Στο πρώτο Athens Digital Payments Summit, που διοργανώθηκε από το TEE, την International Telecommunication Union (ITU) και την ΕΜηΠΕΕ, υπό την αιγίδα της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών άλλων φορέων), το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει το πλαίσιο που θα διασφαλίζει αλλά και θα παρέχει κίνητρα σε όλους, ώστε οι ψηφιακές πληρωμές να προτιμώνται αντί των μετρητών.
Αλλωστε για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2016 μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων. Οπως επισήμανε, το κράτος χάνει περίπου 10 με 15 δισ. ευρώ ετησίως από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Επιπλέον ανέφερε: «Θα δώσουμε κίνητρα πρώτα στον πολίτη, θα τον επιβραβεύσουμε μέσω της φορολογίας».
Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου ήταν ο τραπεζικός κλάδος, το λιανεμπόριο, το ψηφιακό - τεχνολογικό οικοσύστημα, το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και η φοροδιαφυγή.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχε θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Σ' αυτό, η Κατερίνα Σαββαΐδου, γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τόνισε ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η μείωση της χρήσης μετρητών θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, ενώ εξήρε την κοινή προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών προς όφελος της χώρας.
Για τον σκοπό αυτόν η ΓΓΔΕ, με τη συνεργασία της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επεξεργάζεται σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης των μετρητών, κάτι που επισήμανε και ο Θανάσης Μισδανίτης, ειδικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρουσίασε και τα στοιχεία του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών.
Τέλος, σύμφωνα με τον Νίκο Καμπανόπουλο, γενικό διευθυντή της Visa Europe, Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας, χορηγό της διοργάνωσης, «μεταφερόμαστε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον στον τομέα των πληρωμών και στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη μετατροπή των χρημάτων από χαρτί και πλαστικό σε δυαδικά ψηφία.
Οσο ο τομέας των πληρωμών αλλάζει, οι συνεργασίες μας θα διευρύνονται. Δημιουργούμε την τεχνολογία που επιτρέπει στους καταναλωτές οποιαδήποτε εμπειρία πληρωμής μέσω φορητών συσκευών –όπως έξυπνα κινητά, tablets κ.λπ.– απολαμβάνοντας τα ίδια οφέλη με τις παραδοσιακές κάρτες, όπως ασφάλεια, προγράμματα επιβράβευσης, διεθνή αποδοχή κ.λπ.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας