Πόσοι θυμούνται τι έγινε στην Ελλάδα τους μήνες μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987; Εκατομμύρια Ελληνες ανακάλυψαν την πορτοκαλί μπάλα, την έπιασαν στα χέρια τους και παράλληλα με την κατασκευή χιλιάδων γηπέδων σε όλη τη χώρα ένα νέο σπορ γνώρισε άνθηση, που κρατά -σε γενικές γραμμές- ώς σήμερα.
Οταν η Εθνική πήρε το EURO 2004, δεν υπήρξε κάποια επανάσταση αφού το ποδόσφαιρο το ξέραμε, όμως και πάλι παρατηρήθηκε μια αύξηση στα γήπεδα 5Χ5 που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια.
Στην Αγγλία προσδοκούν μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο, κυρίως από τα μικρά παιδιά, μετά την πετυχημένη πορεία των «λιονταριών» στο Μουντιάλ, διότι οι αριθμοί δεν είναι καθόλου καλοί.
Κατ’ αρχάς μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά 20% το ποσοστό των ανθρώπων που παίζουν μπάλα έστω και σε ερασιτεχνική ομάδα, αν και το «καμπανάκι» χτυπά περισσότερο για τα παιδιά. Από το 2012 ώς σήμερα στις ηλικίες 11-15 το ποσοστό των αγοριών που παίζουν ποδόσφαιρο μειώθηκε από το 50 στο 42%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο όμως και δεν είναι αθλητικό. Η Αγγλία είναι μία από τις χώρες με υψηλό αριθμό παχύσαρκων παιδιών. Μετρώντας τις ηλικίες 2-15 το ποσοστό των πιτσιρικάδων που είναι υπέρβαρα για το ύψος τους φτάνει το 28%, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 18%!
Οι ειδικοί συζητούν έντονα στη Βρετανία πως η επιτυχία της Εθνικής Αγγλίας και η έκταση που έχει πάρει το θέμα θα ωθήσει πολλούς νέους στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο. Κάτι αντίστοιχο προσδοκούσαν και μετά το 2012, όταν το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ετσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να εμπνευστεί ένα παιδάκι από έναν κωπηλάτη ή έναν ποδηλάτη. Από έναν ποδοσφαιριστή όμως γίνεται και μάλιστα εύκολα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας