Μετά τη χλιαρή αποδοχή από τους χρήστες των Windows 8 και 8.1, τα Windows 10 έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Οι δε προσδοκίες του κοινού γιγαντώνονται από τις συνεχείς ανακοινώσεις και «διαρροές».
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η εταιρεία έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στα βιομετρικά δεδομένα. Για πρώτη φορά οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στον υπολογιστή τους ή σε όποια άλλη συσκευή χωρίς τη χρήση κωδικού πρόσβασης (password), αλλά με βιομετρικό τρόπο, όπως η αναγνώριση του προσώπου, της ίριδας του ματιού ή και των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η νέα δυνατότητα Windows Hello των Windows 10 θα υποστηρίζει τη βιομετρική ταυτοποίηση του χρήστη στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η χρήση κωδικών πρόσβασης διεθνώς και έτσι να γίνει πιο δύσκολη η δουλειά των χάκερ, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν βρει τρόπους να τους σπάνε. Για να μην αναφέρουμε και το πρόβλημα ότι συχνά οι χρήστες ξεχνούν τα passwords τους.
Η Apple και η Samsung έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν βιομετρικούς αισθητήρες στα smartphones τους, που αναγνωρίζουν το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα των ιδιοκτητών τους.
Αν η συσκευή του χρήστη διαθέτει τέτοιο βιομετρικό σύστημα, τότε το Windows Hello θα είναι συμβατό με το αντίστοιχο της συσκευής. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ανάλογο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης για να το ενσωματώνουν στις ιστοσελίδες ή εφαρμογές (apps) που ζητούν αναγνώριση της ταυτότητας του χρήστη.
Τα Windows 10 θα σημάνουν και το τέλος του Internet Explorer. Ο browser, που πρωτοεμφανίστηκε το 1995 με τα Windows 95, θα αντικατασταθεί από έναν νέο, που προς το παρόν φέρει το όνομα Spartan (Σπαρτιάτης), καθώς το νέο πρόγραμμα θα είναι πιο λιτό και πιο γρήγορο.
Μερικές εκδόσεις των Windows 10 πάντως θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν και τον Internet Explorer για να διασφαλίζεται ο χρήστης ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παλαιότερες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Το οριστικό όνομα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από τη Microsoft. Είναι πιθανό ότι η ανακοίνωσή του θα γίνει μαζί με την ανακοίνωση για την ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 10, η οποία για την ώρα παραμένει άγνωστη, αλλά υπολογίζεται κάπου μέσα στο καλοκαίρι.
Ωστόσο, τα μεγάλα ερωτήματα αφορούν την καινοτομία της εταιρείας να διαθέσει δωρεάν επί έναν χρόνο το καινούργιο λειτουργικό. Και μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται, και στα πειρατικά αντίγραφα προηγούμενων εκδόσεων 7 και 8.1.
Μόνο για τους ιδιώτες όμως και όχι για τις εταιρείες. Αυτό σημαίνει, άραγε, ότι νομιμοποιεί τα πειρατικά; Είναι ένα έξυπνο κόλπο μάρκετινγκ ώστε μετά το ένα έτος να πληρώσουν όλοι και να εξαφανιστούν έτσι τα πειρατικά αντίγραφα από την αγορά;
Με όλο και περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιούν android και στον υπολογιστή τους, η νέα εποχή που το δωρεάν λειτουργικό θα πάρει το πάνω χέρι δεν βρίσκεται μακριά. Ετσι κι αλλιώς, η Microsoft είναι πίσω στην αγορά των κινητών συσκευών, τόσο στις ταμπλέτες όσο και στα κινητά, κυρίως γιατί δεν απογειώθηκαν οι εφαρμογές (apps) για το λειτουργικό της.
Η επιλογή του Μπιλ Γκέιτς πριν από περισσότερα από 30 χρόνια να αφήσει «ανοιχτό» το MS-DOS (πριν ακόμα από τα Windows) σε τρίτους κατασκευαστές έκανε την εταιρεία του κυρίαρχη στην αγορά. Δεν είναι, λοιπόν, λογικό η επιλογή της Google να αφήσει το δικό της λειτουργικό δωρεάν σε όλους να της δώσει την πρώτη θέση στο μέλλον;.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας