Η γνωστή, καθιερωμένη στην εποχή μας, επικίνδυνη αθλητική οδός μέσω του ντόπινγκ βασιλεύει επειδή τρέφεται με ιλιγγιώδη ποσά!
Και κάνει το αντιντόπινγκ να φαντάζει γραφικό...
Ουσιαστικό συμπέρασμα 6.000 εργοφυσιολόγων κάθε ειδίκευσης απ' όλο τον κόσμο, σύνεδρων στο ετήσιο «Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικής Επιστήμης και Αθλητιατρικής» που έγινε φέτος στην Βοστόνη (29/5-4/6).
Συμπεράσματα που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και περιμένουμε την έναρξη της συχνά ανθηρής βιομηχανίας αναβολικών, ονόματι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Εκεί βρέθηκε και ο ειδικευόμενος στους αγώνες ταχύτητας εργοφυσιολόγος Γιώργος Παραδείσης, που μίλησε στην «Εφ.Συν».
Η αναφορά του ξεκίνησε με το αθώο πρόσχημα του συνεδρίου:
«Συνάντηση με ευρύ περιεχόμενο. Κάθε ώρα, σε διαφορετικούς χώρους, υπήρχαν σε εξέλιξη 35 παράλληλες συνεδρίες. Κύριος άξονας του συνεδρίου ήταν η αναζήτηση συμπληρωμάτων διατροφής για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης».
⚫ Στην εποχή μας, η... αθώα έκφραση «συμπλήρωμα διατροφής» σε ωθεί να υποπτεύεσαι ντόπινγκ.
Οχι πάντα αλλά, αλήθεια, διαπίστωση του συνεδρίου ήταν ότι στην εποχή μας το ντόπινγκ είναι πολύ ανεπτυγμένο, πολύ μπροστά από το αντιντόπινγκ!
Αντί, δηλαδή, το αντιντόπινγκ να προηγείται στην έρευνα, βγαίνουν νέα φάρμακα στο ντόπινγκ και μετά το αντιντόπινγκ σπεύδει κατόπιν εορτής να... μαζέψει οτιδήποτε κι αν σώζεται!
Συνήθως όμως χωρίς αποτέλεσμα, επειδή η χρήση αναβολικών είναι πλέον ανεπτυγμένη σε βάθος!
⚫ Οι ίδιες -αυξανόμενες- διαστάσεις της χρήσης αναβολικών που συχνά πλέον περνούν τα σύνορα του αθλητισμού παραπέμπουν σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία...
Ναι, αυτό είναι ευκόλως εννοούμενο, αλλά στη Βοστόνη, επίσημα, δεν διατυπώθηκε έτσι...
Περί «δημόσιας υγείας» έγινε εκτενής αναφορά στην παιδική παχυσαρκία, που χαρακτηρίζεται, πλέον, παγκοσμίως «επιδημία»!
Ειπώθηκαν δύο εξηγήσεις: οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, όχι η ποσότητα του φαγητού που τρώνε όσο το είδος της τροφής, και η απουσία κίνησης...
Οχι κατ' ανάγκην άθλησης αλλά καθημερινής κίνησης!
Συμπεράναμε ότι «παιδιά αλλά και ενήλικες έπαιρναν ημερησίως 2.000-2.500 θερμίδες πριν από 50 χρόνια και τις ίδιες παίρνουν και τώρα»...
Αλλά «το παιδί της εποχής μας δεν έχει φυσική δραστηριότητα, άρα και κίνηση όπως άλλοτε»...
Τονίστηκε η ανάγκη να γίνει παγκοσμίως συστηματική ενημέρωση και νέα εκπαίδευση παιδιών και γονέων για τις επιπτώσεις στην υγεία και τις λύσεις.
⚫ Ο... αντιαθλητικός σύγχρονος τρόπος ζωής δεν είναι βοηθός.
Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως ειπώθηκε και στη Βοστόνη, ότι δεν μπορείς να μην πηγαίνεις το πρωί το παιδί σου με το αυτοκίνητο στο σχολείο αλλά να πηγαίνει με τα πόδια.
Ή, αν το σχολείο είναι μακριά, το αυτοκίνητο να μετριάζει την απόσταση και μετά να το αφήνεις να περπατά για να φτάσει.
Αρκεί να συνειδητοποιήσεις, μέσω ενημέρωσης, την ευεργεσία της απλής κίνησης και βέβαια της σωστής άθλησης.
⚫ Η σύγκριση με -έστω και πρόσφατες- εποχές τι φανερώνει;
Κάθε χρόνο και χειρότερα! «Κινηθείτε, ξεκολλήστε από τον υπολογιστή, γυμναστείτε!» ειπώθηκε σε υψηλούς τόνους!
Κατόπιν σχετικών καταγραφών, τα κομπιούτερ αναφέρθηκαν ως κύρια αιτία απουσίας κίνησης και παιδικής -και όχι μόνο παιδικής...- παχυσαρκίας και πνευματικής στασιμότητας.
Ναι μεν οι υπολογιστές είναι πηγή πληροφοριών και γενικότερα χρήσιμα βοηθήματα, αλλά το να αφήνεσαι μπροστά τους γεννά αδράνεια σώματος και σκέψης...
⚫ Το συνέδριο έγινε παραμονές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, απ' όπου βλέπουμε, αν και τέλος περιόδου, παίκτες να... καλπάζουν.
Συμφωνήσαμε στα πηγαδάκια του συνεδρίου ότι όλοι βλέπουμε τώρα, σε τέλος αγωνιστικής περιόδου, αθλητές να έχουν παρατεταμένα καλή απόδοση...
Επίσης συμφωνήσαμε ότι σωστά ο κοινός νους παραπέμπει στην πλάγια οδό ενίσχυσης της αντοχής.
⚫ Αρα, μελλοντικά, ποιες διαστάσεις μπορεί να πάρει;
Ναι μεν είναι ενθαρρυντικό ότι το αντιντόπινγκ, όπως έδειξε και η περίπτωση της Σαράποβα, που «πιάστηκε» πρόσφατα, καιρό μετά τη χρήση αναβολικών, έχει νέες τεχνικές που μπορούν σε βάθος χρόνου να «πιάνουν» τους αθλητές...
Αλλά, όπως τονίστηκε και στο συνέδριο, «ο κύκλος εργασιών της αρρώστιας του ντόπινγκ ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», άρα απομένει να δούμε αν η μάχη με τις νέες δυνατότητες του αντιντόπινγκ θα αποδειχθεί άνιση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας