Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ζει το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτές τις μέρες ο κροατικός λαός. Θυμηθείτε απλώς τι έγινε στην Ελλάδα το βράδυ της 1ης Ιουλίου 2004, μετά το «ασημένιο» γκολ του Τραϊανού Δέλλα που σήμανε τον αποκλεισμό της Τσεχίας και την πρόκριση των παικτών του Οτο Ρεχάγκελ στον τελικό του Euro...
Οπως τότε στη χώρα μας, έτσι και προχθές το βράδυ, όταν σφύριξε ο Τσακίρ τη λήξη της παράτασης, ξεχύθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών στους δρόμους του Ζάγκρεμπ, του Σπλιτ, της Ριέκα και των άλλων μεγάλων πόλεων της Κροατίας.
Με τις χαρακτηριστικές ερυθρόλευκες φανέλες-σκάκι, με σημαίες και κασκόλ, άναψαν χιλιάδες κόκκινα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό, πανηγυρίζοντας για τους ποδοσφαιριστές τους που την Κυριακή θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Το πάρτι διήρκεσε για πολλές ώρες και χθες δεν υπήρχε άλλο θέμα συζήτησης στη χώρα.
Ακόμα και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι υπουργοί εμφανίστηκαν με τη φανέλα της εθνικής τους ομάδας. Και ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, που βρισκόταν στις εξέδρες του «Λουζνίκι» στον ημιτελικό της Τετάρτης, χαιρέτισε «μια υπέροχη επιτυχία για τον κροατικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο».
Η Κροατία έγινε η δεύτερη μικρότερη χώρα σε πληθυσμό (4,1 εκατομμύρια) που «εμφανίζεται» σε μουντιαλικό τελικό μετά την Ουρουγουάη, η οποία εν έτει 1950 είχε 2,4 εκατ. κατοίκους.
Τότε η «σελέστε» είχε κατακτήσει το τρόπαιο. Ενας ευπρόσδεκτος οιωνός για τους «βατρένι», οι οποίοι πέτυχαν κάτι που ούτε η πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία, ούτε οι υπόλοιπες ομάδες που προέκυψαν από τη διάλυσή της είχαν καταφέρει.
Η επιτυχία αυτή αποτυπώθηκε απόλυτα στις σελίδες των κροατικών εφημερίδων.
Πανηγυρισμοί, αποθέωση της ομάδας και –όχι και τόσο συγκεκαλυμμένη– ρεβανσιστική διάθεση απέναντι στον αγγλικό Τύπο που είχε προεξοφλήσει ότι τα «λιοντάρια» θα απέκλειαν την Κροατία.
Τον τόνο τον είχαν δώσει οι ίδιοι οι παίκτες, που πικαρισμένοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα όσα είχαν ακουστεί και γραφτεί τις προηγούμενες μέρες.
Για παράδειγμα, ο Λούκα Μόντριτς είπε: «Πάντα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις άλλες ομάδες και να πατούν τα πόδια γερά στη γη. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το τι λένε οι άλλοι, μόνο συγκεντρωνόμαστε στη δουλειά μας. Πάντως, το να λένε τόσες ανοησίες λειτουργεί ως κίνητρο για εμάς. Και είχαν άδικο, καθώς η ομάδα μας δεν ήταν τελειωμένη ή κουρασμένη – έχει χαρακτήρα και το ξανάδειξε»..
Κατόπιν πήραν τη σκυτάλη οι σχολιαστές της κρατικής τηλεόρασης της Κροατίας.
Ο Γιόσκο Γέλιτσιτς τόνισε: «Παίξαμε ώριμα, η Αγγλία ήταν απίστευτα κατώτερη». Και συνέχισαν τα σάιτ και οι εφημερίδες στον ίδιο τόνο. «Football is not coming home», έγραψε η Vecernji, αλλάζοντας το δημοφιλέστερο σύνθημα και τραγούδι που συνοδεύει τους Εγγλέζους τον τελευταίο μήνα, και πρόσθεσε: «Η αλαζονεία τους έγινε μπούμερανγκ», «Δεν ξέρουν να χάνουν», ενώ παρέθεσαν και φωτογραφίες Αγγλων οπαδών: «Κοιτάξτε τους πώς κλαίνε που έχασαν από την Κροατία».
Η ευφορία στη χώρα δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς πλέον υπάρχει και η ενθουσιώδης προσμονή για τον τελικό.
Η κροατική ομοσπονδία προσκάλεσε στο «Λουζνίκι» όλα τα μέλη της ομάδας του 1998, που είχε πάρει την 3η θέση στο Μουντιάλ.
Από αυτούς βρίσκονται ήδη στη Μόσχα ο Νταβόρ Σούκερ, πρόεδρος της ομοσπονδίας, και οι Ντράζεν Λάντιτς και Μάριαν Μρμιτς, βοηθοί του προπονητή Ντάλιτς.
Ο Σλάβεν Μπίλιτς σχολίασε τον ημιτελικό για την αγγλική ITV, οι Ιγκόρ Στίματς και Ντάριο Σίμιτς βρίσκονταν στις εξέδρες, όπως και ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν ως παράγοντας της FIFA.
Αναμένονται πλέον και οι υπόλοιποι, όπως και ο Τσίρο Μπλάζεβιτς, ο προπονητής που τους είχε πάει στην παγκόσμια τριάδα. Την καλύτερη κατάταξη της Κροατίας μέχρι προχθές...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας