννά εθνικισμούς, εμείς βρεθήκαμε εκεί όπου χτυπά ο παλμός της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και αναλογιστήκαμε τι σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος. Το συνέδριο ήταν μια διοργάνωση ικανή να δείξει στους νέους ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για αλλαγή και να τους απομακρύνει από τη δυσπιστία απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Οι εκδηλώσεις και τα εργαστήρια του συνεδρίου κινήθηκαν στους εξής άξονες:

● Πλούσιοι και φτωχοί: επιδιώκοντας ίση κατανομή του πλούτου

● Ασφαλές και επικίνδυνο: επιβιώνοντας σε ταραχώδεις καιρούς

● Χώρια και μαζί: χτίζοντας μια πιο δυνατή Ευρώπη

● Νέο και παλιό: συμβαδίζοντας με την ψηφιακή επανάσταση

● Τοπικό και παγκόσμιο: προστατεύοντας τον πλανήτη μας

Πέρα βρέχει

EUROPEAN UNION 2018 - SOURCE EP

Οι ομιλίες, τα εργαστήρια, τα γκάλοπ και οι ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο του συνεδρίου, είχαν όλα το βλέμμα στραμμένο προς τις επικείμενες ευρωεκλογές του 2019.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς να αντιμετωπιστούν με μεγάλη προσοχή τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Ομως οι κεντρικές συζητήσεις όπου συμμετείχαν ευρωβουλευτές και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ήταν επιφανειακές και αναλώθηκαν σε επευφημίες για την Ε.Ε., ενώ οι φωνές που επιχείρησαν να κάνουν κάποια κριτική, πέρασαν στο περιθώριο.

Την παρτίδα έσωσαν τα εργαστήρια, υπεύθυνοι των οποίων ήταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, στην πλειονότητα των οποίων η συζήτηση που έγινε ήταν παραγωγική και τα συμπεράσματα εξόχως διαφωτιστικά ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Το εργαστήριο που διοργάνωσα είχε θέμα την καταπολέμηση της αφετηριακής ανισότητας μεταξύ μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συζήτηση βασίστηκε στα αποτελέσματα των ερευνών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον εν λόγω δείκτη ανισότητας, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις κάθε χρόνο. Οι συμμετέχοντες, πολλοί εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικοί, κατέθεσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

»Αξιοσημείωτο είναι ότι το δείγμα των συμμετεχόντων επιβεβαίωσε τον δείκτη του ΟΟΣΑ, αφού από τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία (που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του δείκτη) οι συμμετέχοντες ήταν απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων, ενώ από την Ολλανδία, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι σχεδόν δεν υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία στη χώρα τους.

»Καταλήξαμε ότι σε ενωσιακό επίπεδο θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν πιλοτικά προγράμματα εκπαιδευτικών “κουπονιών” σε δημόσια σχολεία σε κράτη με υψηλό δείκτη ανισότητας, ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγών μαθητών καθώς και κάποιο φόρουμ ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ υπουργείων Παιδείας, με στόχο την υιοθέτηση επιτυχημένων πρακτικών εξασφάλισης της ισότητας στην εκπαίδευση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Βαλλιανάτος, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Φιλοσοφίας Δικαίου στη Νομική Αθήνας.

Σχολιάζοντας το συνέδριο, ο Παναγιώτης υποστηρίζει ότι η οργανωτική του επιτυχία είναι αναμφισβήτητη, αλλά τονίζει ότι οι συζητήσεις δεν έγιναν σε βάθος.

«Ιδίως σήμερα, με την άνοδο εξτρεμιστικών κινήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη, με την επάνοδο του εθνικισμού, την κρίση στο μεταναστευτικό, την αύξηση της νεανικής ανεργίας και των ανισοτήτων αλλά και την ανάδυση του αντιδημοκρατικού ευρωσκεπτικισμού, είναι αναγκαίες οι ουσιαστικές συζητήσεις, η αυτοκριτική και ένα σοβαρό σχέδιο για την επόμενη μέρα, ώστε να μακροημερεύσουν η δημοκρατία και η ενωμένη Ευρώπη», επισημαίνει.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, συγγραφέας και μέλος της ελληνικής αποστολής, στο πλαίσιο του εργαστηρίου που οργάνωσε, παρουσίασε ένα καινούργιο του διήγημα: «Το κοινό ήταν δυναμικό και ετερόκλητο. Στο τέλος της αφήγησης οι συμμετέχοντες σχολίασαν την ιστορία και κυρίως τα θέματα που απέρρεαν από αυτή σε σχέση με τον πλουραλισμό, τη μετανάστευση και τη συγκρουσιακή αλληλεπίδραση μεταξύ ατομικής και συλλογικής ταυτότητας», μας λέει.

EUROPEAN UNION 2018 - SOURCE EP

Ενα ακόμη εργαστήριο οργανώθηκε από μέλος της ελληνικής αποστολής και στέλεχος του Europe Direct Κομοτηνής, τον Χρήστο Δερβεντλή, με θέμα τη ριζοσπαστικοποίηση.

Καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να στοχοποιηθούν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, η προσέγγιση έγινε με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, ενώ το γεγονός ότι επιλέχθηκε η καλλιτεχνική έκφραση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συζητήσεων, βοήθησε ιδιαίτερα στη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων.

Σε ερώτηση που του κάναμε σχετικά με την εμπειρία του από το συνέδριο, πιστεύει ότι χάθηκε μια ευκαιρία να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και άρα να προταθούν τυχόν λύσεις.

«Εχω την εντύπωση ότι αναλωθήκαμε στο να επιβεβαιώνουμε ο ένας στον άλλο τι ωραίο είναι που είμαστε Ευρωπαίοι. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μία από τις πλέον προνομιούχες περιοχές της Γης, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός του συνεδρίου. Βέβαια, για όλους εμάς που έχουμε μια μεγάλη αγάπη για τα ευρωπαϊκά, ήταν πολύ ωραίο να βρισκόμαστε εκεί. Η εμπειρία θα ήταν ιδανική αν υπήρχε το στοιχείο του ουσιαστικού διαλόγου και της πραγματικής επίδρασης», καταλήγει ο Χρήστος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευρώπη, πότε θ’ αρχίσεις να ακούς τους νέους σου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας