Σαν στο σπίτι μας! Οικείο περιβάλλον είναι για την «Εφ.Συν.» η οικογένεια Αλέκνα, της οποίας γιος είναι ο 22χρονος Λιθουανός Μίκολας, ο νέος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (75,56 μ.) στη δισκοβολία. Μ' ευκολία επικοινωνήσαμε, μέσω του πατρικού σπιτιού στην πρωτεύουσα Βίλνιους της βαλτικής Δημοκρατίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία ημέρα μετά (14/4) την κατάρριψη της κορυφαίας επίδοσης, σε μίτιγκ της πόλης Ραμόνα στην Οκλαχόμα. Κι αυτό επειδή με τον 53χρονο, πλέον, Βιργκίλιους Αλέκνα, πατέρα του Μίκολας, δισκοβόλο υψηλών απαιτήσεων και διακρίσεων στο παρελθόν, έχουμε αναπτύξει επικοινωνία από το 1997 μέχρι σήμερα.
Τότε (1997) είχαμε γνωρίσει τον πατέρα Αλέκνα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου εκεί, 26 χρόνων, είχε κάνει δικό του το αργυρό μετάλλιο (66,70 μ.) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Τον είχαμε πλησιάσει επειδή μας είχε κάνει εντύπωση η αντισυμβατική σχέση του με τον «φίλο μα και αντίπαλο όταν δεν τον αγγίζεις με αφοσίωση για να τον πετάξεις», δίσκο του.
Επτά χρόνια μετά (2004) στους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η χώρα μας, μας εξέπληξε και εμάς η ετοιμότητα της επικοινωνίας μαζί του. Θαρρείς πως συνεχίσαμε όσες συζητήσεις… εκκρεμούσαν από το 1997. Τότε μεταξύ άλλων, τον είχαμε ακούσει να μιλά σαν αρχαίος Ελληνας, για την «αισθητική τελειότητα στον Δισκοβόλο του Μύρωνα» και να την αναλύει!
Και το 2016, τηλεφωνικά πλέον, μάθαμε, μαζί κι εσείς οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» στη σχετική, συνοπτική, αλλά ουσιαστική αναφορά-ρεπορτάζ, τα κίνητρα της απόφασής του-τομή:
Να υποβάλει, εκτός κομματικών σχηματισμών, υποψηφιότητα για να εισέλθει στο λιθουανικό Κοινοβούλιο… Τα κατάφερε, έλαβε αριθμό ψήφων ισάξιο καθολικής αποδοχής του από την τοπική κοινωνία, εκλέχθηκε και παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής ώς σήμερα. «Ωστε να μπορώ χωρίς δεσμεύσεις και υποδείξεις να… πετώ μέσα στη Βουλή τον δίσκο μου, να λέω δηλαδή ελεύθερα την άποψή μου χωρίς το παραμικρό εμπόδιο», μας είχε πει άμα τη εκλογή του.
Γνωρίζαμε πως είχε παρόμοιο στόχο από τη συζήτηση μαζί του οκτώ χρόνια νωρίτερα (2008). Τότε είχαμε συναντηθεί και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στην κινεζική πρωτεύουσα, 37χρονος πλέον -αλλά και τι μ' αυτό- σε ώρες χαλάρωσης μετά το χάλκινο μετάλλιό του (67,79 μ.), είχε μιλήσει για τη θέλησή του να εκλεγεί βουλευτής: «Ωστε να έχω τη δυνατότητα ως δημόσιο πρόσωπο, μέσω του αθλητισμού και κάθε άλλης ιδιότητας με λαϊκή επιρροή, να προσφέρω στη λιθουανική κοινωνία».
Κι όμως, δεν… ξεχαστήκαμε! Θέμα του άρθρου είναι ο γιος του, νέος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (75,56 μ.) στη δισκοβολία εδώ και λίγες μέρες ο ύψους 1,94 μ., Μίκολας Αλέκνα, και όχι ο πατέρας του… Αλλά η προηγούμενη εκτενής αναφορά στον πατέρα Βιργκίλιους είναι και εξήγηση της επιτυχίας του γιου! Το παραδέχθηκε ο ίδιος:
«Μα και βέβαια είμαι χαρούμενος για το νέο ρεκόρ, αλλά αν δείτε τη σειρά των βολών πριν και μετά τα 75,56 μέτρα, θα πείτε πως πρέπει ν' αποκτήσω σταθερότητα. Κι έτσι είναι… Αυτή είναι μια από τις ευεργετικές συμβουλές του πατέρα μου. «Αν είσαι σταθερός σε υψηλό επίπεδο, ακόμη κι αν η μεγάλη βολή δεν έχει έρθει ακόμη, είναι θέμα χρόνου να την πετύχεις. Επειδή η σταθερότητα γεννά πρόοδο! Στον αγωνιστικό χώρο, γενικότερα στη ζωή… Την κατάλληλη στιγμή είπα "τώρα!" και η επιτυχία ήρθε!».
Βελτίωση και αυτοκριτική
Δεν είναι απλή επιτυχία! Ο Μίκολας Αλέκνα έγινε ο πρώτος δισκοβόλος που περνά τα 75 μέτρα στον ανοιχτό στίβο, βελτίωσε περισσότερο από ένα μέτρο το, δικό του κι αυτό (!), προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ. Πέρυσι είχε προσγειώσει τον δίσκο του στα 74,35 μέτρα. Κατά σειρά, οι έξι βολές του προ ημερών στη Ραμόνα: 74,89 μ., άκυρη, άκυρη, 75,56 μ., άκυρη, άκυρη. Δύο έγκυρες, λιγότερες από τις μισές… Ακόμη κι αν είσαι ο καλύτερος του πλανήτη, «οφείλεις να υποδέχεσαι με χαρά την επιτυχία αλλά και ν' αναλογίζεσαι τι δεν πήγε καλά… Η κακή στιγμή βοηθά την αυτοκριτική!».
Δεν το λέμε -μόνο- εμείς… Με την ίδια διατύπωση, αν και κάτοχος ο ίδιος τότε του αργυρού μεταλλίου με βολή στα 69,89 μέτρα, το είχαμε ακούσει από τον πατέρα Βιργκίλιους Αλέκνα, τότε δισκοβόλο με παγκόσμια φήμη, το 2004 στην Αθήνα. Συμπέρασμα: Κάτω απ' τη μηλιά δεν έπεσε μήλο… Δίσκος έπεσε!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας